Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Legjobb nyaralóhelyek Európában

Legjobb nyaralóhelyek Európában

Legjobb nyaralóhelyek Európában

Európa gyönyörű kontinensén rengeteg varázslatos ország és természeti kincs megtalálható. Vannak felfedezésre váró fővárosok, vidéki települések, természetvédelmi örökségek és mesébe illő tengerpartok. A nyár derekán járva leginkább ez utóbbiak kerülnek a figyelmünk középpontjába.

A meleg idő mindenkit a vízpartra csábít és az emberek többsége ilyenkor semmi másra nem vágyik, csak hogy egy kellemes strandon hűsölhessen. Ehhez pedig Európa legjobb nyaralóhelyei kínálják a tökéletes célpontot, melyeket az alábbiakban hoztam el Nektek!

A legkönnyebben elérhető tengerpart: Horvátország

A Balkán-félsziget északnyugati részén fekvő ország változatos éghajlattal és domborzattal rendelkezik. E tényezőknek is köszönhető, hogy gyönyörű szigetekkel tarkított tengerpartokban és erdőkkel átszőtt, vadregényes nemzeti parkokban egyaránt gazdag.

Az ország két nagy régióra oszlik. Az egyik Belső-Horvátország, mely a tengerparttól távol eső, szárazföldi részeket foglalja magában Zágráb környékével, valamint Szlavónia területével. Itt elsősorban a városnézésnek és a természetjárásnak hódolhatunk.

A másik nagy területe az Adriai Horvátország, ide tartozik az Isztria, a Kvarner-öböl és Dalmácia régiója, mely elsősorban a nyári időszakban vonzza a turistákat.

Bár nem a tengerparton található, mégis a Lika hegységben elterülő Plitvicei-tavak, illetve a Plitvicei-tavak Nemzeti Park szépségével az UNESCO világörökség részeként csábít. Habár itt főként a túrázáson és a szemet gyönyörködtető természeti kincsek látványán van a hangsúly, mégis érdemes ezen a környéken is eltölteni néhány napot.

Plitvicei-tavak

Plitvicei-tavak

Az Adriai-tengert elérve számtalan csodás várost és strandot fedezhetünk fel. Ezek közül Rovinj az Isztriai-félsziget egyik gyöngyszeme - és az én személyes kedvencem. Az óvárosi rész romantikus hangulata, a régi épületek, a szűken kanyargó utcácskák és a gyönyörű tengerpart varázsolja különlegessé ezt a helyet. Itt mindent megkapunk, ami egy igazán felejthetetlen tengerparti nyaraláshoz szükséges.

Ha a Kvarner-öbölben szeretnénk pihenni, akkor Rab szigete tökéletes választás lehet. A szigeten hosszan elnyúló homokos strandok várnak, melyek kivételesnek számítanak, hiszen az országra általában a kavicsos partszakaszok jellemzőek.

Délen Dalmácia régiót találjuk, melynek gyöngyszeme Dubrovnik városa. Legjelentősebb látnivalói között szerepel a Városfal, a Minčeta-erőd, a Szent Balázs-templom és a Sponza-palota. A gyönyörű óvárosi rész a világörökségi listán is helyet kapott. Dubrovnik további érdekessége, hogy innen nem messze fekszik a világ legrégebbi arborétuma, a Trstenói arborétum. Ha mégis a városban szeretnénk maradni és élvezni a kéken csillogó vizet, akkor a Banje strandot érdemes felkeresnünk, ahol akár gyerekekkel is biztonságosan hódolhatunk a fürdőzésnek.

Dubrovnik világhírű ismertségét az is jól mutatja, hogy a Trónok harca sorozat központi helyszínéül szolgáló “Királyvár” is itt található.

Dubrovnik

Dubrovnik

Arany- vagy Napospart? Bulgária is csodákkal vár

A Balkán-félsziget keleti részén fekvő Bulgária változatos domborzattal és még változatosabb élővilággal rendelkezik. Ennek következtében több természetvédelmi területet is a magáénak tudhat, melyek közül a Pirin Nemzeti Park az UNESCO világörökség része. Az ország hírnevét mégsem ennek, hanem Fekete-tenger melletti fekvésének köszönheti.

Bulgária

Bulgária

Bulgária tengerparti részei közül a Napospart örvend a legnagyobb népszerűségnek.

Sunny Beach elsődleges vonzereje kék zászlós, aranyhomokos strandjaiban, valamint rengeteg szórakozási lehetőségében rejlik. A hosszan elnyúló partszakaszon lehet sportolni, valamint élvezni a napsütést és a hűsítő hullámokat. A jól kiépített nyaralóövezetnek hála esténként finom ételeket kóstolhatunk, valamint a helyi klubokban belevethetjük magunkat az éjszakai életbe.

A Napospart közvetlen szomszédságában áll Neszebár városa, ahol nem csak a fürdőzésé a főszerep. Az ókori városrész igazán csodálatos, műemlékekben rendkívül gazdag. Szépségének és klasszikus voltának hála az UNESCO listáján is szerepel.

Az ország további kedvelt üdülőhelyei között van Várna, mely nem csak fontos turisztikai célpont, hanem kulturális központ is. A város látnivalói között tudhatjuk például a Nagyboldogasszony katedrálist, a Várnai Régészeti Múzeumot, az Euxinográd palotát és a Primorszko Parkot, ez utóbbiban találjuk a Delfináriumot is. Várna természetesen homokos tengerpartokban sem szenved hiányt, ahol élvezhetjük a hűsítő hullámokat és kipihenhetjük a sétálgatás, városnézés fáradalmait.

Várna

Várna

Ahány görög sziget, annyi felfedezés

A Balkán-félsziget déli részén elterülő Görögország partjait és szigeteit a Jón-tenger, az Égei-tenger és a Földközi-tenger egyaránt nyaldossa. Az ókori Görögország a fejlett civilizáció, a tudomány és a művészetek bölcsője volt egykor. Régi fénye ugyan megkopott, de múltbéli emlékei a mai napig fellelhetőek.

A főváros, Athén történelmi jelentősége elvitathatatlan, ugyanakkor tengerpartja és strandolási lehetőségei is csábítóak. Fontos ókori építményei közé tartozik például az Akropolisz, a Parthenón, az Agora vagy az Olümpeion. Igazán lenyűgöző élmény a modern metropoliszban látni a régmúlt nagyságának fennmaradt hírmondóit.

Görögország, főleg nyáron, mégsem ezért, hanem mesébe illő szigetei miatt oly népszerű úticél.

Elafonisi beach, Kréta

Elafonisi beach, Kréta

Kréta az ország legnagyobb szigete, ahol varázslatos strandokat és azúrkék tengert találunk. A kényelmes szállodák minden igényt kielégítenek, így szolgálva tökéletes oázisként a pihenés kedvelőinek. A sziget a minószi civilizáció központja, ahol a letűnt korok emlékeként megcsodálható például a Knósszosz (bronzkori épületegyüttes), vagy Gortüsz romkertje.

Azonban Görögország és talán a világ egyik legszebb szigete Santorini - a sziklákra épült, fehér falú, kék kupolás házaival és semmihez sem fogható panorámájával ejti örökre rabul az ide látogatók szívét.

Santorini

Santorini

Az egyik legmediterránabb életérzés: irány Spanyolország

Az Ibériai-félszigeten fekvő Spanyolország rendkívül népszerű úticél. Kedveltségét híres városainak (mint például a fővárosnak, Madridnak, vagy Barcelonának), gyönyörű tájainak és varázslatos tengerpartjainak köszönheti. Na és persze ott van a semmihez sem fogható spanyol életérzés, a gazdag kultúra, és a lenyűgöző  gasztronómia.

Azonban ha nyaralásról van szó, akkor Andalúziát, azon belül is Costa del Sol-t érdemes felkeresni. Itt szinte egész évben ragyogóan süt a nap, így tökéletes célpontul szolgál egy remek tengerparti pihenéshez. A kellemes strandok kiélvezése mellett Costa del Sol központi városát, Málaga-t ajánlott alaposabban körbejárni. Málaga elsősorban gyönyörű régi épületeiről, valamint Pablo Picasso szülővárosaként ismert. Costa del Sol másik kedvelt városa Marbella, mely mára a luxus és a fényűző nyaralás egyik szimbólumává vált.

Malága

Malága

Persze az országban számtalan csodás tengerparti részt találhatunk még, mint például Costa Bravat, mely a francia határhoz közel helyezkedik el. Ezen kívül ott van még Costa Blanca partvidéke is, amely talán kevésbé ismert, de annál hívogatóbb.

Spanyolországhoz azonban jó néhány sziget is kapcsolódik, ezek szintén kedvelt üdülőhelyként szolgálnak. Közülük legnépszerűbbnek a Kanári-szigetek (azon belül is főleg Tenerife), Ibiza és Mallorca számítanak. Utóbbi kettő a Baleár-szigetek tagja varázslatos homokos strandokkal, mesés öblökkel és pezsgő éjszakai élettel.

Mallorca

Mallorca

Ha riviéra, akkor a francia az igazi

Franciaország egyik legszebb tengerparti részét, a francia Riviérát szokták Azúr-partnak is nevezni. A Földközi-tenger partján Marseillestől Mentonig húzódó, szebbnél szebb városkákkal és tengerpartokkal tűzdelt üdülőövezet rendkívül népszerű. A Cote d’Azur legkedveltebb és legismertebb városai között szerepel Saint-Tropez, Cannes és Monte-Carlo is.

Cote d’Azur

Cote d’Azur

Cannes azon túl, hogy rendkívül népszerű üdülőhely, hírnevét annak is köszönheti, hogy itt kerül megrendezésre minden évben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválnak. A település régi látnivalókban is bővelkedik, melyek közül az óvárosban álló őrtorony, a Sainte-Anne kápolna és a Városháza érdemes a megtekintésre.

A Monaco hercegséghez tartozó Monte-Carlo a szerencsejáték fellegvára. Habár kedves kis strandokat és gyönyörű utcákat is találhatunk a településen, Monte-Carlo mégsem ennek, hanem a hírességeknek, a kaszinóknak és a Formula-1-nek köszönheti világszintű ismertségét.

Ahogy Monte-Carlo, úgy értelemszerűen Monaco független városállama is a francia Riviérán helyezkedik el. Gyönyörű látnivalói közé tartozik többek közt a Hercegi Palota, a Nemzeti Múzeum, az Oceanográfiai Múzeum és a Monacói Herceg Autómúzeuma is.

Monaco

Monaco

2019.07.25. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.