Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Izland nyáron

Izland

Izland Shutterstock

Ha az ember egy nem mindennapi úti célra vágyik, akkor Izland feltétlenül ott kell szerepeljen a listáján! Miért? Páratlan természeti szépségekkel bír, melyek különlegességükkel egyszerűen megbabonázzák az utazót. Klasszikus túrázós, felfedezős hely ez. Lehet róla hosszú sorokban értekezni, taglalni gyönyörűségét, de a szavak egész egyszerűen képtelenek teljes egészükben visszaadni azt a csodát, amely Izland maga valójában!

Nyár a főszezon

Seljalandsfoss vízesés

Seljalandsfoss vízesés Shutterstock

Izland egész éveben ámulatba ejtő és abszolút remek úti cél, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nyárra esik a főszezon. Igaz, sarki fényben ekkor nem gyönyörködhetünk, az a tél sajátja, de végtelenített nappalokban és 18-20 °C körüli hőmérsékletben lehet részünk. Ekkor a kellemes éghajlati viszonyoknak hála, minden út akadályok nélkül járható, így az egész szigetet, akár még a Felföldet is különösebb fennakadások nélkül bejárhatjuk. És ami talán még ennél is fontosabb, a sziget élővilágát szintén ebben a periódusban csodálhatjuk meg legteljesebb valójában. Ezen felül aktív programokban – mint például túrázás, rafting, kajakozás, quadozás – szintén részünk lehet.

A lélegzetelállító sarki fény

Ez is érdekelhet:

A lélegzetelállító sarki fény

Lenyűgöző élővilág

Lunda madár Izlandon

Lunda madár Izlandon Shutterstock

Izland nem bővelkedik kiterjedt erdős területekben, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – különleges és csodálatos természeti értékekben nem szenved hiányt. Nyáron számos költöző madarat, illetve egész évben itt élő állatfajt látni, amelyeket akár egész közelről is meg lehet csodálni. Az egyik legérdekesebb itteni madárfaj a lunda. A mókás kinézetű szárnyas testközelből való szemügyre vétele kötelező izlandi program. A lundák leginkább a keleti, déli és nyugati országrészben fészkelnek. A sziget déli részén, pontosabban a Dyrhólaey-félsziget boltíves Dyrhólaey nevet viselő sziklája körül látni rengeteget belőlük. Ez a hely nemcsak a madarak, hanem az egyedi boltíves sziklaképződmény miatt is igen kedvelt látványosság. A sziget mesebeli tájain autózva a nyári időszakban szinte mindenütt találkozhatunk izlandi lovakkal. A szabadon engedett hátasok látványa különös örömmel tölti el az ember szívét. 

Bálnales Izlandon

Bálnales Izlandon Shutterstock

Ha a lundák és lovak mosolyt csalnak az arcunkra, akkor Izland környékén úszkáló bálnákat és fókákat még inkább imádni fogjuk. A bálnales tipikus nyári programlehetőségként szolgál, melyet vétek lenne elszalasztani. Ha valami, akkor ez biztosan maradandó emlékeket hagy maga után. A monumentális vízi emlősökkel való találkozás abszolút bakancslistás!

Kihagyhatatlan nevezetességek

Seljalandsfoss vízesés

Seljalandsfoss vízesés Shutterstock

Izland rengeteg csodával van megáldva, melyek közül a Kék Lagúna szinte mindent visz, mégis legjellegzetesebb látnivalóinak a nem hétköznapi vízesései számítanak. Közülük is három, a Skógafoss, a Seljalandsfoss és a Gullfoss vízesések abszolút kiemelkednek. Legnagyobb közülük a sziget déli szegletében, Skógar falu közelében található Skógafoss vízesés, a maga 25 méteres szélességével és 60 méteres magasságával. A délnyugati területet büszkén uraló Gullfoss a Hvíta folyó kanyonjában várja a felfedezésre éhes utazókat. Igen népszerű célpont a turisták körében, de ez koránt sem meglepő, hiszen valóban lenyűgöző erejű és szépségű. Az ugyancsak a sziget déli felén fellelhető Seljalandsfoss vízesés eleganciájával, könnyed bájával kápráztatja el az embert. Már csak ezért a képeslapra kívánkozó látványért is megéri Izlandot választani úti célul. És ha már víz, akkor a sziget északi felén elterülő, sekély tavat muszáj megemlítenem.

Izland - a kopár szépség

Ez is érdekelhet:

Izland - a kopár szépség

A Mývatn tó egyszerűsége nemcsak az embert, hanem számos madárfajt is vonz. Izland északi területe a természeti szépségeken túl érdekes városokat is rejt. Ezek közül a legjelentősebb az ország egyik legnagyobb településeként számon tartott Akureyri. A város leginkább kikötője miatt tölt be nélkülözhetetlen szerepet. Érdemes utcáit bejárni, betérni egy-egy éttermébe és belekóstolni a nemzet gasztronómiai fogásaiba.

Tradicionális izlandi étel

Tradicionális izlandi étel Shutterstock

A finom fogásokba való belemerülés közben, azért ne feledjük, a sziget déli felén van még bőven látni való! Itt található ugyanis az Eyjafjallajökull vulkán, melyet a téli időszakban vastag hótakaró borít, nyáron azonban teljesen más arcát mutatja. Mindenképpen érdemes egy túra alkalmával felkeresni. Reynisdrangar fekete lávahomokos tengerpartja szintén kihagyhatatlan állomása az izlandi utazásnak. A tenger morajlása, a sziklák és a koromfekete homok elegye tökéletes látványt nyújt.

A fekete lávahomokos Reynisdrangar

A fekete lávahomokos Reynisdrangar Shutterstock

Van még egy abszolút kihagyhatatlan program Izlandon, ami nem más, mint a Golden Circle, vagyis Arany körút. A fővárosból, Reykavjikból induló turistaút az egyik legnépszerűbb programnak számít, melyet minden ide látogatónak kötelező végig járnia. Nyugalom, maximum egy napos túráról van csak szó, de az ország legikonikusabb látnivalóit érinti. Így a Gullfoss vízesés, a Geysir geotermikus terület és az UNESCO Világörökségi helyszínként nyilván tartott Thingvellir (Þingvellir) Nemzeti Park tartozik bele.

 Izland Földön túli csodavilága nem véletlenül babonázza meg már oly régóta az embereket.

2020.08.07. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.