Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Szuper síterepek kezdőknek

Családi síelés

Családi síelés Shutterstock

Az emberek többsége lényegében nem úgy születik, hogy tud síelni. Persze vannak csodás kivételek, tehetségek, akiknek a vérükben van ez a nagyszerű sport. De legtöbbünknek az alapoknál kell kezdenünk. Éppen ezért, amikor megfogalmazódik a vágy a síelés, illetve a téli sportok űzése iránt fontos, hogy megfelelő helyen és segítséggel sajátítsuk el a szükséges ismeretanyagot. Ha jó az alapszintű felkészítés, akkor pillanatok alatt megtanulható a sízés. Ehhez persze nem elég a szakképzett oktató, ideális környezeti adottságok és könnyen teljesíthető, élvezhető síterepek is kellenek! Újoncként kiemelten fontos, hogy hol, milyen típusú síparadicsomban vágunk neki a dolognak. Persze a helyszín kiválasztása sokszor okozhat fejtörést, ezért az alábbiakban igyekeztem összeszedni azokat a nagyszerű síterepeket, ahol kezdőként is kényelmes, könnyed és igazán élvezetes lehet a síelés.

Olaszország – Ravascletto

Olaszországi síelés

Olaszországi síelés Shutterstock

Habár nem Ravascletto a hazánkhoz legközelebbi, kezdőknek is tökéletes sícentrum, de fekvése, felszereltsége és szépsége kiemeli a sorból. Az osztrák-olasz-szlovén határ mentén található síterep 22 kilométer hosszú pályarendszerrel rendelkezik, ebből 9 kilométer kék jelzésű, vagyis könnyű szakasz. Plusz pont, hogy magyar síoktatási lehetőséget biztosít, így az idegen nyelveket kevésbé beszélők is kényelmesen elsajátíthatják az alapokat. A technikai instrukciók megismerése után pedig már nincs is más hátra, mint élvezni a hóbiztos lesiklás élményét, melyhez csodálatos körpanoráma társul az osztrák és szlovén Júliai-Alpoknak köszönhetően. A változatosságot keresők számára egyértelműen pozitívum, hogy a magas felszereltséggel rendelkező ravasclettoi síközpont sífutásra, éjszakai korcsolyázásra és szánkózásra ugyancsak biztosít lehetőséget. További szórakozási opcióként uszoda és fitneszközpont is rendelkezésre áll. Habár a síközpont nyújt wellness lehetőségeket, mégis a közelben található Arta Terme település az a hely, ahol a pihenés abszolút teret nyer, hála az ottani termálfürdő kínálta kényelmi szolgáltatásoknak! Így a síelés mellett a klasszikus téli wellness egyaránt utazásunk szerves része lehet.

Irány Olaszország!

Ausztria – Gerlitzen

Ausztria, Gerlitzen, síelés a hegyekben

Ausztria, Gerlitzen, síelés a hegyekben Shutterstock

Ha Olaszország kissé távolinak hat, akkor érdemes Ausztriát célba venni. Annál is inkább, mert nyugati szomszédunk csodás természeti adottságainak hála csak úgy hemzseg a jobbnál jobb sícentrumokban. Így a Karintia régióban, pontosabban az Ossiacher See felett fekvő Gerlitzen remek választásnak bizonyulhat! Ennek oka az összesen 45 kilométeres pályarendszer, amely családok, kezdő síelők és a gyakorlottabbak számára egyaránt lehetőségeket biztosít. A 11 kilométernyi kék, vagyis kezdőknek kijelölt, hóbiztos pályaszakaszon napfényben fürdőzve sajátíthatók el a síelés alapjai. Ebben magyar nyelvű síoktatók állnak az újoncok rendelkezésére. Akinek nincs saját felszerelése, az a síkölcsönzőből minden szükséges eszközt egyszerűen beszerezhet. Aki pedig időközben ráeszmél, hogy a síelés mégsem neki való, felfedezheti a téli túraútvonalakat, vagy akár a lovasszán nyújtotta szépségeket is megtapasztalhatja.

Irány Ausztria és a kezdő pályák!

Lachtal

Lachtal, Ausztria, szánkózás

Lachtal, Ausztria, szánkózás Shutterstock

Gerlitzenhez hasonlóan Lachtal is ideális választás kezdő síelők, családosok és gyermekek számára. 26 kilométer hóágyúzott pályaszakasz, minőségi liftek, sok napsütés és panoráma pálya jellemzi. Lachtal síközpontja a sípályák mellett a snowboard megismerésére és sífutásra is ad lehetőséget. Gyermekek számára tanulópályákat alakítottak ki, így az egészen kicsi gyerkőcök is kényelmesen és biztonságosan ismerkedhetnek meg a síelés jelentette örömökkel. Azért mindenképpen fontos megemlítenem, hogy Lachtalban a haladó sízőkre szintén gondoltak, ugyanis 3 kilométer fekete és 16 kilométer hosszú piros nehézségi fokú pályaszakaszokkal ugyancsak rendelkezik.

Bevezetés a téli sportok világába

Ez is érdekelhet:

Bevezetés a téli sportok világába

Kreischberg

Ausztria, Kreischberg, snowboard

Ausztria, Kreischberg, snowboard Shutterstock

Lachtaltól alig fél órányira megbújó Kreischberg szintén nagyszerű választás a téli sportokkal ismerkedők és a haladó sízők számára. A több, mint 2000 méter magas Rosenkranz csúcs szépségének ölelésében található síközpont változatosságával és magas színvonalával méltán tett szert népszerűségére. Kisgyerekes családok, kezdő és haladó sízők garantáltan megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb kikapcsolódási és gyakorlási lehetőségeket. Az itt található sípályák hossza összesen 42 kilométer, melynek közel fele kék jelzésű, tehát könnyű pályaszakasz. A gyerekek számára tematikus gyakorlópályák kerültek kialakításra, magyar nyelvű oktatással. Ezen felül a snowboardosok is megannyi lehetőség közül választhatnak készségeik fejlesztésére és a szórakozás kiterjesztésére. Mindehhez pedig sok-sok napsütés és gyönyörű hegyi panoráma párosul. Így varázsolva teljessé a téli pihenés minden egyes pillanatát!

2020.11.11. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.