Megnyitás | Vissza a főmenühöz

8 ok, ami miatt érdemes meglátogatni Montenegrót

Crnojevica folyó Montenegró látványosság

Crnojevica folyó Montenegró látványosság

Montenegró sokkal több, mint az Adria maga. Sokakat elriaszthat a hosszú út autóval, hiszen Horvátország sokkal közelebb van, Montenegró esetében azonban minden kétséget kizáróan megéri az utazás Ez a hegyvidéki állam rengeteg felejthetetlen csodát és életre szóló élményt rejt. Nagy előnye többek közt az is, hogy egyelőre tájai nagyrészt érintetlenek, azokat még nem lepték el turisták tömegei - pedig bőven akad ott felfedeznivaló.

1. Kis állam sok LEG-gel

Az ide vezető, hosszabb út bőven rejteget „jutalomfalatokat“. Számomra meglepö újdonság volt például, hogy ebben a régióban található Európa legmélyebb kanyonja (Tara, 1330 m), egy úszó szigetekkel díszített tó, a leghosszabb strand Európában (12 km hosszú ulcinji Nagy strand) i a legcsapadékosabb hely a kontinensen (Crkvice falu), valamint a Bojana folyó amely egyszerre folyik lefele és felfele (a terep egyenletlensége miatt) emiatt egyedülálló a Világon. Montenegró eredeti őserdővel is rendelkezik, ahol rengeteg ritka állat és növényfaj honos. Egyedülálló és elragadó az is, ahogy a helyi lakosok viszonyulnak a turistákhoz.

Tara kanyon híd Montenegró hegyvidék

Tara kanyon híd Montenegró hegyvidék

2. Kiváló gasztronómia

A Montenegrói konyha az egyik kiemelt oka annak, amiért bármikor szívesen újra ellátogatéák ide. A kiváló friss zöldségek különböző formában, a remek saláták, a friss, grillezett halak és fűszeres húsok, illatos fűszerek és sűrű levesek a kis bisztrókban és vendéglátókban a legízletesebbek, ahol ráadásul a kiszolgálás is nagyon szívélyes.

Kávézó Port Perast gasztronómia vízparti

Kávézó Port Perast gasztronómia vízparti

Nem hiányozhat az erős cezve kávé és az extrém módon édes desszertkülönlegesség. A montenegróiak nagyon büszkék kiváló “pršut“ sonkájukra, amely kizárólag kukoricával etetett sertés húsából készül. Montenegrói utazásaim során folyamatosan igyekeztem ebből a finomsággal tartalékokat képezni, amelyhez tökéletesen illik a vörösbor. Eddig mindenki, akit ezekkel a specialitásokkal ajándékoztam meg, hangzatos dicséretek között köszönte meg. Emellett tökéletes ajándéknak bizonyultak a montenegrói sajtkülönlegességek, füszerek vagy az erős, helyi pálinka Iozova rakija.is

pršut sonka sertés gasztronómia

pršut sonka sertés gasztronómia

3. Városok amelyekben nincs hiány a luxusból és a történelmi látványosságokból (Kotor, Sveti Stefan, Budva)

Montenegróban nincs hiány a történelmi látványosságokból vagy a festői szépségű kozmopolita városokból. Az én kedvenceim közé elsősorban Kotort sorolnám, amely egy gyönyörű öbölben helyezkedik el. Továbbá Boka Kotorskát, amely masszív várfalakkal körülvett középkori központot rejt (az UNESCO Világörökség része). Az itt található szűk utcácskák mindenkit sétára csalogatnak, valamint biztos vagyok benne, hogy a gyönyörű kilátások sem hagynak hidegen senkit.

Ókori Kotor szűk utca kilátás

Ókori Kotor szűk utca kilátás

A Sveti Stefan luxus reptér látogatása során nehezemre esett elhinni, hogy itt korábban egy kis halászfalu helyezkedett el. A 20. század 60-as évei során ez a halászfalucska exkluzív, hírességek álltal is látogatott városkává alakult. A sziklás félsziget, amely homokos szárazfölddel van összekötve, a mai napig megőrizte ezt a csillogását.

Sveti Stefan sziklás félsziget Montenegró

Sveti Stefan sziklás félsziget Montenegró

Gyönyörű történelmi reptérrel rendelkező város Budva, is ahol számos kulturális rendezvény, fesztivál szem- és fültanúi lehetünk szinte az egész év során. Továbbá meglátogathatjuk az itt található archeológiai múzeumot is, ahol rengeteg különleges kiállítási tárgy tekinthető meg, de emellett az aktívabb, pezsgőbb éjszakai élet kedvelői is megtalálhatják itt a számításaikat.

Budva Montenegró tengerpart

Budva Montenegró tengerpart

4. Shkodrai-tó

Egyedülálló természeti és ornitológiai rezerváció (legnagyobb Európában), amely az Albániával közös határ mentén helyezkedik el, és óriási hibát követ el, aki kihagyja. A gyönyörű, zöldellő táj harmóniáját magas, impozáns hegyek törik meg. A tengerszint feletti magasságban fekvő tavat (a Balkán-félsziget legnagyobb tava) rengeteg kis sziget tarkítja, amely összesen 280 madárfajnak nyújt menedéket. A Shkodrai-tó a horgászok körében is különösen kedvelt. Természetesen én is próbára tettem a szerencsémet, és kiváltottam egy egynapos horgászengedélyt. Sajnos azonban hiába becsülik az éves fogásokat több mint száz millió kilogrammra, nekem ehhez ezúttal nem sikerült hozzájárulnom, de még így is hatalmas élmény volt hosszabb időt a tó partján tölteni. A tájat rengeteg útvonal szövi körbe, amely ideális úgy a gyalogtúrázók, mint a kerékpárosok számára. Látnivalókból természetesen itt sincs hiány, rengeteg festői szépségű templomocskát, erődítményt, várat és hagyományos, klasszikus épületekkel rendelkező falucskát találhatunk itt is. A nyári hónapok folyamán ráadásul a fürdőzők számára is ideális úticél lehet.

Karuc falu Skadar-tó zöldellő táj hegyek

Karuc falu Skadar-tó zöldellő táj hegyek

5. Ada Bojana

A nudista strandolás kedvelői minden bizonnyal már hallottak a naturista paradicsomról, amely az Albániával határos szigeten helyezkedik el. A gyönyörű homokos part régebben határátkelőhely volt, így az itt található, Buna folyó menti természetet bátran nevezhetjük érintetlennek. Az itteni meleg vizekben rengeteg a hal, így a turistáknak szinte kötelességük kiváltani a horgászengedélyt (azt viszont megjegyezném, hogy ajánlatos inkább ruhában horgászni, mivel a helyi szúnyogok elég agresszívek).

halászhálók Bojana folyó horgászás halak

halászhálók Bojana folyó horgászás halak

6. A Durmitor Nemzeti Park

A Durmitor Nemzeti Parkban a Montenegrói természet vad, zabolátlan arcát ismerhetjük meg inkább.. A Bosznia-Hercegovinával közös határ mentén helyezkedik el, jelentős része a UNESCO Világörökség részét képezi. Itt található a legmagasabb csúcs, a Bobotov Kuk ( 2525 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkezik), továbbá a Crvena Greda hegység, cseppkőbarlangok (amelyek egyikében Tito generális relytőzködött), szakadékok, az égszínkék gleccseres tavak és a Tara folyó, 40 km hosszú és 1 300 m mélly kanyont alkotnak (a második legnagyobb a világon a Grand Canyon után). Különleges élményt nyújtanak az itteni éttermek, amelyek körul juhok legelésznek. A természet rovarokban, lepkékben és a tavaszi (turisták számára ideális) hónapokban virágok ezreiben gazdag.

Durmitor Nemzeti Park hegycsúcs Tara folyó

Durmitor Nemzeti Park hegycsúcs Tara folyó

7. Vitorlázás

A vad montenegrói tengerpart az utóbbi években mágnesként vonzza a vitorlázás szerelmeseit. A montenegrói vitorlázás legfőbb előnyei közé az alacsabb árakat a gyönyörű városkákat sorolhatjuk, de fontos szempont lehet még a meleg víz és az ennek a szenvedélynek hódolók egyelőre viszonylag alacsony száma – nekik viszont összesen 1500 kikötő áll a rendelkezésükre. (Herceg-Novi, Kotor, Prčanj, Tivat).

Vitorlázás Kotor-öböl hegy vitorlás tenger

Vitorlázás Kotor-öböl hegy vitorlás tenger

8. A partok és a tenger

A montenegrói uzazásból természetesen nem maradhat ki valamelyik híres tengerpart megtekintése. A legközkedveltebbek a hosszú, homokos partok, melyek jellemzően valamelyik reptér közelében helyezkednek el mint például Budva vagy Bečiči. Itt természetesen a vízi sportok szerelmesei sem fognak unatkozni, de éttermekben, a divatmárkák üzleteiben, napernyőkben és nyugányakban sincs hiány. Észrevehetően meghittebb a hangulat a zátonyokkal körülvettUlcinj városka környékén. Az itteni Velika Plaža part érdekességéhez tartozik annak magas ásványtartalma (izom és csontrendszeri betegségek esetén nagyon pozitív a hatása). Továbbá muszáj megemlítenünk a Ženska Plaža nudistastrandot (kizárólag nők számára), amely rendelkezik egy, a meddőségre állítólag gyógyírt jelentő forrással.

tengerpart tenger Montenegró homokos part

tengerpart tenger Montenegró homokos part

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.