Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Modern metropoliszok

London

London

Napjainkban rengeteg metropolisz létezik, melyekben több millió ember talál otthonra, miközben jelentős gazdasági, politikai szerepet töltenek be, nemzetközileg ismert pénzügyi létesítményeik és kulturális intézményeik révén pedig a legtöbb szegmensben meghatározó központként tudnak működni. E nagyvárosokban jellemzően különböző vallású és eltérő országból származó emberek élnek, a legtöbbször harmóniában, egymás másságát, különböző kulturális hátterét nem csak elfogadva, hanem kifejezetten értékelve az abban rejlő potenciált. Ebből lesz a sokak által kedvelt „multikulti”, aminek köszönhetően földrajzilag viszonylag jól behatárolható területen mazsolázhatunk a legszebb, legjobb, legkedveltebb, legérdekesebb konyhákból, hagyományokból, szokásokból, stílusokból, legjobb gyakorlatokból,  irodalomból, művészetekből, finomságokból, nyelvekből és a nyitottságból magából.

Egyszerre élettér és látványosság

A metropoliszok nem csak a hétköznapi élet kínálta lehetőségekkel csábítják az embereket, hanem komoly turisztikai erővel is bírnak. Ez nem csoda, hiszen ki ne akarna eltölteni egy hosszú hétvégét New Yorkban, Párizsban, Dubaiban vagy éppen Tokióban?

Tokio

Tokio

E világvárosok többsége évszázadokra visszanyúló történelmi múlttal rendelkezik, ugyanakkor a modern kor építészeti csodái is megtalálhatóak itt. E két világ találkozásából lenyűgöző városkép tud születni, mely tömegével csábítja a turistákat. Gondoljunk csak Párizsra, ahol a Notre-Dame-székesegyház több száz éves múltra visszatekintő falaitól nem messze áll a város modern jelképe, az Eiffel-torony, vagy a Louvre-ra, ahol a múlt és jelen egyetlen épületben ölt testet. Vannak azonban olyan metropoliszok is melyek viszonylag fiatalnak számítanak, így ott a modern felhőkarcolók dominálnak. Ilyen például Dubai, ahol a világ legmagasabb ember alkotta építményét, a Burj Khalifát találjuk. Ugyanakkor Kínában, Tajvanon és New Yorkban is találkozhatunk több száz méter magas égbe törő üvegpalotákkal.

Dubai

Dubai

A határ? A csillagos ég!

Ezen típusú épületek megalkotása igazi építészeti csoda. A modern felhőkarcolók korai korszakának egyik legmeghatározóbb alakja a magyar Hugyecz László Ede akiről már korábban (Sanghaj magyar lángelméje című cikkben) esett szó. Elsők közt Sanghajban az Ő tervei által épült ilyen típusú modern épület, a Park Szálloda óta gombamód szaporodnak a több száz méteres, magasabbnál magasabb felhőkarcolók.

Sanghaj

Sanghaj

Az olykor futurisztikus, modern építészet mellett rengeteg más dolgot tartogatnak még a metropoliszok. Az e fajta városok legnagyobb előnye, hogy egy helyben megtalálunk mindent. Az etnikai sokszínűségnek köszönhetően mindenféle konyhát ki tudunk próbálni, például Londonban találkozhatunk a keleti, az arab, a zsidó és a különféle más európai országokból származó fogásokat kínáló éttermekkel is. A metropoliszokban nagyon fejlett a tömegközlekedés, mely az egész várost behálózza, sok városban már az utcákon és tereken is van ingyenes WiFi, így bárki bárhol könnyen internetezhet. Ezek a városok modern bank- és gazdasági központok, mindemellett színes kulturális élettel is bírnak. A legtöbb jelentős világváros adott már otthon olyan nagy volumenű sporteseménynek, mint az olimpia. Az igazi metropolisz soha sem alszik, éjjel nappal pezseg az élet, mindig találunk nyitva tartó boltokat, és zsúfolt szórakozóhelyeket.

New York

New York

Minden kontinensnek megvan a maga metropolisza

Szinte minden kontinensen létezik már csillogó világváros. Európában a legjelentősebb többek közt London, Párizs, Moszkva, Brüsszel és Milánó. Ha Ázsiában szeretnénk belevetni magunkat a megavárosok nyüzsgő életébe, akkor Szingapúrba, Hongkong, Tokióba, Bangkokba, vagy Shanghai-ba látogassunk el. Amerikában is rengeteg metropoliszt találunk, melyek közül New York a legkultikusabb és legjelentősebb. Persze ezen kívül ott van még Chicago, vagy éppen Los Angeles. Mégis, ha igazán ultramodern, egyedi, tiszta, robbanásszerűen fejlődő és a legmagasabb épülettel büszkélkedő várost szeretnénk látni, akkor irány Dubai, melyben garantáltan nem fogunk csalódni.

Párizs

Párizs

2018.02.16. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.