Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Legszebb Nemzeti Parkok Európában

Legszebb Nemzeti Parkok Európában

Legszebb Nemzeti Parkok Európában

Beköszöntött a szeptember, ami azt jelenti, hogy véget ért a szabadsággal és vidámsággal teli nyár és elérkezett az ősz, az iskolakezdés időszaka. Bevallom őszintén, én már alig vártam, hogy végre enyhüljön az idő és nagyokat lehessen kirándulni a gyönyörű természetben. Ezért a szomorkodás helyett mindenkinek azt javaslom, hogy használja ki ezt a színpompás időszakot!

A hétvégék tökéletes alkalmat kínálnak arra, hogy bebarangoljuk hazánk és Európa lenyűgöző, szépségekkel teli, elvarázsolt nemzeti parkjait.

Ha Te sem szeretnél az év egyik legszebb időszakában otthon ülni, akkor utazz velem, hogy együtt fedezzük fel a szemet és lelket gyönyörködtető természetet!

Plitvicei-tavak Nemzeti Park- Horvátország

Déli szomszédunkban, pontosabban Horvátországban, Karlovactól alig 75 kilométer távolságra a Plješivica hegyvonulatainál fekvő nemzeti park lenyűgöző szépséggel bír. Különlegességét gyönyörű tavai adják, melyek fő vízforrásai a Bijela és a Crna folyók.

A lépcsőzetesen elhelyezkedő tórendszert káprázatos vízesések kötik össze. A legmagasabban fekvő, Proscanski névre keresztelt tó 637 méter magasságban fekszik, míg a legalacsonyabb tavat 503 méteren találjuk. A két nagy területre (Felső és Alsó tavak vidéke) osztható különleges vízi paradicsomot kiépített, fagerendákból álló turistaúton haladva tudjuk a legalaposabban bejárni.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park legfőbb vonzereje természetesen egyedi vízi környezetének köszönhető, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a parkhoz hatalmas, erdős terület is tartozik. A vadregényes tájon barangolva rácsodálkozhatunk a gazdag növény- és állatvilágra. Ha szerencsések vagyunk, az erdő rejtett arca is feltárul a szemünk előtt, mely oly lenyűgöző élőlények otthonául szolgál, mint a farkas, a medve, vagy az erdei fülesbagoly.

Az UNESCO természeti világörökségi listáján szereplő nemzeti parkot nem hagyhatjuk el anélkül, hogy fel ne kerestük volna az eldugott Fekete-barlang, vagy a Tónimfa-barlang valamelyikét.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park - Horvátország

Plitvicei-tavak Nemzeti Park - Horvátország

Triglav Nemzeti Park - Szlovénia

Ha délnyugati szomszédunk felé tekintünk, akkor megtaláljuk Európa első és egyben Szlovénia egyetlen nemzeti parkját. A Triglav Nemzeti Park nevét a terület közepén álló legmagasabb hegycsúcsról, a 2864 méteres Triglavról kapta. A monumentális képződmény szépségét csak fokozza a körülötte húzódó, erdőkkel tarkított meredek völgyek és fennsíkok látképe.

Az ország északnyugati részén, a keleti Júliai-Alpokat felölelő park gazdag növény- és állatvilággal bír, így olyan fajok otthonául szolgál, mint a szirti sas, a hiúz, a zerge, a mormota, vagy a borz.

A különleges hegyvidéki táj mesébe illő szépségét csak fokozza a szédítő szurdokok, valamint a különböző patakok és hegyi tavak látványa. Az idelátogató túrázók körében a gleccservájta Bohinji-tó az egyik legkedveltebb. A parkban eredő két legfontosabb folyó a Száva és a Soča. A Soča vagy más néven Isonzó az Adriai-tengerbe, míg a Száva a Fekete-tengerbe ömlik, és mindkettő a raftingosok kedvelt úticélja is.

A festői szépséggel bíró nemzeti park további kincsei között olyan szemet gyönyörködtető természeti látványosságokat találunk, mint a Peričnik-vízesés.

A park további érdekessége, hogy az állatok mellett az évszázadok óta itt élő, kisszámú helyi népcsoport otthonául is szolgál, kiknek kulturális és építészeti öröksége szintén védettséget élvez.

Triglav Nemzeti Park - Szlovénia

Triglav Nemzeti Park - Szlovénia

Szász Svájc Nemzeti Park

Az elsőre kicsit megtévesztő nevűnek tűnő Szász Svájc Nemzeti Park nem Svájcban, hanem Németország és a Cseh Köztársaság határánál, az Elba folyó völgyében húzódik. Ennek köszönhetően a park egyik fele a németekhez, míg a másik a csehekhez tartozik, ugyanakkor mégis egy egységet alkot.

A korábban említett nemzeti parkoktól eltérően itt nem csak a természet szépségét vonultatja fel a terület, hiszen a lenyűgöző sziklákon túl itt ember építette hidakat, és különböző épületeket is találunk. A park leglátványosabb eleme az úgynevezett Bastei sziklaképződmény, melynek meredek ormai közt a Basteibrücke kőhíd ível át. A különleges látvány garantáltan maradandó emlékként őrződik meg minden ide érkező szívében és emlékezetében. A sziklák közt, a kijelölt túraútvonalon haladva a nemzeti park további varázsát fedezhetjük fel, így az itt álló várra is rálelhetünk.

Szász Svájc Nemzeti Park

Szász Svájc Nemzeti Park

Vatnajökull Nemzeti Park - Izland

Az elsőre talán zordnak tűnő szigetre érkezvén egy különleges helyet fedezhetünk fel, tele rejtett csodákkal és fantáziavilágba illő tájakkal. Az Atlanti-óceán északi részén fekvő Izland varázslatos nemzeti parkokat rejt, melyek közül a Vatnajökull-t feltétlenül barangoljuk be!

A sziget déli részén elterülő park lenyűgöző geológiai csodákat tartogat. A kellemesen hűvös idő és a túrázás kedvelői számára ideális helyszínül szolgáló terület középpontjában Izland legnagyobb összefüggő jégmezejét alkotó Vatnajökull-gleccser helyezkedik el. Ugyanakkor a Vatnajökull Nemzeti Park lenyűgöző zuhatagjainak köszönheti népszerűségét, ugyanis itt találjuk a szemet gyönyörködtető Svartifoss- és Dettifosis-vízeséseket.

Bár a park területén nem találunk klasszikus értelemben vett buja növényzetet, mégis számos csak itt honos növény és állat otthona ez a nem mindennapi táj. Ha szemfülesek vagyunk, akkor láthatunk vad rénszarvast, sarki csért, vagy akár lundát is.

A természetjárás szerelmeseinek Izland zabolátlan tájait és szemkápráztató csodáit feltétlenül meg kell ismerniük, hiszen oly egyedi szépségeket rejteget, melyet sehol máshol nem találhatunk meg.

Vatnajökull Nemzeti Park - Izland

Vatnajökull Nemzeti Park - Izland

Balaton-felvidéki Nemzeti Park - Magyarország

Szerencsére hazánk is bővelkedik szebbnél-szebb nemzeti parkokban, így akkor sem kell lemondanunk a természet kínálta csodákról, ha épp nincs lehetőségünk külföldre utazni. Magyarországon szinte bármerre megyünk, lépten-nyomon gyönyörű tájakra bukkanunk. Az én személyes kedvencem mégis a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mely főleg a Balaton északi részét és a Kis-Balaton területét foglalja magában. A park alapvetően több tájvédelmi körzetre tagolódik, melyek szépsége és vonzereje közös.

A nemzeti park területén gyönyörű geológiai képződményeket és régi várromokat épp úgy találunk, mint gazdag növény- és állatvilágot, illetve egyéb látnivalókat.

A Balaton-felvidék nem csak nyáron, hanem egész évben, különösen ősszel remek kirándulóhelynek számít, hiszen ilyenkor gyönyörű színekbe öltözik a táj. A fák vörös-sárga koronáinak megcsodálása mellett érdemes felkeresni a Tihanyi-félszigetet, azon belül is a Tihanyi apátságot, a Barátlakásokat és a Belső-tavat. A Káli-medence keleti peremén magasodó bazaltból álló Hegyestűre felkapaszkodva csodálatos balatoni panoráma tárul a szemünk elé. A Balaton északi partján tovább haladva elérjük Szigligetet és a Szigligeti várat, mely egy vulkanikus kúp csúcsán foglal helyet. A Tapolcai-medencében járva térjünk be Tapolca városába, ahol a Tapolcai-tavasbarlangban a föld alatt csónakázhatunk, vagy sétálhatunk a város központjában helyet foglaló Malom-tó körül. HA különleges geológiai képződményt szeretnénk megcsodálni, akkor a Szent-György-hegy bazaltorgonáit semmiképpen se hagyjuk le a listánkról.

A Kis-Balaton területét elérve csodálatos természeti környezetben lehet részünk, ahol ritka madárfajokkal találkozhatunk, valamint megtekinthetjük a kápolnapusztai Bivalyrezervátumot is.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Forrás:

2018.09.04. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.