Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Most készülsz felfedezni Amszterdamot?

színes házak Amszterdam vízre épült város

színes házak Amszterdam vízre épült város

Most készülsz először Amszterdamba, és nem tudod, melyik helyeket érdemes mindenképp meglátogatniod? Érthető, hiszen Amszterdamban kétségkívül rengeteg a látnivaló, így ha csak rövidebb idő áll a rendelkezésedre, nem lesz könnyű a döntés - mindenesetre részünkről megpróbálunk segíteni, a legrosszabb, ami történhet, hogy a hazaérkezésed után be kell majd tervezned egy újabb amszterdami látogatást. p>

A történelmi központba - vízen vagy szárazföldön

Amszterdam a vízre épült, erről is híres városok egyike. Az egész város kanálisokkal és csatornákkal sűrűn átszőtt , amelyek nagy része a 17. századból származik és a UNESCO Világörökség részét képezi. A csatornák felett több, mint ezer boltíves híd látható. Nem véletlenül nevezik Szentpétervár mellett Amszterdamot is gyakran „Észak Velencéjének“. A turisták által nagyon kedvelt attrakció a csatornák körbe- és áthajókázása, ami a város megismerésének egyik legkényelmesebb és leghatékonyabb módja.

Észak Velencéje csatornák hajózás vizi város

Észak Velencéje csatornák hajózás vizi város

A csatornák mentén sűrűn láthatóak díszes homlokzatú, történelmi épületek. A magas és keskeny házak nagyon szorosan, egymás mellé épültek. A régimódi történelmi sétányok szinte mindenkit sétára csalogatnak.

történelmi épületek sétány híd Amszterdam

történelmi épületek sétány híd Amszterdam

Ablakok a magánéletünkre (is)

Amszterdamban, hazánkkal ellentétben szinte sehol sem láthatóak függönyök, sötétítők vagy redőnyök. Ez az idelátogató turisták számára gyakran meglepő, mivel szinte kirakatok benyomását keltik az itt lakók ablakai. A függönyök helyett az itt élők tapintattal és diszkrécióval élnek, szerencsére azonban ezt is gyorsan meg lehet szokni.

magánépület ház ablak kilátás Amszterdam

magánépület ház ablak kilátás Amszterdam

Amszterdam a kerékpárok városa

A Holland fővárost bicikliről is könnyedén megcsodálhatod, ez a helyiek álltal legkedveltebb közlekedési forma. Nehéz lenne nem észrevenni, hogy itt szinte mindenki kerékpárral közlekedik, beleértve az idősebbeket és a gyerekeket is. A helyi városi tanács nagyon aktívan támogatja ezt a közlekedési formát, amely teljes jogú közlekedési megoldásnak számít a városban. Ma már nehéz lenne megállapítani, hogy az infrastruktúra vagy az igény volt-e előbb, mára mindenesetre előbbit a helyiek nagy örömmel ki is használják. A kerékpározók számára speciális sáv van kijelölve a főutak és a gyalogutak között, míg a gyalogosokkal szemben elsőbbséget élveznek, ezért viszont érdemes folyamatosan résen lenni, és valóban odafigyelni a biciklicsengők jelzéseire.

közlekedés bicikli infrastruktúra kerékpár sá

közlekedés bicikli infrastruktúra kerékpár sá

A biztonság nincs mindenek előtt

Számunkra nagyon meglepő volt, hogy a kerékpározók között egyáltalán senkin sem láttunk védősisakot. Viszont messzemenőleg sem ez volt az egyetlen meglepő jelenség, amivel találkoztunk az itttartózkodásunk során. A helyieket az sem tántorítja el a kerékpár használatától, ha jellemzően öltönyt, esetleg szűk szoknyát, kosztümöt vagy magassarkút viselnek. A legmeglepőbb látványt mégis egy idősebb férfi nyújtotta, aki egy, a kerékpárjához erősitett zöldséges ládácskában a zöldség helyén egy csecsemőt szállított.

család kerékpár bicikli közlekedés

család kerékpár bicikli közlekedés

Fémhulladék vagy kerékpár?

A helyi kerékpárok igencsak megviselt állapotban vannak, jellemzően már bőven fénykoruk után. Ezt a jelenséget szinte a helyi látnivalók közé sorolhatjuk. Modern és jól karbantartott biciklivel elég látványosan kilógnánk a sorból, mivel itt a bringa használati eszköz; vagyis, minél öregebb és kopottabb a kerékpárunk, annál rutinosabb bringásnak számítunk.

közlekedés bicikli infrastruktúra kerékpár tá

közlekedés bicikli infrastruktúra kerékpár tá © Iveta Zouharová

Virágpiacok

A Singel virágpiacot, amely a Singel kanálisnál található, minden virágkedvelőnek látnia kéne. A virágboltokban sok a szezonális virág, de a virághagymák mennyisége is szinte megszámlálhatatlan. Természetesen az itteni virágboltok Hollandiához hűen többnyire tulipán hagymákat kínálnak. Rengeteg a lehetőség friss, élő virág vagyvirághagyma vásárlására, de virágmagvakat, kaktuszokat, facipőket és más kisebb szuvenírokat is könnyedén beszerezhetünk itt.

Singel virágpiac virágok virágbolt tulipán ha

Singel virágpiac virágok virágbolt tulipán ha © Iveta Zouharová

Kicsit meglepett, mikor az egyik üzlet kínálatában megpillantottam a marihuána termesztésére szolgáló kezdőcsomagot, mertnálunk az ilyesmi elképzelhetetlen lenne, Hollandiában viszont teljesen normális jelenségnek számít.

marihuána termesztés virágbolt Amszterdam

marihuána termesztés virágbolt Amszterdam © Iveta Zouharová

Bolhapiac

A terek egyikén bolhapiacba botlottunk. Az árusok nagy része közvetlenül a földön, míg mások asztalokon vagy szedett-vedett sátrakban állították ki a portékájukat. A választék igazán bő volt - régi könyvek, ékszerek, érmék, órák, gramofonlemezek, de szemüvegekből, csiszolt üvegekből, giccses festményekből, szobrokból és használt ruhákból sem volt hiány. Egy igazi kincsvadász valószinűleg rengeteg értékes új szerzeményre tett volna szert, de a többség - ahogy mi is - csak nézelődött, ahogy a többi turisztika látványosság esetén.

bolhapiac könyvek festmény vázák árusok

bolhapiac könyvek festmény vázák árusok © Iveta Zouharová

Madame Tussauds panoptikum

A híres Madame Tussauds panoptikumok egyike közvetlenül Amszterdam központjában található, a Dam téren. Itt megtekinthetőek a világpolitika, sport, kultúra és a tudomány leghíresebb személyiségeinek viaszból készült, élethű szobrai. Mindenki a saját szemével láthat olyan csillagokat, mint Michael Jackson, a Spice Girls, Kylie Minogue vagy Madonna, esetleg Luciano Pavarotti. A filmek szerelmeseit biztosan megörvendezteti a gyönyörű Angelina Jolie látványa, de Eddie Murphyt, Tom Hankst vagy George Clooneyt is megnézhetjük testközelből.

Madame Tussauds viasz bábuk híres személyek

Madame Tussauds viasz bábuk híres személyek © Iveta Zouharová

Lehetőségünk nyílik lefényképezkedni Lady Dianával, a Dalai Lámával vagy akár Leninnel, akinek engem személy szerint meglepett az alacsony testalkata. Albert Enstein tökéletes megjelenítését is láthatjuk a tipikus, kócos frizurájával együtt.

Madame Tussauds viasz szobor Albert Enstein

Madame Tussauds viasz szobor Albert Enstein © Iveta Zouharová

A belépő ára kb. 20 Eur., de gyerekeknél vagy nagyobb csoportoknál lehet kedvezményt igényelni. Az óriási érdeklődés miatt a pénztárnál szükségünk lesz a türelmünkre, mivel a sorok többnyire elég hosszúak.

Gyémántcsiszoló

Amszterdam nem csak a kanálisok és csatornák városa, de a gyémántoké is. A gyémántok itteni megmunkálásának, feldolgozásának több évtizedes hagyománya van. Az egyik legnagyobb csiszoló a Gassan Diamonds, amely több mint 500 embert alkalmaz és kirándulásokat is szervez a turisták számára.

Gassan Diamonds gyémántcsiszoló gyémánt

Gassan Diamonds gyémántcsiszoló gyémánt © Iveta Zouharová

Az idelátogatók megtudhatják, hogyan vágják/csiszolják a gyémántokat, hol találhatóak gyémántlelőhelyek, de lehetőség nyílik megtekinteni az itteni ügyes dolgozókat munka közben is. Továbbá megtekinthető a híres gyémántékszer gyűjtemény, valamint lehetőség nyílik egyes darabjainak felpróbálására is. Sokakat kifejezetten kellemes érzéssel tölt el a tudat, hogy még ha csak rövid időre is, de ekkora értéket viselhettek magukon.

gyémántékszer felpróbálás gyémát gyűrű ékszer

gyémántékszer felpróbálás gyémát gyűrű ékszer © Iveta Zouharová

Begijnhof

Ha egy kis nyugalomra vágynál, akkor látogass el Begijnhofba – a város legrégebbi beginaudvarába, amelyet még napjainkban is nővérek laknak. Az itteni zöldellő park leheőséget nyújt kiélvezni a nyugalmat és csendet, ami teljes ellentéte a nyüzsgő, városközponti atmoszférának.

Begijnhof beginaudvar zöldellő park csend

Begijnhof beginaudvar zöldellő park csend © Iveta Zouharová

2017.07.21. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.