Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Késő őszi romantika Párizsban

Párizs minden évszakban szép

Párizs minden évszakban szép

Párizs a romantika fővárosa, Párizs a művészetek otthona, Párizs a múlt őrzője, Párizs a divat fellegvára, Párizs magával ragad, Párizs elvarázsol, de mindenekelőtt Párizs az a város, mely örökre nyomot hagy!

Franciaország északi részén, a Szajna lustán kanyargó partjai mentén terpeszkedik a szépséges főváros, Párizs. Az ősz utolsó erejével még itt van, még bágyadt halványsárga és élénkvörösen izzó leveleivel kapaszkodik a fák egyre kopárabb ágaiba, még kellemes a levegő, még megcsillan a nap sugara a folyó tükrén. Még nem késő útnak indulni, elkapni a legszínpompásabb évszak utolsó mosolyát és átadni magunkat a kései ősz romantikus varázsának.

A nyüzsgő metropolisz titkokat rejtő utcáit róva rácsodálkozhatunk a város történelmi múltjára, pezsgő jelenére és kifinomult gasztronómiájára. Oly sok a szín, a szag, a felfedezésre váró látnivaló, hogy a sodró fergetegben, a falevelekkel szegélyezett macskaköves utcácskákon az ember alig tudja merre induljon. Párizsban mindent fel kell fedezni, mindent meg kell csodálni, mégis, néha képtelen próbálkozásnak tűnhet az összes örömét megtapasztalni.

Éppen ezért, e különleges gyöngyszem maradéktalan megéléséhez hoztam néhány támpontot, melyek segítenek megismerni a kihagyhatatlan helyeket, hogy tökéletesen átadhassuk magunkat annak a csodának, amit csak itt kaphatunk meg.

Ódon épületekkel vár a történelmi belváros

Párizs történelmi szívében számtalan gyönyörű épületet, izgalmas múzeumot és lebilincselő történeteket rejtő utcasarkot találunk. Habár hatalmas ez a város, mégis a legfontosabb nevezetességeket akár gyalogszerrel is elérhetjük, miközben szerelmünkkel kéz a kézben sétálunk a Szajna partján.

Az első ilyen ámulatba ejtő hely, nem más, mint a Notre-Dame-székesegyház, mely a lustán kanyargó folyó mentén, a Cité-szigeten áll már évszázadok óta. A gótikus stílusban, kőből épült templom alapjait a 12. század derekán fektették le. Az azóta eltelt időben a pusztulás rémével többször nézett farkasszemet, de végül mindig győzelmet aratott, hogy ma méltóságteljesen fogadja a kíváncsi lelkeket. Az első pillantásra szembetűnő, rózsaablakok színes üvegei, a különleges alakokat mintázó vízköpők és a múlt köde teszi ellenállhatatlanná ezt a egyedüli épületet. Az ódon falak között elámulhatunk a Notre-Dame ihletet adó szépségétől és megérthetjük elementáris vonzerejét.

A Notre Dame Párizsban

A Notre Dame Párizsban

A gyönyörű székesegyházat elhagyva, a Szajnától épphogy csak eltávolodva érkezünk meg a világ egyik leghíresebb és legjelentősebb múzeumához a Louvre-hoz. A ma látható épület egykori alapjait az 1200-as években fektették le és kezdetben királyi kastélynak szánták. Az idő azonban könyörtelenül változik, folyamatosan formálva a dolgokat, így a kastélyból többek között királyi vadászház, reneszánsz vár, palota, végül pedig a ma is jól ismert üvegpiramissal ékített múzeum vált. Itt a képzőművészeti alkotások káprázatos fellegvárában nem csak a legnagyobbak alkotásait tekinthetjük meg, hanem ízelítőt kaphatunk a különböző kultúrák történelmi emlékeiből. A Louvre hívogató kincsei közt Leonardo da Vinci híres festményei, azon belül is a Mona Lisa az, mely a legnagyobb csáberővel bír.

A múzeum rendkívüli gyöngyszemeit magunk mögött hagyva, még mindig gyalogtávolságnyira, egy újabb nagyszerű épületre bukkanhatunk. A 19. század derekán épült Palais Garnier, a főváros Operaháza nem csak lenyűgöző opera és balett előadásokkal várja a nagyérdeműt, hanem napközbeni tárlatvezetéssel is. A művészet falai közt rácsodálkozhatunk az impozáns belső szépségre, melyet a freskók ölelésébe bújt márvány és arany díszítettség tesz tökéletessé. A párizsi Operaház nem csak az országban, hanem az egész világon ismert, szépségének és jelentőségének köszönhetően.

A párizsi opera

A párizsi opera

Párizs szimbólumai nyomában

A város szívében barangolva természetesen nem feledkezhetünk meg az 1889. évi világkiállításra épült Eiffel torony felkereséséről sem, mely azóta Franciaország és Párizs jelképévé vált. A Gustave Eiffel építész tervei alapján megalkotott fémszerkezet eredetileg csak a világkiállítás idejére készült, többször is le akarták bontani, mégis átélte a világháborúk borzalmait. Habár a franciák igen megosztó véleménnyel vannak róla, a világ mégis áhítattal tekint rá, melynek köszönhetően évről évre turisták tömkelegét vonzza a városba. Késő őszi, párizsi utunk során kötelezően felkeresendő hely. Az igazán romantikus alkatúaknak az itt található étteremben, a 58 Tour Eiffel Restaurant-ban mindenképpen el kell költeniük egy ízletes vacsorát is.

A romantika fővárosa

A romantika fővárosa

Az Eiffel torony egyedi vastestének megcsodálásával még nem ért véget a város klasszikus látnivalóinak feltérképezése, ahhoz előbb még végig kell sétálni a Champs Élysées-n, Párizs ikonikus sugárútján. A színesebbnél színesebb boltokkal övezett, világhírű úton haladva tipikusan francia fogásokat kínáló éttermeket, mint például a Bistro 25, éppúgy találunk, mint klasszikus kávéházakat, melyek közül a 75 Avenue des Champs Elysées alatt helyet kapó Ladurée kötelezően felkeresendő. Ezt a tipikusan francia köntösbe öltöztetett cukrászdát örökre a szívembe zártam, hiszen az itt kapható finomságok nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a lelket is kényeztetik.

Párizs elsőszámú sugárútjának megismerése közben garantáltan mindenkit elragad a nyüzsgő forgatag, az egyedi hangulat és persze a vásárlási kedv. Megpróbálhatunk ugyan ellenállni neki, de teljesen felesleges, a legjobb, amit tehetünk, hogy belevetjük magunkat a shoppingolásba.

A romantikus sétánkat folytatva, a város ütőereként lüktető Champs Élysées végéhez érve a méltán ismert Diadalív fogad, mely létrejöttét I. Napóleon császárnak köszönheti. Ennek megfelelően erőt sugározva hirdeti a nagyságot.

A Diadalív

A Diadalív

A főváros ikonikus szépségeinek listájáról nem maradhat ki a Sacré Cœur-bazilika sem. A Montmarte-on található, jellegzetes fehér színben pompázó római katolikus templomot a 19. században kezdték el építeni, de csak az 1900-as évek elején fejezték be. Az öt kupolával ellátott Szent Szív-bazilika már az első pillantásra belopja magát az ideérkezők szívébe. Az épület külső megjelenése is igen erőteljes, ám a belső tér kialakításának látványa még inkább elkápráztató, köszönhetően a márvány borításnak és a lenyűgöző mozaik díszítésnek. A belső teret uraló Nagy Krisztus-mozaik a világ legnagyobb ilyen jellegű remekműve. A Sacré Cœur bejáratánál állva nem csak annak monumentalitása ejt rabul, hanem az innen elénk táruló, egész Párizst láttatni hagyó panoráma is.

A csodálatos Sacré Cœur

A csodálatos Sacré Cœur

2018.12.06. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.