Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Mesebeli osztrák falu - Hallstatt

Hallstatt madártávlatból

Hallstatt madártávlatból

Hazánktól alig néhány órányi autóútra létezik egy mesebeli vidék, ahol elcsendesedik a világ és az egyszerű szépség az úr. Szerencsére ez, az Alpok ölelésébe bújt csodahely az átlagos kiránduló számára is elérhető, könnyűszerrel felfedezhető.

Aki járt már nyugati szomszédunk földjén, Ausztriában, az bizonyára rácsodálkozott az ország szépségeire, gyönyörű hegyeire, bájos városaira és művészeti értékeire. Ugyanakkor, biztos vagyok benne, hogy még számára is felejthetetlen élményeket tartogat Felső-Ausztria barokk kisvárosa, Hallstatt.

Hallstatt semmihez sem fogható bájos települését a hegyekkel körülvett Hallstatti-tó partján, egy meredek sziklafal oldalában megbújva találjuk. A városka fekvéséből adódóan egymáshoz közel épült házakkal és romantikusan kanyargó utcácskákkal találkozhat az ide érkező. Mivel kevés a hely, ezért autóval egyáltalán nem lehet behajtani, ez azonban cseppet sem hátrány, hiszen gyalogszerrel minden fontos nevezetesség könnyen elérhető. A városban egyetlen hosszú sétálóutca lett kialakítva, melynek központjában a Szentháromság szoborral díszített Főtér kapott helyet. Innen körbetekintve láthatjuk a klasszikus osztrák házak oldalába ültetett és a falakon felfuttatott gyümölcsfákat.

Hallstatt, Csontház

Hallstatt, Csontház

Ha Hallstatt egyedi épületei és lenyűgöző természeti szépségei nem elégítették volna ki kíváncsiságunkat és még többet magunkba kívánunk szívni nevezetességeiből, akkor látogassunk el a gótikus stílusban épült Mária mennybemenetele templomhoz és a Csontházhoz. A Csontházban, ahogy azt a neve is sugallja, az egykor Hallstattban élt emberek kifehérített koponyáit találjuk. Az itteniek helyszűke miatt ezt az elsőre talán bizarrnak ható temetkezési szokást gyakorolják, már hosszú évszázadok óta. Amennyiben e szokatlan hagyományt és a település további izgalmas történetét, kultúráját behatóbban kívánjuk tanulmányozni, akkor a Kulturális Örökség Múzeumba kell ellátogatnunk.

A múzeum körbejárása során többek között azt is megtudhatjuk, hogy Hallstatt létezését a hegyoldalban rejtező sóbányának köszönheti. A 7000 éves múltra visszatekintő, ma is aktív bánya Kaiserberg nevű része nyitva áll a látogatók előtt. A só a város történelme során mindig nagy szerepet játszott, hiszen hosszú ideig ezt használták fizetőeszköz gyanánt.

A Hallstatti-tó

A Hallstatti-tó

A világ egyik legrégebbi sóbányáján és egyedi városképén túl az UNESCO világörökség részét képező Hallstatt szépségeihez a Hallstatti-tó is nagyban hozzájárul. Az egykor kereskedelmi célokat is betöltő tó ma a városkával együtt elsősorban csábító turisztikai látványosság.

A kristálytiszta vízen tükröződő hegyek látványa földöntúli érzéssel kényezteti az ide érkezők szívét. A házak között sétálva, a mesebeli őszi színekbe öltözött Alpokkal a háttérben olyan életre szóló élmény vár, melyben sehol máshol nem lehet részünk.

Forrás: http://www.ausztriainfo.com/felsoausztria/hallstatt 

2020.08.26. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.