Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Múzeumtúrára fel!

Múzeumtúrára fel!

Múzeumtúrára fel!

Ha nyaralásról vagy kirándulásról van szó, akkor az emberek többsége alapvetően strandolásra, vagy városi sétára gondol. Legtöbbször a tárlatlátogatás csak sokadik helyen szerepel a megnézendő helyek listáján, pedig egy jó múzeumtúra sokkal többet tartogat magában, mint hinnénk. nem beszélve arról, hogy vannak szép számban a Világban méltán híres múzeumok, amiket valóban vétek lenne kihagyni, ha már arra járunk – sőt, akár külön miattuk is érdemes lehet útra kelni! Az alábbi, híres múzeumokat például, ha tehetjük feltétlenül keressük fel!

Macskák őrségben? Igen, az Ermitázsban!

Oroszországban, Szentpéterváron található a lenyűgöző látványt nyújtó Téli Palota. Ez a szemet gyönyörködtető építészeti alkotás egykor cárok lakhelye volt, csak 1922-től vált az Ermitázs otthonává. Az épületet barokk stílusban kezdték építeni, később azonban neoklasszicista elemeket is kapott Nagy Katalinnak köszönhetően. Belső terei, márvány és arany díszítései teszik még lenyűgözővé ezt a csodálatra méltó építményt. A múzeum rendkívül gazdag műkincsekben, rengeteg festmény, szobor, ékszer található a gyűjteményben olyan híres alkotóktól, mint Rembrandt, Pablo Picasso vagy Leonardo da Vinci.

Téli Palota, Ermitázs, Szentpétervár

Téli Palota, Ermitázs, Szentpétervár

Az Ermitázsban több millió értékes műkincs található, így nem csoda, hogy a világ egyik legjelentősebb múzeumaként tartják számon, de emellett önmagában az épület története is megér egy látogatást – nem beszélve a saját jogon is híressé vált, Ermitázsban őrszolgálatot teljesítő macskákról. A művészet legjava és cuki cicák, mi másra vágyhatnánk, nem igaz?

Ermitázs, belső tér

Ermitázs, belső tér

Kastélyból vadászház, vadászházból ikon: a Louvre

Ahol az Ermitázst megemlítjük, ott a Louvre felbukkanása sem várathat sokat magára. A több száz éves múltra visszatekintő épület kezdetben kastély, majd királyi vadászház is volt. Az idők során bővítették majd szinte teljesen le is rombolták, míg végül 1989-ben nyerte el mai, üvegpiramissal egyedivé varázsolt formáját.

A Louvre híres üvegpiramisa

A Louvre híres üvegpiramisa

A múzeum épülete hatalmas, egy nap kell, hogy az egészet alaposan körbejárjuk és minden egyes alkotást megcsodáljunk. A kiállítások tematikus rendben találhatóak, mely segíti a könnyebb átláthatóságot. A múzeumban megnézhetjük a régi kastély alapjait, melyet a renoválás során fedeztek fel. Bepillantást nyerhetünk a görög mitológiába a lenyűgöző alkotások segítségével, majd megtekinthetjük az olasz festészet remekműveit, köztük Leonardo da Vinci híres festményét, a Mona Lisa-t is. Az olasz, főleg vallási jelleggel átitatott festmények után szemügyre vehetjük a híres francia képeket is, melyeken a francia történelem egy-egy szeletébe kapunk bepillantást. A képtárban találkozhatunk számos híres művész, mint például Monet, Dante vagy Tiziano több alkotásával is.

Az európai művészek remekművei mellett más kultúrák kincseit is megtekinthetjük Franciaország első számú múzeumában. Vannak itt ereklyék az ókori egyiptomi birodalomból, de megszemlélhetjük a Húsvét-szigetekről származó óriás szoborfejet, különféle Dél-Amerikából érkezett szobrokat, iszlám művészeti alkotásokat és a közel-keleti régiségeket is.

Terem a Louvre-ban

Terem a Louvre-ban

Találkozás Tutanhamonnal – az Egyiptomi Múzeum

Egyiptomban, Kairóban, a Tahrír téren található Egyiptomi Régiségek Múzeumában őrzik az ókori egyiptomi civilizáció legfontosabb ereklyéit. Mivel ez az ősi kultúra meghatározó szerepet játszott az emberiség történelmében, így a műkincsek minden szempontból nagyon értékesek.

Egyiptomi Múzeum

Egyiptomi Múzeum

A múzeum maga nem oly impozáns, mint a Louvre vagy az Ermitázs, de a kiállított kincsek látványa igazán magával ragadó. A múzeum leglátványosabb eleme a fiatalon elhunyt Tutanhamon fáraó aranymaszkja. Az uralkodó történelmi szempontból nem tartozik a legfontosabbak közé, azonban egyedül az ő sírját találták meg teljesen érintetlen állapotban, így a mai kor számára igen jelentős. Az ifjú fáraó kincsein túl rengeteg más, egyéb értékes lelet is található itt. Számtalan szobor, kőtábla, érme, szarkofág és persze múmia is látható még a kiállítás keretein belül. A mumifikált emberek földi maradványai talán a leghíresebbek és a legizgalmasabbak a látogatók számára. Ezen túl, igazán különleges érzés a saját szemünkkel látni mindazt, amit anno az ókori Egyiptomról, könyvekből tanultunk. 

Tutanhamon fáraó aranymaszkja

Tutanhamon fáraó aranymaszkja

Minden, ami művészet, és minden, ami New York: a Metropolitan Művészeti Múzeum

A tengerentúli múzeumok leghíresebbje a New Yorkban álló Metropolitan Művészeti Múzeum, mely több, mint két millió kiállítási tárggyal büszkélkedhet. A lenyűgöző szépségű épületben találhatóak az amerikai ipar- és képzőművészet meghatározó alkotásai. Megnézhetjük Louis Comfort Tiffany, Emanuel Leutze és Hiram Powers alkotásait is. Az amerikai kultúra emlékein kívül találhatunk tárgyakat az ókori keleti és ázsiai művészetből, továbbá az egyiptomi kultúrát is temérdek műtárgy reprezentálja. A sorból természetesen nem maradhat ki az európai művészet sem, így van itt festmény többek közt Raffaello-tól és Botticelli-től is.

Metropolitan Művészeti Múzeum

Metropolitan Művészeti Múzeum

A Met egyik érdekessége, hogy évente két alkalommal megnyitják a divat szerelmesei előtt a Costume Institute-ot, mely egy-egy neves divattervező munkásságába enged betekintést.

Mivel ezek a múzeumok méltán tartanak számot a tömegek érdeklődésére, ezért, ha a terveink között szerepel a meglátogatásuk, érdemes előzetesen ellenőrizni, lehet-e online jegyet váltani; a legtöbb, sok turista által látogatott helyszín Berlintől Rómán át a Kanári-szigetekig ma már biztosít lehetőséget az előzetes jegyvásárlásra, így elkerülhetjük a helyszínen a sorbanállást – és az aggodalmaskodást, hogy ha már eljutottunk a múzeum kapujáig, vajon bejutunk-e.

2018.02.21. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.