Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Luxor

Luxor, Egyiptom

Luxor, Egyiptom

Luxor városa, az ókori Thába, Felső-Egyiptomban található, 777 km-re a fővárostól, Kairótól. Becslések szerint a világ legértékesebb emlékműveinek és régiségeinek harmada itt található, ami rendkívül értékes turisztikai helyszínné teszi. Az idelátogatók többsége csak pár napra marad, azonban az összes jelentős helyszín megtekintéséhez több időre lenne szükség. Hogy a lehető legjobban tudj gazdálkodni az időddel, összegyűjtöttük Neked a legfontosabb luxori helyszíneket, amelyeket semmiképp sem szabad kihagynod.

Luxor látnivalói a Nílus keleti partján

Az ókorban Luxor fontos vallási központ volt, ezért két fő templom épületegyüttese alkotja – a luxori és a karnaki templomkomplexum.

1. A luxori templom

A luxori templomot, Amon istennek szentelve, III. Amenhotep fáraó kezdte el építeni és II. Ramszesz uralkodása alatt fejezték be. A világ legszebb templomai közé tartozik. Az Újbirodalom idején az „Ipt-Rsyt“ nevet kapta, jelentése „déli szent“. A belépő ára a templomba 50 egyiptomi font (a pénzem jelölése LE vagy EGP).

Luxori templom

Luxori templom

2. Karnak

Karnak a világ legnagyobb templomegyüttese. Magába foglalja Amon Ra, Khonso, Ipt, Ptah, Montho és Ozirisz istenek templomait. A belépő 65 LE.

Karnak

Karnak

3. Luxori múzeum

A Nílus keleti partján található egy másik érdekes helyszín, a luxori múzeum. Délről a luxori, északról a karnaki templom szomszédságában található. Kertjében az Újbirodalom szobrait lehet megtekinteni, a belépő 80 egyiptomi font.

Luxori múzeum

Luxori múzeum Michiel1972

4. A mumifikálás múzeuma

Luxorban található a Mumifikálás Múzeuma is, ahol a kíváncsi látogatóknak 30 egyiptomi fontért megtanítják a test és a lélek túlélését biztosító rituálét. Az ókori egyiptomiak hittek a túlvilági életben és a mumifikálás volt a módja, hogy ehhez épségben megőrizzék a testet.

Egyiptomi múmia

Egyiptomi múmia

Luxor látványosságai a Nílus nyugati partján

1. Királyok völgye

Mivel a Nílus nyugati partján sokkal több emlékmű található, mint a keletin, csak a legjelentősebbeket emeljük ki. Kezdésnek a Királyok völgye , amely 62 fáraó sírhelye. Ez a titokzatos helyszín folyamatos megfigyelés alatt áll, mivel egy részétkorábban már kifosztották és tönkretették. A sírok többségét az utóbbi 200 évben fedezték fel. Némelyikben, mint például Tutanhamon sírjában, értékes leleteket is találtak. A belépő 80 egyiptomi fontba kerül.

Királyok völgye

Királyok völgye

2. Királynők völgye

Luxor déli részén található a Királynők völgye, ahol hetven királynő, hercegnő, herceg és nemes van eltemetve. Ők a 19. és a 20. dinasztia idején éltek. A legismertebb királyné, Nofertari sírja is itt található. Ebbe a völgybe olcsóbb a belépő, csupán 35 LE.

Királynők völgye

Királynők völgye

3. Hatsepszut halotti temploma

Szintén a Nílus nyugati partján találjuk Hatsepszut halotti templomát Deir el-Bahriban, amely Egyiptom legszebben kivitelezett temploma. Mészkőből építették, nem pedig homokkőből, ami az Újbirodalom idején volt jellemző. Hatsepszut halotti templomát Senenmut építette a 18. dinasztiából származó Hatsepszut királynő számára, hogy emlékeztessen a királynő nagy tetteire.

Hatsepszut királynő halotti temploma

Hatsepszut királynő halotti temploma

4. Ramesszeum

Egy másik fontos emlékhely a templomkomplexusból a Ramesszeum, II. Ramszesz ókori fáraó halotti temploma, amelyet i.e. 1304-1207 között építettek,és Ré napistennek szentelték. Az épületegyütesek nagy része rossz állapotban van. Valamikor két oszlop közt volt a bejárata, mára ez összeomlott. Szerencsére az első csarnoknak nem esett baja. Az elülső oszlopok előtt állt Ramszesz kolosszális, 1000 tonnás és 18 méter magas szobra. Maradványait a mai napig megtalálhatjuk ott. A templomi belépő 35 egyiptomi fontba kerül.

Ramesszeum

Ramesszeum

5. Memnón-kolosszusok

Érdemes még a végére megemlítenünk az óriási Memnón-kolosszusokat az Újbirodalom idejéből (18. dinasztia), amikor III. Amenhotep uralkodott. Maga a templom összeomlott, csupán a 32 méteres és 1000 tonnás III. Amenhotep szobrok maradtak fenn. A megsérült szobrok még így is impozáns látványt nyújtanak. A belépés ide ingyenes.

Memnón-kolosszusok

Memnón-kolosszusok

Amint korábban említettük, Luxor ennél sokkal több látnivalót kínál. Látogasd meg a többi lenyűgöző helyszínt személyesen is.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.