Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kóstold meg Görögországot! 

A görög konyhaművészet sokkal több finomsággal kecsegtet, mint elsőre gondolnánk: fedezzük fel az olajfák paradicsomának világát, ismerkedjünk meg a Kleftikoval, a marhatolvajok eledelével, a mézédes karydopitával és a gyantából készült fehérborral!

Ókori helyszínek, ortodox templomok, fürdőzés a görög szigetek gyönyörű strandjain, például a Jón- és az Égei-tenger partján: Mindez ránk vár egy görögországi nyaraláson! Ezt még lehet fokozni: ínycsiklandó ételeket kóstolhatunk meg, amitől biztosan visszavágyunk majd az ókori Hellász vidékére. A következőkben bemutatjuk a legfinomabb fogásokat, ami remélhetőleg meghozza a kedveteket a nyaraláshoz. A feltételezéssel ellentétben a görög konyha jóval többet kínál, mint a jól ismert gyros és tzatziki. 

ÁttekintésFőételekItalokSzokásokElőételekDesszertekVega/Vegán

Áttekintés

Habár a görög ételek az itthoni éttermekben is finomak, nem lehet őket összehasonlítani az eredetivel. Ezért mindenképp próbáljuk ki őket, ha oda vezet az utunk. Hús, hal, burgonya, rizs, tészta és különböző zöldségfélék – ezek mind megtalálhatók a hozzávalók között, ha ízletes, tápláló és könnyű ételeket szeretnénk megkóstolni. De, aki egy kis bűnözésre vágyna, biztosan élvezni fogja az édességek és nassolni valók bőséges kínálatát. Már az ókori Görögországban is rengeteg halat és zöldséget fogyasztottak, valamint az olívabogyó is elengedhetetlen részét képezte a fogásoknak – ez most sincs másképp. 

Olajfaliget Görögországban

Olajfaliget Görögországban Shutterstock

Még napjainkban is viszonylag egyszerűen készítik el a hagyományos görög ételeket. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a legfőbb alapanyagok ízét ne vegyék el a fűszerek. Mivel mediterrán konyháról van szó, ezért olíva olaj, fokhagyma és citrom szinte mindenben megtalálható. A főételek gyakran készülnek kemencében vagy a grillsütőben. Sokszor kerül az asztalra kenyér, illetve a görög megfelelője, a pita, amit főként az előételekhez tálalnak. 

A görög ételek története és befolyása 

A hagyományos görög konyha a megművelt föld kínálta termékeket használja fel. A tengerparti elhelyezkedésének és a szigetek gazdag élővilágának köszönhetően, számos különböző hal és tenger gyümölcse gazdagítja a görög gasztronómiát. Az olajfák pedig remekül megélnek a mediterrán éghajlatban és a talajt is kedvelik. A hegyoldalakon legelésző juhok és kecskék adják a tejet a sajthoz és a húshoz, amelyek nélkül az étkezés szinte elképzelhetetlen. Felhasználják a hegyvidékről származó, vadon termő gyógynövényeket is. 

A fetasajtot juhtejből nyerik

A fetasajtot juhtejből nyerik Shutterstock

Fontos megjegyezni, hogy görög konyhát természetesen nemzetközi hatások is érték. Például, a Bizánci Birodalom idejében a kereskedelemnek köszönhetően elérhetővé vált a padlizsán, ami mára egy hagyományos görög étel, a muszaka egyik alapanyaga. A dolmades, avagy rizzsel töltött szőlőlevél valószínűleg a középkorból származik. Az oszmánok évszázadokig való uralkodásának bizony hatalmas jelentősége van, többek között azért is, mert meghonosították a pitát. Továbbá, az olasz konyha a pastitsio (görög "pasticcio", tésztaalapú rakott étel) formájában is megjelent a Jón-szigeteken. Az angoloknak pedig a narancslekvárt köszönhetik a 19. század óta. 

Görög étkezési szokások 

Egy gazdag és előre kifizetett reggeliző büfé csábító lehet, de ha úgy szeretnénk enni, mint a helyiek Görögországban, akkor elégedjünk meg kávéval és némi péksüteménnyel. Ide tartozik a bougatsa, amely édes vagy sós töltelékes leveles tésztából áll, valamint a szezámmagos gyűrűk. A reggeli nemcsak a görögöknél nem, hanem más dél-európai országokban sem a nap legfontosabb étkezése.  Ha egy önellátó szálláshelyen vagy egy reggelit nem kínáló hotelben szállunk meg, valószínűleg könnyebben bújunk a keveset reggeliző görögök bőrébe, mint egy all inclusive nyaraláson. 

Egy görög taverna (vendéglő)

Egy görög taverna (vendéglő) Shutterstock

Ha éppen úton vagyunk és szeretnénk betérni egy klasszikus görög vendéglőbe, ne lepődjünk meg, hogy délben még nincs tele. Ugyanis a görögök későn szeretnek ebédelni. Ha szívesen találkoznánk helybéliekkel, akkor délután kettő és három óra között nagyobb esélyünk van rá. Mivel senki sem szándékozik teli hassal a délutáni hőségben dolgozni, az éttermek általában kis adagokat kínálnak. A késői ebédből természetesen késői vacsora lesz. Akár étterembe, akár vendégségbe készülünk kilenc óra előtt valószínűleg nem tudjuk elkezdeni az esti kulináris utazásunkat. Arra nem árt felkészülni, hogy a vacsora órákig is eltarthat, hiszen amellett, hogy náluk ez a legfontosabb étkezés, ez egy társasági esemény is. 

A görög konyha előételei és levesei 

A legtöbb előételt hidegen tálalják. Rajtunk múlik, hogy eszünk-e hozzá kenyeret. 

Tzatziki (vegetáriánus)

A tzatziki világszerte ismert előétel, görög joghurtból, kígyóuborkából, olíva olajból és fokhagymából készül. A joghurt zsírtartalma nagyjából 10% legyen, ettől lesz a tzatziki (vagy Zaziki) finom krémes

Dolmades (vegán)

A rizst szőlőlevelekbe tekerik, majd a tekercseket egy edényben megfőzik. Olívaolaj és citromlé hozzáadásával lesznek igazán jó ízűek. 

Melitzanosalata (vegán)

A melitzanosalata, azaz padlizsánsaláta fő alkotóeleme a padlizsánpüré, amit először sütőben sütnek, majd összekeverik fokhagymával, olívaolajjal és citromlével. Frissen elkészítve, langyosan ajánlott enni. 

Görög paraszt saláta (vegetáriánus)

Természtesen nem hiányozhat az előételek sorából a paraszt salátaként ismert görög saláta. Micsoda élvezet – különösen a nyári hőségben! A hozzávalói közé tartozik még a paprika és az uborka mellett a paradicsom, olívabogyó, vöröshagyma és a fetasajt. Néhol kapribogyó hozzáadásával, másutt pedig főtt tojással vagy római salátával kiegészítve különböző változatokat próbálhatunk ki. 

Dakos (vegetáriánus)

Az étvágygerjesztő dakos apróra szeletelt paradicsomból és fetából áll, amit pirítóskenyérre kennek. Végül egy kis olívaolajjal locsolják meg. Gyakran kapribogyó és fekete olajbogyó is gazdagítja ezt a csodás kompozíciót. Bizonyára sokunknak az olasz bruscetta jut eszébe erről a mennyei előételről. 

Skordalia (vegetáriánus)

A skordalia-hoz főzött törtburgonyát használnak, amit azután fokhagymával, olívaolajjal és citromlével összepürésítenek. Opcionálisan a masszában lehet darált dió vagy mandula. Az étel kiváló mártogatósként is. 

Taramosalata (halas)

A taramosalata sózott halikrából készült mártás. Van még benne száraz kenyér, citromlé, olívabogyó és hagyma is. Miután krémes állagot kapott, kész is az újabb ízletes mártogatós! 

Taramosalata pirítóssal

Taramosalata pirítóssal Shutterstock

Érdekesség: Ha az asztal közepén kis tálkákban vannak az előételeket, hogy mindenki saját magának vegyen, akkor az úgynevezett „mezedes“-ről (meze) beszélünk. A Meze nem egy konkrét étel, hanem egy egész sor előétel vagy meleg ételek és köretek összetevői.

Levesek és egytálételek 

Szeretitek a lencselevest? Ha igen, mindenképp próbáljátok ki a vegán fakes nevezetű ételt, amitől garantáltan jól laktok. A leves barna vagy zöld lencséből készül, ezenkívül adnak hozzá fokhagymát, vöröshagymát és nem meglepő módon: olívaolajat. A recepthez tartozik még darabokra vágott vagy passzírozott paradicsom is. 

A kotosoupa is szerepel a legtöbb étterem étlapján, amely csirkehúslevesnek felel meg. Az avgolemono (tojásos-citrom szósz) adja meg jellegzetes ízét. Aki a fasoladát választja (ami egy remek étel a vegánoknak is) az egy fehérbab levest eszik, amelyet sárgarépával, zellergumóval és paradicsommal készítenek, hogy csak néhány hozzávalót említsünk. 

A laktató fasolada

A laktató fasolada Shutterstock

Görög főételek

Az előételt vagy a levest nyilvánvalóan a főétel követi. Ahogy eddig, most is garantált, hogy már olvasás közben összefut a nyál a szánkban. 

Kleftiko (húsos)

Ez a párolt bárányhúsos étel a “nap szigetéről“, Ciprusról ered, és igen érdekes a története. Eredetileg a marhatolvajok találmánya, hogy a húst lassú tűzön, mély gödrökben készítették el, hogy ne leplezzék le őket. Az oregánóval, citrommal, hagymával és fokhagymával fűszerezett bárányhús mellé néha krumplit, cukkinit vagy paradicsomot is sütnek. 

Gyros & Souvlaki (húsos)

Ezennel elérkeztünk a görög főételek legklasszikusabb szereplőjéhez, a gyroshoz. A forgó nyársról levágott sertéshúst pitába töltik, gyakran sültkrumplival, saláta körettel és tzatzikivel tálalják. 

A souvlaki, vagy szuvláki bárány- vagy sertéshúsdarabkákból készült nyárs, amelyek méretükben eltérőek lehetnek. A hús különösen finom Metaxa szósszal ízesítve, amelynek fő összetevője a Metaxa márkájú bor és a tejszín.

Gyros pitában, hasábburgonyával

Gyros pitában, hasábburgonyával Shutterstock

Moussaka (húsos)

A tradicionális görög konyhában különböző felfújtak/egytálételek is megtalálhatók, például a muszaka. Ez a különleges fogás elég sok összetevőből áll, nevezetesen padlizsánból, burgonyából, darált húsból, tojásból, parmezánsajtból és paradicsomból. Fűszerezéséhez leggyakrabban oregánót és fahéjat használnak. 

Giouvetsi (húsos)

Egy jellegzetes görög pörkölt a giouvetsi, amelyet marha- vagy bárányhús, rizsre hasonlító tészta, paprika, sárgarépa és egyéb zöldségek tesznek zamatossá. Az étel sütőben párolva készül el. 

Jemista (vegán vagy húsos)

A mentával, petrezselyemmel és vöröshagymával töltött paprikát vagy paradicsomot görögül jemistának hívjak. Ha nem szeretnénk lemondani a húsról, akkor sem kell csalódnunk, mivel darálthússal is készítik. 

Rizzsel töltött jemista

Rizzsel töltött jemista Shutterstock

Melitzanes Imam (vegán)

Még egy görög specialitás, melynek fő összetevője nem más, mint a padlizsán. A hosszában elfelezett padlizsánokat vöröshagymával, fokhagymával és paradicsommal töltik meg.  

Soutzoukakia Smrneika (húsos)

A marhából, sertésből vagy bárányból készült darált húst rómaiköménnyel, fahéjjal és szegfűborssal fűszerezik. Ebből kolbászokat formáznak, végül megsütik és paradicsomszószban tálalják. 

Stifado (húsos)

Üres a hasatok és főleg húsra éheztek? Akkor engedjetek meg magatoknak egy vagy több adag stifado-t. Ez az egytálétel ízletes és tartalmas, marhahúsból és burgonyából készül, esetleg tésztával is kapható. A paradicsom, fokhagyma, fahéj és szegfűszeg teszi teljesen tökéletessé az ízét.

Görögország az örök kedvenc

Ez is érdekelhet:

Görögország az örök kedvenc

Görög desszertek 

Görögország nemcsak a szikrázó napsütéssel édesíti meg a nyaralók életét, hanem páratlan desszertekkel is. 

Joghurt (vegetáriánus)

Népszerű édesség a görög joghurt, de nem önmagában, hanem mézzel, apró pisztácia vagy dió darabokkal felturbózva. Otthon is könnyen elkészíthető!

Görög joghurt mézzel és dióval

Görög joghurt mézzel és dióval Shutterstock

Loukoumades (vegetáriánus)

A loukoumades tulajdonképpen egy fánkféleség. A zsírban vagy olajban sült édes élesztős tészta gombócokat mézzel öntik le, majd szezámmaggal, darált dióval és fahéjjal szórják meg.

Karydopita (vegetáriánus)

A karydopita a görögök kedvenc diós süteménye, melynek masszájában a dión kívül liszt és tojás van. A tésztát egy cukorból, vízből, fahéjból, szegfűszegporból és citromléből álló szirup édesíti. 

Bougatsa (vegetáriánus vagy húsos)

Ezt a süteményt levelestésztával sütik. Ehhez készül egy ínycsiklandó krémtöltelék, vaníliás tejből, cukorból, búzadarából és tojásból. A kiadósabb sós változatban sajt, darálthús vagy spenót töltelék szerepel. 

A bougatsa nevű sütemény

A bougatsa nevű sütemény Shutterstock

Görög italok

Finom ételek mellé, finom italok dukálnak. A legismertebb görög ital az ouzo, egy édeskés ízű ánizslikőr, amit gyakran aperitifként szolgálnak fel. A már említett Metaxa is egy népszerű márka a szeszes italok között, melynek jellegzetes ízét a gyógynövények adják. Említésre méltó természetesen a görög bor is. Grillezett ételekhez a vörös jól passzol, míg a csípős fogásokhoz és halételekhez fehérbort ajánlanak. A fanatikus borfogyasztók nem hagyhatják ki a Retsina fajtájú fehérbort, ami meglepő módon gyantával készül. 

Retsina az étel mellé

Retsina az étel mellé Shutterstock

Lehet, hogy nem gondolnánk a görögökről, de sört is előszeretettel fogyasztanak. Különösképpen a hazai márkákat kedvelik, úgymint az Alfa és a Mythos, mindkettő pilsneri. Nyaranta népszerű a frappé, ami egy instant, habos jegeskávé. Egyébként a mokka is nagyon kedvelt. Ugyanakkor a teáknak nincs nagy kultúrájuk a görög gasztronómiában. 

Frappé a görög nyaraláson

Frappé a görög nyaraláson Shutterstock

Vegetáriánus és vegán görög ételek 

Ahogy már említettük, a vegetáriánus és vegán utazók számára sem okoz nehézséget egészségesen és bőségesen étkezni Görögországban. A fasolda és más görög specialitások remek lehetőséget kínálnak erre. Az éttermekben jelezhetjük, ha valamit hús nélkül szeretnénk enni. Miért ne kérhetnénk például vegetáriánus muszakát? Az alábbiakban összegyűjtöttük néhány vegetáriánus és vegán ételt Görögországban: 

Vegán:

  • Dolmades (Rizs szőlőlevélben)
  • Melitzanosalata (Padlizsánsaláta)
  • Fakes (Lencseleves)
  • Fasolda (Bableves)
  • Jemista (Töltött paprika)

Vegetáriánus:

  • Paraszt saláta
  • Skordalia (Krumplipüré)
  • Tsatsiki
  • Loukoumades (Olajban sült tésztagolyó)
  • Karydopita (Diós sütemény)

2023.05.12. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.