Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Málta ízeinek vonzása – csábulj el!

Nyúl étel

Nyúl étel Shutterstock

Málta szépségeinek és rejtett kincseinek felfedezését tervezed? Akkor a fürdőruha, kamera és térkép bepakolása mellett készítsd magad a páratlan kulináris élvezetekre is! A Földközi-tenger ölelésébe bújt sziget nemcsak kulturális értékeiről, hanem ínycsiklandó mediterrán konyhájáról is híres. Az olasz, francia, brit és keleti hatás fúziójából az évszázadok során egy sajátos ételeket felsorakoztató konyha született. Akár ínyenc vagy, akár nem, érdemes a máltai nyaralás során minden pillanatot megragadni a helyi ízek kiélvezésére.

Levesek gazdagon

Szezonális zöldségleves

Szezonális zöldségleves Shutterstock

A máltai levesek rendkívül gazdag és változatos összetevőkből, jellegzetes fűszerezéssel készülnek. Ennek remek példája a soppa ta’ l-armla, másnéven özvegyleves, amely szezonális zöldségekből áll. A szigetlakók másik nagy kedvence a minestra, ami az olasz minestrone távoli unokatestvére. Ropogósra sült ftirával (kenyérféleség) egyszerűen mesés párosítás. Ha halimádó vagy, akkor az aljotta névre keresztelt hallevest még véletlenül se felejtsd el megkóstolni!

Frissítő saláta

Frissítő saláta

Frissítő saláta Shutterstock

A mediterrán jegyeket is viselő máltai konyha egyik alapeleme a friss saláta. Általában szezonális zöldségek, édes lilahagyma, fokhagyma, friss fűszernövények, olíva olaj és borskeverék az alapja. Akár önmagában, sajttal, garnélával vagy sülthallal tálalva remek választás.

Nyúl ragu tradicionális módon készítve

Tradicionális nyúl étel

Tradicionális nyúl étel Shutterstock

A helyi mondás úgy tartja, hogy a törzsgyökeres máltai háziasszonynak minimum öt különféle elkészítési módot kell ismernie, ha a nyúlhúsról van szó. Ez nem véletlen, ugyanis a nyúl a sziget konyhájának királya. Húsa rendkívül ízletes, könnyen emészthető és egészséges. Bár sok más országban ódzkodnak fogyasztásától itt, Máltán igazi csemegének számít. Tésztéval raguként, vagy serpenyőben burgonyával összesütve kerül leggyakrabban az asztalra.

Máltai pizza

Pizza máltai módra

Pizza máltai módra Shutterstock

Ha esetleg félnél kipróbálni az ismeretlen ízeket, akkor a klasszikus máltai pizzával biztosan nem tudsz mellé nyúlni. Tradicionálisan kenyértésztából készítik és általában paradicsomot, tonhalat, lilahagymát tesznek rá. Néha azonban megbolondíthatják tojással vagy kolbásszal.

Tészták sonkával töltve

Timpana

Timpana Shutterstock

Máltán rengeteg helyen találkozni lepényekkel, töltött pitára hajazó batyukkal és rakott tésztákkal. Ezeket sokszor sonkával, különféle sajttal, tojással és zöldségekkel pakolják tele. Ilyen kedvelt étel többek között a ricottás-borsos pastizzi, a spenótos qassatat és az olasz jegyeket hordozó bolognai sült tészta a timpana is.

Máltai ratatouille

Kapunata

Kapunata Shutterstock

A francia hatás a máltai ratatouille képében köszön vissza legszembetűnőbben. A vegetáriánusok nagy kedvence, a franciaországi ratatouille a szigeten olasz stílussal vegyítve kapunata néven vált ismertté. A paradicsom, paprika, padlizsán és cukkini népszerű elegyét a helyiek kapribogyóval és friss fűszernövényekkel egészítették ki. Könnyű és vitaimindús fogás.

Tenger gyümölcsei

Tenger gyümölcsei

Tenger gyümölcsei Shutterstock

A számos kikötővel megáldott Málta ízletes hal- és tengeri ételek széles választékát kínálja. A tengerparti éttermekben például finom töltött tintahalat, sült tonhalat, dorádót és kardhalat lehet kóstolni. Érdemes kipróbálni a lampuki halpástétomot, amely a halhús mellett spenótot, burgonyát, kapribogyót és mentafélét is tartalmaz.

Ízletes csigák

Ízletes csiga

Ízletes csiga Shutterstock

Ha képes vagy magad mögött hagyni előítéleteid és adsz egy esélyt a máltai csigának, akkor valódi különlegességben lehet részed. A francia társainál valamennyivel kisebb helyi csigákat hagyományosan vörösborban és sörben főzik, amelyhez mentát, bazsalikomot és majoránnát adnak.

​ ​

Bűnösen élvezetek - Málta csábító desszertjei

Għasel

Għasel Shutterstock

A főételek mennyei kavalkádja mellett érdemes a desszertnek is helyet hagyni, ugyanis Máltán isteni édességeket találni. Az olasz hatás a sütemények terén is érződik, ugyanis az egyik fő finomság a ricottával (és pisztáciával) töltött cannoli. Ezen felül a klasszikus helyi édességet is érdemes megkóstolni, ami nem más, mint a gagħaq tal -għasel. Ez a fűszeres lekvárral és citromhéjjal töltött mézes gyűrű a máltaiak egyik kedvence, az ünnepi asztal elengedhetetlen eleme.

Egy korty finom bor

Valletta és egy pohár bor

Valletta és egy pohár bor Shutterstock

Habár Málta természeti adottsága nem kifejezetten kedvez a szőlőtermesztésnek, azért a jó bort itt sem vetik meg. Valamennyi bort így is készítenek, de a legtöbbet Olaszországból importálják. A máltai sör, a Cisk rendkívül népszerű és meglepően finom. Ha azonban az alkohol helyett valami italra vágynál, akkor a Kinnie limonádé tökéletes választás frissítőnek, vagy akár egy finom vacsora mellé kísérőnek.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.