Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Loire menti kastélyok

Loire és az Amboise kastély

Loire és az Amboise kastély

A Loire Franciaország leghosszabb folyója a maga 1000 km-ével, vízgyűjtő területe pedig az ország területének több, mint egyötödét teszi ki. Az egy km2-re eső várak száma a folyó körül a legtöbb a világon. Amboise, Bellegarde, Candé, Cheverny, Langelais, Rivau, Serrant… felsorolni is sok, annyi van belőlük, mindenesetre megpróbáltuk összegyűjteni a legismertebbeket és a legszebbeket – mindenkinek sok szeretettel ajánljuk, de a romantika és a történelem kedvelőinek különösen!

Villandry kastély

Tourstól 15 km-re, nyugatra található a Villandry kastély. A legnagyobb büszkesége a zöldéges kert, ahol 40 féle zöldséget termesztenek. Labirintus, zenés kert, gyógynövények és a szerelmesek élő kerítéssel védett kertje is megtalálható itt - utóbbi a szenvedély, a törékeny érzelmek és a megtört szívek szimbóluma egyben. A kert az év minden napján nyitva áll, ünnepnapokon is. A Château de Villandry az utolsó reneszánsz stílusban épült vár a Loire mentén, több ilyen, olasz szellemiségben épült kastély nem kapott itt helyet a későbbiekben. Építészeti stílusának józan eleganciája mellett a figyelemre méltó, tündöklő kertek teszik a világörökség egyik ékszerévé az épületet.

Villandry kastély

Villandry kastély

Rigny-Ussé kastély

Chinon városától 10 km-re, északkeletre található ez a varázslatos kastély. Az egykori középkori kastélyt a 17. század fordulójára VII. Károly veje átépítette. Az egyedülálló és félreérthetetlen mesebeli atmoszféra a francia írót, Charles Perrault-t is elvarázsolta. d'Ussé kastély inspirálta a Csipkerózsika megírására, amely 1697-ben a híres Lúdanyó meséi gyűjteményében is megjelent.

Rigny-Ussé kastély

Rigny-Ussé kastély

Clos Lucé kastély

A Clos Lucé kastélyt a 15. században, Amboise városában építették fel. Az Ambiose kastélytól mintegy 500 méterre található, amellyel egy föld alatti folyósóval is összeköttetésben áll. 1490-ben VIII. Károly francia király megvásárolta, majd I. Anna breton hercegnőnek ajánlotta fel. Manapság Leonardo da Vinci múzeum üzemel a várban, aki itt töltötte élete utolsó 3 évét; a helyszínen számos legendás találmánya megtekinthető.

Clos Lucé kastély

Clos Lucé kastély

Blois kastély

Blois kastély a francia Loir-et-Cher tartományban, a Loire északi partján található. Korábban öbb francia király egykori rezidenciájának szerepét is betöltötte (XIV. Lajos, I. Ferenc, III. Henrik, stb.). A francia forradalom után kifosztották, később az elbontásának gondolata is felmerült. Szerencsére azonban a 19. század második felében feljegyezték a történelmi emlékművek listájára, és teljesen felújították. A leghíresebb építészeti eleme talán az I. Ferenc szárnyban található csigalépcső.

Blois kastély

Blois kastély

Chambord kastély

A legjobbat a legvégére! A Chambord kastélyt, Bloistól 14 km-re, keletre, feltétlenül meg kell nézned. Ez a Loire vidék legnagyobb vára. 440 helyiség, 80 lépcsősor és – bár hihetetlen, de - összesen 365 kandalló (saját kéményekkel!) található a várban. Eredetileg I Ferenc építette a 16. században, vadászháznak. Festői természet veszi körül, amelyben szarvasok, őzek és más vadállatok is élnek. A várban gazdag képgyűjtemény, díszes bútorok és színház is található. Valamint egy kis bájos és érdekes részlet: a Szépség és a szörnyeteg Disney-mese ebben a várban játszódik.

Chambord kastély

Chambord kastély

Megtaláltad a kedvencedet? Bár a Loire környéke nem az adrenalinban és eseményekben leggazdag helyszín, azonban magával ragadó múzeumai, a várai és a kastélyai szépsége is elegendő okot szolgáltatnak egy ide tervezett kiránduláshoz. Minden lépéseddel a francia történelem érdekes jeleneteihez, korszakaihoz kerülhetsz közelebb, akár Charles Perrault vagy Jeanne d’Arc nyomait is követve. Ráadásul, mivel maga a táj szinte teljesen lapos, akár biciklivel is könnyen bejárhatod a vidéket!

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.