Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kínai Nagy Fal - kilométerekben mérhető látnivaló

Kínai Nagy Fal

Kínai Nagy Fal

Kína legfőbb szimbólumát talán már nem kell bemutani, manapság már mindenki ismeri. Amit azonban nem mindenki tud, az az építésének a körülményei, a szimbolikája és a hozzá kapcsolódó mítoszok – például arról, valóban látható-e a Kínai Nagy Fal a világűrből?

A helyiek számára a Nagy Fal leginkább az egységet és az erőt jelképezi, amit nem csak a fal egyes részei, de a környező templomok is bizonyítanak. 1987. óta az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel, 2007. júliusában pedig a Világ 7 csodája közé is beválasztották, mint ”a leghosszabb építményt”.

Hajnal a Kínai Nagy Falnál

Hajnal a Kínai Nagy Falnál

A Kínai Nagy Fal építése

A megépítését a Ming dinasztiának köszönheti Kína. A hosszadalmas és nehéz munkát főleg a törvényszegő bűnösök végezték el; állítólag a kimerítő fizikai munka közben legalább volt idejük az általuk elkövetett hibák átgondolására. Az építkezés során több veszély is fenyegette a munkásokat, melynek során több, mint 400 ezren meg is haltak. Emiatt van, hogy a Világ leghosszabb temetőjének nevezik a falat.

A Nagy Fal több ezer kilométeren keresztül

A Nagy Fal több ezer kilométeren keresztül

Nagyon érdekes maga az anyag is, amelyből a falat építették. Szakaszonként és területenként változik, hiszen mindenhol az ott jellemző, könnyen elérhető alapanyagokból dolgoztak. Mészkövet, gránitot és égetett téglát is használtak az egyes szakaszokon. A legérdekesebb azonban, hogy cementet itt sosem használtak - helyette ragadós rizzsel ragasztották össze a köveket, ennek köszönhetően áll még mindig a Fal.

Homokból épült szakasz a Góbi-sivatagnál

Homokból épült szakasz a Góbi-sivatagnál

Az elsődleges tervek alapján a mongol portyázók elleni védelmi szerepet töltötte volna be a fal. Erődrendszerként azonban nem funkcionált túl szerencsésen - nagyon alacsony volt, tele résekkel és olyan hosszúsággal, hogy az egész rendszer védelme megoldhatatlannak bizonyult. Viszont a Fal menti komunikáció már ekkor is fejlett volt – az őrök füstjelek segítségével osztották meg egymással az érkező ellenség létszámára vonatkozó információkat.

Figyelő és jelző őrtorony

Figyelő és jelző őrtorony

A Kínai Nagy Fal végső formája

A Kínai Nagy Fal ma nem kevesebb, mint 8 851 km hosszú, és fő vonala mellett több kisebb ággal is rendelkezik, amelyek az önálló államok határát jelzik. Néhány megszakítást leszámítva az egész egyetlen, hatalmas építmény, amelynek több kiindulópontja van, és a hegyvonulatok gerincén húzódik. Keletről Shanghai-nál indul, és egészen a Góbi-sivatag széléig tart.

A Fal keleti vége

A Fal keleti vége

Egyes helyeken 8 méter széles, míg a magassága 6 és 10 méter között mozog. A belsejében egy összekötő-folyosót, illetve rakodóhelyiségeket találunk. Párszáz méterenként egy őrtorony is található, összesen kb. 25 000, innen figyelték és jelezték az ellenséget az őrök, valamint jellemzően itt tárolták a fegyvereket is.

A Kínai Nagy Fal belseje

A Kínai Nagy Fal belseje

A Kínai Nagy Fal legismertebb szakaszai

A Fal legkedveltebb része kétségkívül a Mutianyu 20 km-es szakasza. A fal ezen része 90 km-re található Pekingtől, és kevesebb turista is látogat el ide. Meg lehet nézni a kicsit zsúfoltabb részeit is, mint például a Simatai vagy a Badaling.

Turisták a Badaling szakasznál

Turisták a Badaling szakasznál

A Falra jegyvásárlást követően lehet felmenni, egy meredek domb megmászása után. A turistáknak lehetőségük van felvonóval megközelíteni a falat, lefelé pedig akár az erre a célra kiépített csúszdákat is választhatják. Lentről azonban nem érdemes sietni, hiszen gyönyörű a kilátás – mély, burjánzó erdők, dimbes-dombos vidékek és a hosszú Fal látványa, ameddig csak a szem ellát.

Felvonó és csúszda a Kínai Nagy Falnál

Felvonó és csúszda a Kínai Nagy Falnál

Egy kis ráadás

Ehhez az egyedülálló helyhez sok érdekesség fűződik. A legfurcsább, hogy a fal nem egységes – a fal mentén sok megszakításba ütközünk, többek közt pl. a természetrajzi sajátosságokból adódóan, a hegyek vagy a folyók miatt. Szintén érdekes lehet, hogy minden év májusában egy minden tekintetben kihívásos maraton kerül itt megrendezése. Illetve sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy valóban látható-e a Fal az űrből, ez azonban csak egy urbánus legenda, amit a műholdak képei is igazolnak.

Májusban maratont szerveznek a falon

Májusban maratont szerveznek a falon

Van egy másik érdekesség, amit a kínaiak nem nagyon szeretnek emlegetni. A természet, valamint az emberi tevékenységek miatt várhatóan nem túl fényes jövő vár a Falra – egy 3 000 kilométernyi szakasza már összeomlott és megrongálódott, és 2040-ig több szakaszra várhat hasolnó sors. Restaurátorok egy csoportja hosszú évek óta próbálja felújítani a fal egy részét, azonban folyamatos igyekezetük ellenére is csak néhány kiválasztott szakasza látogatható.

Az egyik őrtorony romjai

Az egyik őrtorony romjai

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.