Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kefalonia - a nyugalom szigete

Az elsődleges görögországi úticélok között viszonylag ritkán bukkan fel Kefalonia neve, habár a Corelli kapitány mandolinja című film - Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével - világhírűvé tette.

Az kétségtelen tény, hogy Kefalonia nem az a tipikus tömegturistás, bulizós hely. Itt sokkal inkább a természet közelsége, a csodálatos türkizkék tenger és a mindent átjáró nyugalom dominál. Ugyanakkor elvitathatatlan szépsége és különös bája okán mindenképpen ott kell szerepelnie a kötelezően felkeresendő helyek listáján.

Lássuk a tényeket

Assos beach, Kefalonia

Assos beach, Kefalonia shutterstock

A Görögországtól nyugatra fekvő sziget körülbelül 780 km²-es területével a Jón-tenger szigeteinek legnagyobbika. A bronzkorig visszanyúló történelme ellenére elsősorban nem régészeti emlékeiről, sokkal inkább természeti kincseiről ismert. A magas hegyláncok, a buján zöldellő növényzet és a kéklőn csillogó öblök mellett jó néhány káprázatos barlangot is rejt. A paradicsomi környezetet Kefalonia - vagy másik ismert nevén Kefallinia - mesés strandjai csak tovább fokozzák.

Szerencsére a helyiek is igyekeznek megtartani a mediterrán éghajlattal bíró sziget egyedi, természetközeli jellegét. Ennek megfelelően nem épültek ki a tömegturizmusra oly jellemző bazárok, modern hotelsorok és szórakozóhelyek. Azonban számos kedves kis halászfalut, hangulatos kikötőt és barátságos városkát találni, ahol a segítőkész helyiek lépten-nyomon igyekeznek a kedvünkben járni.

A görög sziget lakossága elsősorban a turizmusból, halászatból és mezőgazdálkodásból él. A rengeteg szőlőültetvénynek és olajfaligetnek hála kiváló minőségű borokat és oliva olajokat készítenek. Ezeket a termékeket mindenképpen érdemes megkóstolni, és persze otthonra is vásárolni belőlük.

Kefaloniáról fontos még tudni, hogy nemrég egy jelentős természeti katasztrófa sújtotta. Az 1953-as földrengés során a sziget legtöbb épülete elpusztult, csupán az északi része, köztük Fiskardo települése vészelte át az eseményeket. Ennek tudatában már nem is olyan meglepő tény, hogy napjainkban kevés építészeti látnivalóval rendelkezik.

Irány a tengerpart

Xi beach szokatlan sárgás-vöröses partja

Xi beach szokatlan sárgás-vöröses partja shutterstock

Nade, Kefalliniát nem épületei, sokkal inkább képeslapra illő strandjai miatt kedvelik az ide érkezők. Azokból pedig akad bőven, így szinte lehetetlenség kivétel nélkül felsorolni az összeset. Azonban néhány közülük kiemelkedik az aranyhomokos, fehérkavicsos és néhol sziklás partszakaszok sorából.

Kefalonia talán legismertebb és legszebb strandjának az Antisamos beach-et tartják, mely a sziget keleti partvidékén, Sami városkájától néhány kilométer távolságra fekszik. A zöldellő fákkal borított hegyvidék ölelésében bújik meg a fehéren csillogó, aprókavicsos, átlátszóan tiszta vizű part. A kezdetben szinte fehér, majd türkizkék, végül mélykékbe átcsapó Jón-tenger egyértelműen fürdőzésre inspirál. Lehetetlenség ellenállni a csábításának.

Míg a természetközeli partok szerelmesei számára Antisamos, addig a városközeli strandok kedvelőinek Assos-beach lehet tökéletes választás. Az északnyugaton fekvő Assos település központjának egy védett öblében helyet kapó kavicsos strand lassan mélyülő vize ellenállhatatlanul csábít.

Ha igazán különleges tengerparti élményre vágynánk, akkor a sziget délnyugati felén, pontosabban a Paliki-félszigeten található Xi strandot, valamint a Kounopetra beach-et muszáj felkeressük! A sárgás-vöröses színben játszó homokos part találkozása a zöld vizű tengerrel egyszerűen fenséges látványt ígér. A Xi, valamint a Kounopetra part - akárcsak az Assos és az Antisamos-beach - a főszezonban napágyakkal és napernyőkkel van felszerelve, így a kényelmes strandolás is abszolút biztosított.

Kefalonia további különleges strandjainak sorából nem szabad kihagynom az aranyhomokos Lassi beach-et, a sziklaboltíveiről ismertté vált Kato Lagadi strandot és Görögország egyik legszebbjének tartott Myrtos beach-et sem.

Bármelyik strandot is válasszuk, csalódni biztosan nem fogunk, hiszen csodálatos természet vár ránk. Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor még a sziget közelében előszeretettel úszkáló közönséges és csíkos delfineket is láthatjuk.

Kefaloniai ajánlatainkért kattints!

Kefalonia természeti kincsei

A káprázatos Melissani barlangtó

A káprázatos Melissani barlangtó shutterstock

Azért Kefalonián járva nem csak ámulatba ejtő strandokat, hanem számos más lélegzetelállító látnivalót is épp úgy találunk. E szépségek számbavételének sorát a természeti kincsek bemutatásával kezdem, amelyek közül kiemelkedik a Melissani barlangtó, mely nem csak a sziget, hanem egész Görögország leghíresebb barlangi tavának számít. A csak a 20. században felfedezett sziklaüreg igazi valóját csónakból szemlélve élhetjük át a legteljesebben.

A szigeten ehhez hasonló hely nem, de egy másik híres barlang azért található, ez pedig nem más, mint a Drogarati, melyet a sziget legnagyobb cseppkőbarlangjaként tartanak számon. A közel 300 éve felfedezett barlangban állandó 18 °C és 90%-os páratartalom uralkodik, így a nyári melegben jól esik egy kicsit hűsölni belsejében és megcsodálni kincseit. Drogarati gyönyörű cseppkövei közt akadnak több millió évesre becsült alakzatok is.

Persze azok számára is akad felfedezni való, akik nem szeretik a barlangokat, ugyanis a sziget természetvédelmi területe, az Ainos Nemzeti Park 1628 méter magas, káprázatos panorámával bíró csúcsával és csodás élővilágával várja a túrázni vágyókat.

A sziget további látnivalói

Az 1953-as földrengést túlélő bájos Fiskardo

Az 1953-as földrengést túlélő bájos Fiskardo shutterstock

Ittjártunk során nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy Kefallinia területén már több ezer évvel ezelőtt is fejlett civilizációk léteztek, melyek tárgyi emlékeit az Argostoli Régészeti Múzeumban vehetjük szemügyre. Akik nem csak a sziget jelenét, hanem múltját is szeretnék jobban megismerni mindenképpen látogassanak el ide.

Habár korábban említettem, hogy a szigeten kevés a régi épület, azért néhányat természetesen találni. Ezek közül a 16. században alapított, napjainkban zárdaként működő Szent András kolostor, Assisis Szent Ferenc alapította Sissia kolostor és Kefalonia védőszentjéről elnevezett Gerasimos kolostor szintén felkeresésre érdemes hely.

Ahogy azt már írtam, az 1953-es tragikus földrengéstől szerencsésen megmenekülő északi város, Fiskardo napjainkra Kefalonia legnépszerűbb településévé vált. A szigetet egykor fennhatóságuk alatt tartó velenceiek hagyatéka itt érhető leginkább tetten. A színes házak, a luxus yachtokkal teli kikötők, a bájos utcácskák és a hely egyedi hangulata nem csak az átlagemberek, hanem a világsztárok tetszését is méltán nyerte el.

A szemet és lelket gyönyörködtető Kefalonia szépséges strandjai és egyedi látnivalói révén felejthetetlen nyaralást ígér. Engedj hát a csábításának, hidd el, megéri!

2019.07.31. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.