Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Lisszabon Top 10 látnivalói

Lisszabon

Lisszabon

Lisszabon Portugália fővárosa, mely az ország nyugati részén, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. Az éghajlatát tekintve mediterrán, ennek köszönhetően egész évben meleg, enyhe időjárás tapasztalható.

A mai város területe évezredekkel ezelőtt is lakott volt, éltek itt többek között főníciai, ibér és kelta népcsoportok is. A középkorban keresztény befolyás alá került, és püspökséget is alapítottak, majd jelentős kikötővárosi szerephez jutott. Lisszabon oly fontossá vált, hogy az 1600-as években a világ egyik leggazdagabb városaként tartották számon.

Mint minden virágzásnak, így e város tündöklésének is vége kellett szakadnia. Ez az 1755-ös földrengéssel következett be. A természeti katasztrófa nyomán a város csaknem teljesen megsemmisült, a tragédiát követően azonban újjáépítették.

Portugália központjaként sokszor kalandos és olykor hányattatott sorsa ellenére ma tovább növekszik és fejlődik. Szerencsére az évezredek nem pusztították el minden építészeti remekművét, így a kellemes időjárása mellett, látnivalóival is hívogatja a turistákat.

Kapu Lisszabon főterén

Kapu Lisszabon főterén

1. Szent György vár

A városközpont legmagasabb pontján fekvő Szent György vár (Castelo de São Jorge) Lisszabon egyik legjelentősebb műemléke. Innen csodálatos kilátás nyílik az Alfama negyedre és a Tejo folyóra. Az épület helyén már időszámításunk előtt is erődítmény állt, a napjainkban látható vár legrégebbi részei a 6. századból maradtak ránk. Az építmény az idők során több funkciót is betöltött, volt királyi palota, ahol Vasco de Gammát fogadták, de börtönként és laktanyaként is használták. Jelenleg a város egyik leglátogatottabb nevezetessége.

Szent György vár

Szent György vár

2. Alfama negyed

A már említett Szent György várból jól látható a város legrégebbi negyede, melyet szűk utcák és kis terek jellemeznek. Ez Lisszabon legöregebb negyede, ahol a középkorból megmaradt elemek fedezhetőek fel. Kihagyhatatlan és igazán múltba repítő élmény bebarangolni a kedvesen kanyargó, macskaköves utcácskákat, átérezve a város igazi varázsát és a történelem szellemét.

Alfama negyed

Alfama negyed

3. Lisszaboni katedrális (Sé de Lisboa)

A régi városrészben maradva sok szép épületet és templomot csodálhatunk meg. A Sé katedrális is ilyen, melyet a 12. században kezdtek el megalkotni, de az idők folyamán sokszor átépítésre szorult. A római katolikus templomon megfigyelhetünk többek közt barokk, neoklasszicista és gótikus jegyeket is. Belső terei nincsenek túldíszítve, ennek ellenére lenyűgöző látványt nyújt.

Lisszaboni katedrális

Lisszaboni katedrális

4. Szent Rókus templom

A vallási épületek sorába tartozik a Szent Rókus templom is, mely a város szintén kötelezően megnézendő nevezetességeinek egyike. A templom első ránézésre nem oly impozáns, mint a Sé katedrális, hiszen jezsuiták építették, így kívülről egyáltalán nem hivalkodó. A belső terek kialakításánál azonban nagyon is figyeltek a gazdag díszítettségre, melynek köszönhetően igazán szemet gyönyörködtető élményben lehet részünk.

Szent Rókus templom

Szent Rókus templom José Luiz

5. Santa Justa felvonó

A belvárosban működő közterületi lift igazi látványossággá nőtte ki magát, melynek oka a tetejéről nyíló varázslatos panoráma. A fémből készült 45 méter magas felvonó 1901-ben épült, díszítőelemei neogótikus stílusjegyeket viselnek. A liftet a város dombos elhelyezkedése és az ebből kifolyólag néha nehéz közlekedés hívta életre.

Santa Justa felvonó

Santa Justa felvonó

6. Belém negyed

A város ezen pontján két fontos látnivalót is találunk. Az egyik a Szent Jeromos-kolostor (Mosteiro dos Jerónimos), a másik pedig a Belém-torony, melyek együttese az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A kolostor falain csodálatos kőfaragások találhatók, melyek garantáltan elvarázsolják az ide látogatót. A kolostor jelentőségét jól mutatja, hogy itt található Vasco de Gama sírja.

Szent Jeromos-kolostor

Szent Jeromos-kolostor

A Belém-torony a 16. században épült, a késő gótika stílusában. Eredetileg ünnepélyes kapunak és egyfajta védelmi rendszernek szánták, mára a város jelképe lett és természetesen rendkívül látogatott turista célponttá vált.

Belém-torony

Belém-torony

7. Vasco de Gama híd

Nem csak a Belém-negyedben őrzik a híres felfedező, Vasco de Gama emlékét, hanem Európa leghosszabb hídja is a nevét viseli. A híd 1998-ban készült el és a mai napig fontos szerepet tölt be a város közlekedésében, mindemellett csodálatos látványt nyújt.

Vasco de Gama híd

Vasco de Gama híd

8. VII. Edward park

A lenyűgöző épületeken kívül akad még más híres és szép látványosság is a portugál fővárosban. Az egyik ilyen a VII. Edward park, mely Lisszabon helyezkedik el. A park északi részére tűzték ki az ország legnagyobb lobogóját. A hely további érdekessége, hogy 1902-ig a Parque da Liberdade nevet viselte, ám VII. Edward angol király látogatása után a két ország közötti kapcsolat megerősítésének jelképévé vált.

VII. Edward park

VII. Edward park

9. Ócenárium

Európa legnagyobb fedett akváriuma rengeteg különböző állatfajnak ad otthont. Egy központi nagy akvárium mellett több mint 20 kisebb tematikus akváriumot nézhetünk meg. Megismerkedhetünk többek közt a Csendes-óceán élővilágával, vagy az Antarktisz állataival. A vízi világok felfedezése egyaránt jó program pároknak és kisgyerekes családoknak is.

Ócenárium

Ócenárium

10. A 28-as villamos

Elsőre talán furcsának hangozhat, hogy egy egyszerű villamos is felkerült a listára, mely alapvetően a helyi tömegközlekedés részét képezi. Ez a villamos azonban azért nagyon jelentős, mert szinte az összes fontos nevezetesség mellett elhalad, így azok is végigjárhatják a város leglátványosabb pontjait, akiknek kevés idejük van, vagy csak távolról szeretik megnézni az épületeket.

A 28-as villamos

A 28-as villamos

2018.01.25. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.