Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Isteni nyaralás: Utazz a görög istenek nyomában

Utazz a görög istenek nyomában

Utazz a görög istenek nyomában Shutterstock

A görög istenek, leszármazottaik, mitikus hősök és szörnyek történetei a gyönyörű természet magas hegyeinek, mély tengereinek és elhagyatott szigeteinek drámai kulisszái mögött zajlanak. Sétálj egyet azokon a helyeken, amelyeket a görög istenek is megtiszteltek jelenlétükkel.

A görög mitológia világa rendkívül gazdag. Nincs hiány az árulással, szeretettel, gyűlölettel és a bosszúval teli történetekből. Az ókori görögök ezáltal próbálták megfejteni az univerzum rejtélyeit, a világ teremtését és a természet törvényeit.

Számosz, Héra istennő szülőhelye

Szamosz szigeteki falu - Kokkari

Szamosz szigeteki falu - Kokkari Shutterstock

A csodálatos zöld sziget, festői strandjaival, egyedülálló látnivalóival és kiváló borával, a legnagyobb görög istennő, Héra születésének volt szemtanúja. Ő maga példás hitvese volt Zeusznak, ezért lett a házasság és gyermekáldás védője. Születésének a helyén az i.e. 6. és 8. században tiszteletére három monumentális templomot is építettek. Ezek maradványai régészeti lelőhelyükön, Héraionban láthatók, a sziget délen fekvő részén.

Fedezd fel Európa többi, csodálatos szigetét is

Kréta, a legnagyobb isten, Zeusz szülőhelye

Balos-öböl, a görög Kréta szigetén

Balos-öböl, a görög Kréta szigetén Shutterstock

A legnagyobb görög sziget közkedvelt a turisták körében, és nem csak azért, mert a szigetet az istenek uralkodója, maga Zeusz is megtisztelte jelenlétével. Születésének helyszínét az Ida-hegységben található barlangot tartják. A Lassithi-fennsíkon található cseppkőbarlang közkedvelt kirándulási úti cél. A barlang belsejében további gyönyörű cseppkőképződmények, tavak és denevérek csoportosulásai láthatóak, míg bejárata elől fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk.

Irány Kréta: nézd meg a legjobb ajánlatokat!

A Poszeidón által létrehozott Paxos

Jachtok a paxosi öbölben, Görögország

Jachtok a paxosi öbölben, Görögország Shutterstock

Kréta szigetétől mindössze hét tengeri mérföldre fekszik a csodálatos Paxos, amely a nyugalmas hangulatáról, gyönyörű partjáról és csodálatos búvárhelyszíneiről híres. A sziget létrejötte magának a tengerek istenének, Poszeidónnak köszönhető, aki egy nyugodt helyet keresett, ahol szeretett feleségével élhet. Hatalmas szigonyának segítségével leválasztotta Korfu szigetének egy részét. Így hozta létre a nyugalom oázisát a gyönyörű tengerpartokkal, olajfaligetekkel és a kristálytiszta kék tengerrel.

Inspirálódj: Korfu legszebb strandjai

Kythira szigete, a szerelem istennője, Afrodité szülőhelye

Görög falu, Kythira szigetén

Görög falu, Kythira szigetén Shutterstock

Afrodité a szerelem és a szexualitás görög istennője, szépségével és kedvességével magával ragadta környezetét. Bűbájának és hatalmas varázsának köszönhetően az olimpiai istennők legerősebbje volt. Ellenálhatatlan vonzerejének egy része nyomot hagyott szülőföldjén, a Jón és az Égei-tenger határán fekvő Kythira-szigetén is. A zöld völgyek, meredek sziklák, a gyógynövényektől illatozó rétek vonzzák a nyugalomra és az igazi görög hangulatra vágyó turistákat.

Fedezd fel: Nudista strandok Görögországban

Délosz, Apollón és Artemisz szülőhelye

Délosz szigete az Égei-tengernél

Délosz szigete az Égei-tengernél Shutterstock

Az Égei-tenger hullámaival körülölelt, sziklás Délosz szigetén szülte meg ikreit, Apollónt és Artemiszt Létó görög istennő. Elsőként Artemisz jött világra, aki a Hold és a vadászat istennője lett. Egy nappal később látta meg a napvilágot Apollón, aki a Nap és világosság istene, az élet védelmezője lett. Testvérével ellentétben kicsapongó életet élt és számtalan szeretője is volt. Ő hozta létre a híres delphoi jósdát, és az ő nevét viselik a legismertebb antik szobrok és építészeti alkotások.

Fedezd fel: a legtöbb görögországi nyaralás egy helyen

Peloponész: az istenek hírnöke, Hermész szülőhelye

A Peloponnészoszi-félsziget partja és hegyei

A Peloponnészoszi-félsziget partja és hegyei Shutterstock

Hermész isten nagy kópé volt, aki már a születésének a napján megörvendeztette a társaságot vidám előadásával. Apja, Zeusz felismerte tehetségét és az istenek hírnökének, a kereskedők istenének és az utak védelmezőjének tette meg. A hegyek által elrejtett Peloponnészoszi-félsziget közepén, Árkádiában született. Hermész itt manapság azoknak a hegymászóknak az életére vigyáz, akik a hegyi réteken legelő szarvasmarhák feletti meredek sziklák meghódítására adják a fejüket.

Merülj el a görög konyha rejtelmeiben

Olümposz: a tűz istenének, Héphaisztosznak a szülőhelye

Olümposz - a görög istenek székhelye

Olümposz - a görög istenek székhelye Shutterstock

Héphaisztosz istennek nem volt örömteli az életbe való megérkezése. Édesanyja, Héra istennő egyből a születése után megijedt ronda látványától és a tengerbe vetette az Olümposzról. Ekkor jelentek meg a tenger istennői és vezették be a kővel és tűzzel való munkavégzés titkaiba. Később megbocsájtott édesanyjának, és megtalálta az Olümposzra visszavezető utat. Hegycsúcsához minden évben turisták ezrei érkeznek, hogy egy pillanatra megálljanak a szent földön és gyönyörködjenek a kilátásban, amely korábban kizárólag az istenek számára volt elérhető.

Olvass tovább: ismerd meg Santorini legendáját

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.