Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Montenegró több, mint tenger

Montenegró

Montenegró Shutterstock

Tőlünk délre, a Balkán-félszigeten fekvő Montenegró az elmúlt években egyre népszerűbb úti céllá vált. Területét tekintve elég kicsiny országról beszélünk, viszont annál több természeti értékkel büszkélkedhet. Adriai-tenger menti elhelyezkedésének és páratlan hegyvidéki fekvésének ötvözete teszi ellenállhatatlanul izgalmassá.

Habár legtöbben tengerpartja miatt szeretik, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy szárazföldje legalább annyi felfedezésre érdemes látnivalóval kecsegtet.

Sokszínű Nemzeti Parkok

Durmitor Nemzeti Park hídja

Durmitor Nemzeti Park hídja Shutterstock

Montenegró, másnéven Crna Gora (vagyis a fekete hegyek országa) kis mérete ellenére öt nemzeti parkkal is büszkélkedhet. Ezek mindegyike remek lehetőséget teremt a hegyi túrázáshoz.

Az UNESCO Természeti világörökség listáján szereplő Durmitor Nemzeti Park talán a legnépszerűbb. Számos gleccsertava közül egyértelműen kitűnik a Crno Jezero (Fekete-tó). Különlegessége, hogy valójában két tóból áll, de magas vízálláskor egynek látszik. Ezen felül a Durmitor rejti Európa legmélyebb kanyonját, a Tara szurdokot. Az itt hömpölygő Tara-folyó kékeszöld vizének csillogása még hívogatóbbá teszi a tájat. Remek hely mindazok számára, akik szeretnek kajakozni, vagy raftingolni. A kanyon Mojkovac és Šcepan Polje városok között húzódik, közel 80 kilométer hosszan. Helyi látványosságnak számít a Tara felett magasodó híd Žabljak közelében. Apropó, Žabljak, ez a város a régió legmagasabban fekvő pontja, amely tökéletes bázisul szolgálhat a környék megismeréséhez.

A Durmitor Nemzeti Park közelében található Biogradska Gora Nemzeti Park ugyancsak jelentős természeti értékekkel büszkélkedhet. Az itt húzódó hatalmas erdőség számos növény- és állatfaj otthona. Jó néhány tóval is rendelkezik, amelyek közül a Biogradi-tavat feltétlenül érdemes megcsodálni.

Montenegró déli szegletében van a Szkadar-tó Nemzeti Park, amely részben Albániával közös. A vízimadár rezervátum számos faj, így a pelikán otthona is.   

Lovcen Nemzeti Park

Lovcen Nemzeti Park Shutterstock

Szintén a tengerhez közel, a Kotori-öböltől délkeletre fekszik a Lovcen Nemzeti Park. Természeti kincsei mellett a Lovcen-hegy és annak tetején található Njegoš mauzóleum a környék legérdekesebb és legismertebb látnivalója. Már eleve az innen elénk táruló fantasztikus panorámáért megéri felkeresni. Persze maga az épület is érdekes, hiszen itt helyezték nyugalomra II. Petar Petrović-Njegoš, az ország meghatározó történelmi alakjának földi maradványait.

Montenegró - Legjobb ajánlatok

Városok és kulturális látnivalók

Cetinje, Szent Péter kolostor

Cetinje, Szent Péter kolostor Shutterstock

Montenegró kicsiny méretéhez alacsony lélekszám társul. 2022-es becslések alapján az országban kevesebb, mint 700 000 lakos él. Ők viszont rendkívül barátságosak és vendégszeretők. Legnépesebb a főváros, Podgorica. A II. világháború pusztítása okán sajnos itt nincs túl sok nevezetesség. Az eredetileg rómaiak által alapított városban a történelem helyi hírnökeiként pusztán az óratorony, a római akvadukt és az egykori erődítmény romjai maradtak fenn.

Cetinje az ország korábbi fővárosa manapság Csipkerózsika-álmát alussza. A királyok egykori székhelyén a 18. századból származó Szent Péter kolostort, az elnöki palotát és a színház épületét mindenképpen érdemes felkeresni.

Ostrog kolostor

Ostrog kolostor Shutterstock

Az ország szerencsére kulturális nevezetességekben nem szenved hiányt. Ha mindegyiket nem is akarjuk felkeresni, azért van egy-kettő, amelyek kihagyhatatlan elemei egy montenegrói utazásnak. Ezek közé tartozik az Ostrog kolostor. A sziklafalba épült szerb ortodox templom az egyik leglátogatottabb zarándokhely a Balkánon. Igazán lenyűgöző a megjelenése ennek a 17. századi épületnek.

Montenegró másik jelentős vallási helye a Morača kolostor. A templom csodás freskókkal és ikonokkal díszített falai a 13. századból maradtak ránk. A kolostor-komplexumot a Szűz Máriának felszentelt templom, maga a kolostor épülete, a méhkasokkal teli varázslatos kert, valamint a Szent Miklós kápolna alkotja. Ezek közül minden bizonnyal a kápolna a legrégebbi.

Kotor

Kotor Shutterstock

Habár ez a blogbejegyzés elsősorban az ország belsejében található értékekre koncentrál, mégis meg kell említenem a Kotori-öbölt. Ugyanis itt bújik meg többek között Kotor és Budva városa. Mind a kettő település mesébe illő óvárossal és nyugalmat árasztó tengerparttal bír. Montenegró területén éltek görögök, illírek, rómaiak, törökök. Egy időben a Velencei Köztársaság, majd tengerparti része az Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alá is tartozott. A különféle népek uralma tetten érhető az építészetben, különösen a velencei hatás érződik az öböl bájos városkáin.  

Mindezek hozzájárulnak Montenegró sokszínűségéhez és utánozhatatlan bájához. Érdemes a lehető legtöbb izgalmas helyét, Nemzeti Parkjait és lenyűgöző városkáit sorra felkeresni és átadni magunkat a vidék páratlan energetikájának. Higgyétek el, megéri!

8 ok, ami miatt érdemes meglátogatni Montenegrót

Ez is érdekelhet:

8 ok, ami miatt érdemes meglátogatni Montenegrót

 

 

 

 

 

2022.08.12. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.