Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Középkori óvárosok a közelben

Ausztria, Salzburg

Ausztria, Salzburg Shutterstock

Világunkat megbénító fellegek szép lassan oszladozni kezdenek, s az utazás édes ígérete fokozatosan meg-megcsillantja huncut mosolyát. A hosszú várakozás után minden porcikánkban érezni az út hívó szavát, melynek itt az ideje végre engedelmeskednünk. Utazni jó, sőt az egyik legjobb dolog a világon! Hódolj velünk e csodás szenvedélynek és fedezzük fel együtt a közelünkben található lenyűgöző középkori jellegű óvárosok minden rejtett titkát.


Český Krumlov – Csehország gyöngyszeme

Csehország, Český Krumlov óvárosa

Csehország, Český Krumlov óvárosa Shutterstock


A szomszédos országok középkori hangulatú óvárosai közül a Dél-Csehországban található Český Krumlov abszolút kiemelkedik. Az alig 13 000 lelket számláló település UNESCO világörökségi védelem alatt álló óvárosával lehengerlő látványt nyújt. A Moldva kettős kanyarulatának partján elterülő Český Krumlov olyan, akár egy izgalmas titkokat rejtő varázsdoboz. Egyedisége időszámításunk előtti időkig visszanyúló történelmének, a háborúkat nagyobb veszteségek nélkül átvészelt épületeinek, nem mindennapi földrajzi fekvésének, barátságos lakosainak és romantikus hangulatot árasztó atmoszférájának köszönhető. A városka képét meghatározó, 13. században épült gótikus és barokk stílusjegyeket egyaránt magán viselő vár, a benne található barokk kastélyszínház, valamint a kör alakú, hat emeletes vártorony kihagyhatatlan. A torony felső részéből elénk táruló panoráma szavak nélkül hagyja az embert. Český Krumlov macskaköves utcácskáit róva további izgalmas épületet tekinthetünk meg. Ezek közül a 14. századból származó Szent Vitus templom, a városháza, az Egon Schiele Művészeti Központ és a Fotoateliér Seidel múzeum ugyancsak megcsodálásra méltók. A modern kor ölelésébe bújt régi hangulat kiélvezéséért pihenjünk meg egy kávézóban és kóstoljunk bele a cseh konyha remekeibe is. A középkori hangulat kulináris eltévelyedésekkel való ötvözése garancia egy idilli hétvége eltöltéséhez.

A legszebb cseh körutazásainkért kattints!


Bolzano – Ötzi otthona

Bolzano, Dél-Tirol

Bolzano, Dél-Tirol Shutterstock


Dél-Tirol autonóm tartományának székhelye római időkig visszanyúló történelemmel büszkélkedhet. A viharos évezredek és a nem is oly rég még izzó osztrák-olasz nemzetiségi ellentétek formálták a ma ismert nyüzsgő, békés, turisták által méltán kedvelt várost, Bolzanot. Bolzano (osztrák nevén Bozen) területi elhelyezkedése magyarázza, hogy miért játszott mindig is jelentős kereskedelmi szerepet. Az Alpok fő vonulatától délre, az Eisack és a Talfer folyók közötti sík területen fekvő Bozen óvárosi része időutazásra hív. A központi térről, a Walterplatz-ról kiindulva fedezhetjük fel igazán teljes valóját. Az itt álló Dóm egyszerűsége, múltat idéző ódon falai valóban középkori hangulatot árasztanak. A gótikus stílusjegyeket magán viselő katedrálist elhagyva érdemes végigsétálni a Laubengasse vagy olaszosan Via Portici nevet viselő főutcán. A modern köntösbe bújtatott, főként középkori eredetű házak közt andalogva veszhetünk bele az élet rejtelmeibe. Az enyhén szürreálisnak ható valóságba történő elrévedés közepedte semmiképp sem szabad elszalasztani a Városháza és a Ferences templom megcsodálását sem. A szintén itt található Dél-Tiroli Archeológiai Múzeum abszolút kihagyhatatlan, ugyanis ez Ötzi otthona. A több, mint 5000 éves gleccsermúmia, a hauslabjochi ember különlegessége, hogy övé a világ legrégebbi épségben maradt emberi holtteste. Az Ötzivel való megismerkedés után érdemes tovább indulni és felfedezni Bolzano további izgalmas szépségeit is. Így a Maretsch kastély, valamint a Colle felvonó biztosan nem maradhat ki a programunkból. A Colle felvonó segítségével egy egészen különleges perspektívából láthatjuk a lábunk alatt elterülő várost. A völgy és a környező hegyek szemünk elé táruló képe páratlan megkoronázása Bolzanoba tett látogatásunknak.

Salzburg – Klasszikus utazás Mozart nyomában

Ausztria, Salzburg, Mirabell-kastély

Ausztria, Salzburg, Mirabell-kastély Shutterstock


Az Ausztriában található Salzburg városa nem egy keveset emlegetett, eldugott gyöngyszem. Épp ellenkezőleg, igencsak neves és nagy népszerűségnek örvendő, turistacsalogató város. Ismertségéből adódóan sokan felkeresik, hiszen télen-nyáron kivételes lehetőségeket kínál. Amíg a hidegebb évszakban közeli sípályái csábítják a téli sportok rajongóit, addig a jó idő a középkori hangulat és klasszikus szépség kedvelőit vonzza. Wolfgang Amadeus Mozart szülővárosában lépten-nyomon a híres zeneszerző emlékeire bukkanni, melyeket érdemes a lehető legalaposabban szemügyre venni. Így szülőházát a Getreidegasse 9. szám alatt található, úgynevezett „Hagenauer házat” egyszerűen nem lehet kihagyni. A világhírű művész egykori lakóházában, a Makartplatz 8. számon álló úgynevezett “táncmesterházban” ma múzeum várja az érdeklődőket. Szerencsére a Salzach folyó partján méltóságteljesen terpeszkedő város ma is jelentős kulturális és művészeti központ. Az UNESCO Kulturális Világörökség részét képező Salzburg különlegességét az óvárosi részen tett séta alkalmával lehet a legtökéletesebben átérezni. A Dómnegyedben álló csodás épületek, a Klessheim kastély, a Leopoldskron kastély, a Salzburg Múzeum és a Mirabell-kastély csak néhány a legfontosabb épületek sorából. Az azonban bizonyos, hogy Salzburg legmeghatározóbb és legméltóságteljesebb nevezetessége egyértelműen Hohensalzburg vára. Az innen szemünk elé táruló látkép lélegzetelállító. A nem mindennapi élmény fokozását az itt oly gyakran megrendezésre kerülő hangversenyeken való részvétellel tehetjük lehetővé. Salzburg különlegességének magunkba szívása nem lehetne teljes a kulináris élvezetek előtt való hódolás nélkül. Így kötelező elem a Mozart-golyó harmonikus ízeiben való elmerülés, valamint egy selymesen lágy kávé elkortyolása az ország egyik legrégebb óta működő kávézójában, a Café Tomaselli-ben.

Fedezd fel Ausztriát körutazásainkkal!

2020.06.10. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.