Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Lépcsők, amik megérik a fáradtságot!

A különleges helyekhez különleges utak vezetnek. Győződjetek meg magatok arról, hogy nem csak maga a hely, hanem a hozzá vezető út is élmény lehet.

Oroszlán szikla, Szigirija, Srí Lanka

A rajongók az Oroszlán szikláját a világ nyolcadik csodájának tekintik. A látványos, 200 méter magas sziklatömb 1982 óta képezi az UNESCO világörökség részét. Srí Lanka főbb szimbólumai a varázslatos kinézetű Oroszlán szikla és a Szigirijai sziklás erőd, amelyek egyúttal a főbb turisztikai látnivalók közé is tartoznak. A szikla tetején egy a Kr.e. időkben épített palota romjai találhatóak. A mesés látványhoz egy széles, végtelennek tűnő lépcső vezet, amely még az aktív sportolóknak is feladja a leckét. Ráadásul a leghosszabb lépcsőről van szó a világon, 1860 lépcsőfokkal! Azonban ne feledd, hogy ez az erőfeszítés határozottan megéri. Az út során számos látnivalóval találkozhatsz – látványos kertek, egyedi freskók vagy hatalmas sziklába faragott oroszlán mancsok - a kíséretedet pedig a szabadon élő makákók biztosítják. Magáról a csúcsról pedig csodás panoráma nyílik a gyönyörű, egzotikus tájra.

Szigirija - az út utolsó szakasza

Szigirija - az út utolsó szakasza

Pailon del Diablo, Banos, Ekvádor

A Pailon del Diablo (ördög üst) vízesés, Ekvádor egyik látványossága, turisták tömkelegét vonzza ide minden évben, a világ minden tájáról. A látványos vízesés, amely Banos városától 35 percre található, azt a benyomást kelti, mintha ez maga az ördög műve lenne. Van benne valami természetfeletti és félelmetes is egyben. Ha szereted az adrenalinnal dúsított élményeket, semmiképp se hagyd ki a folyó felett húzódó lánchídon való átkelést. A bátrabbakra lélegzetelállító kilátás vár a környező hegyekre, de mindenekelőtt a zúgó víztömegre, aminek ereje és gyorsasága egyszerűen lenyűgöző.

Kellemesebb de ugyanannyira érdekes lehet a vízesés melletti kőlépcső, amelyik első ránézésre egybeolvad a környező tájjal. Az egyes lépcsők hatalmas, tökéletesen sima felületű kövekből épültek, amelyek a vízesésnek köszönhetően folyamatosan vizesek, ezáltal pokolian csúszósak tudnak lenni.

Pailon del Diablo

Pailon del Diablo

Chand Baori, India

A Chand Baori, India legnagyobb és legmélyebb kútja még a 9. századból maradt fenn, és látványa egy ősi amfiteátrumot idéz. Régebben arra szolgált, hogy védelmet nyújtson a sokáig elhúzódó szárazság ellen, amely ezen a területen uralkodott. A kút körül megőrizték a templom maradványait, valamint az ősi hindu szobrokat és véseteket. A legnagyobb turisztikai látványosság, a felszentelt lépcső a maga 3500 lépcsőfokával, három lejtős sziklafalon 13 emelet (30 méter) mélységből közelíthető meg. A látogatóknak tehát több lehetőség is a rendelkezésükre áll a 30 méteres mélységbe való lejutáshoz. Lent a hőmérséklet körülbelül 6°C-kal kevesebb, mint a felszínen, a forró napokon pedig a kút belsejében való séta váratlan, de annál frissítőbb érzést nyújt, amit elsősorban a helyzetet ismerő helyiek használnak ki.

Chand Baori

Chand Baori

Batu Caves, Malajzia

A Batu Caves mészkőhegyben elhelyezkedő barlangrendszer Kuala Lumpur központjától 15 km-re északra található. Ez az egyik legfontosabb és legnépszerűbb hindu zarándokhely Indián kívül. A barlangba való belépéshez 270 lépcsőt kell megmásznod, elképesztő hőségben. A jól megérdemelt jutalom a felszabadító hűvös lesz, de elsősorban a barlang nagy tere a magas mennyezettel, amely érdekes dekorációt rejt indiai szobrok és egy kis templom formájában. A lépcső lábánál található az eltéveszthetetlen, monumentális, a háború és győzelem hindu istenének, Murugananak aranyszobra. A lépcsőn való feljutás közben vigyázzatok a mindenhol ott termő makákó majmokkal, akikről el kell mondani, hogy sokszor sikeresen fosztják meg a turistákat harapnivalóiktól. Ilyen esetben nem igazán beszélhetünk aranyos, barátságos majmoktól, éppen ezért inkább tartsd tőlük a távolságot.

Batu Caves

Batu Caves

Piedra del Peñol, Kolumbia

A színes homlokzatú házakkal teli, festői Guatapé falunak a fő vonzereje az El Peñol gránit monolit, melynek magassága több, mint 200 méter. A közkedvelt turisztikai helyszínt Kolumbia egyik legnagyobb víztározója veszi körül. A sziklára megpróbálhatsz felmászni, vagy a szikla hasadékában kialakított lépcsőn megközelíteni, ez esetben azonban 740 lépcsővel kell megküzdened. Nem véletlen, hogy állítólag ez a lépcső okozza a legnagyobb kihívást az egész világon. Nagyjából az út közepén található a Szűz Mária szentély, amely sokszor szolgált a vándorok megpihenésére, a kilátótorony tetején pedig egy kilátóterasz és ajándékbolt vár.

El Peňon de Guatapé

El Peňon de Guatapé

Mount Huashan (Huang-san), Kína

A Mount Huashan, más néven Sárga-hegy az egyik az öt felszentelt taoista hegység közül Kínában Alakja egy virágra emlékeztet, amelyre a neve is utal. Összesen öt csúcsa van, és mindegyikhez sziklába faragott lépcső vezet. Ezekből több száz van. Az út körül sok járókelő tekintetét vonzzák a láncokra felaggatott lakatok, amelyeket a szerelmesek akasztanak ide fel, bízva abban, hogy szerelmük a sírig tartó lesz.

Magán a hegyen számos taoista templom található, a déli csúcson pedig a világ legveszélyesebb ösvénye, az úgynevezett palánksétány. Bevállalnád?

Mount Huashan

Mount Huashan

San Juan de Gaztelugatxe, Spanyolország

A Bizkaia tartományban található, kicsi Gaztelugatxe szigete egy figyelemre méltó kolostorral büszkélkedhet; ez a San Juan de Gaztelugatxe amit Keresztelő Szent Jánosnak szenteltek. A szentélyhez, amely büszkén magasodik a szikla tetején, egy érdekes út vezet, amely első ránézésre a Kínai Nagy Falra emlékeztethet. Egészen a kolostorig körülbelül 241 lépést kell megtenni, amely kicsit kimerítheti az energiatartalékaidat, azonban maga a cél és az odavezető út határozottan megéri az erőfeszítést. A kolostorból való kilátás valami elképesztő. A helyi legenda szerint, ha a kolostor előtti harangot 3x megkongatod, kívánhatsz valamit. Ha így teszel, a kívánságod valóra válik.

San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe

Angkorvat, Kambodzsa

A 12. századi, csodálatra méltó Angkor Wat templomegyüttes Angkor városának leghíresebb emlékműve Kamodzsában. Nem véletlen, hogy ennek a kambodzsai szimbólumnak a sziluettje díszíti az ország zászlaját, és hogy az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A méltóságteljes Angkorvat templom egy építészeti remekmű, amely magában rejti az ősi khmer építészet kincseit.

Angkorvat

Angkorvat

Az Angkorvat templom körüli kirándulás egyáltalán nem monoton, közben pedig egyetlen lépcsőt sem hagyhatsz ki - ezek lejtése 70 fokos. Néhány lépcsőfok csupán 20 cm széles, magassága pedig akár fél méter is lehet, ez a mászást egy kicsit megnehezítheti. Egész Angkor területén ez a legérdekesebb, leglátogatottabb és a legnagyobb emlékmű, és minden évben óriási érdeklődéssel érkeznek ide turisták a világ minden tájáról. Ennek köszönhetően, néhány homokkő lépcső a több ezer láb nyomainak hatására fokozatosan kezd eltűnni.

Lépcső Angkorvatban

Lépcső Angkorvatban

2019.01.09. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.