Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Őszi úticélok Európán túl

Az ősz beköszöntével fokozatosan hűlni kezd a levegő és szép lassan megváltozik a táj. A fák felöltik színpompás vörös-sárga ruhájukat és a nyári strandolás helyett inkább a természetjárásból töltődünk. Egy-egy enyhe, őszi napon, mikor a napsugarak felidézik az elmúlt hónapok összes boldog pillanatát, a lelkünkben is feltámadhat a vágy a fürdőzéssel és tengerparti pihenéssel töltött nyaralás után.

Ahhoz pedig, hogy ismét érezzük a nyár illatát, nem kell egy évet várnunk - elég csak repülőgépre szállnunk, hogy egy nem is olyan távoli vagy elérhetetlen helyen újra átadhassuk magunkat a strandolás örömeinek.

Összeszedtük a kedvenc, őszi úticéljainkat azoknak, akik még egy kis napfényt, meleget és strandidőt keresnek ezekben a hónapokban.

Törökország

Törökország rendkívül népszerű a keleti világ és a gyönyörű tengerpartok kedvelői számára. Két legfőbb turisztikai célpontja Isztambul és a Török Riviéra.

Isztambul, Törökország

Isztambul, Törökország

Az egykoron Konstantinápoly néven ismert Isztambul ma közel 15 millió lakossal rendelkezik, ezzel a világ egyik legnépesebb városa. A Boszporusz két partján elnyúló metropoliszban tökéletesen megférnek egymás mellett a modern kor vívmányai és a régi, hagyománytisztelő szokások. Ez a kettősség a mindennapi élet során épp úgy megmutatkozik, mint az építészetben, hiszen a város a modern épületek mellett olyan csodákat rejt, mint az Hagia Sophia, a Kék mecset, a Dolmabahçe palota vagy a Topkapi palota. Bár nem valószínű, de ha nem érnénk be ennyi szépséggel és élménnyel, akkor feltétlenül keressük fel a Nagy Bazár néven ismertté vált fedett piacot, ahol valódi időutazásban lehet részünk.

Török Riviéra

Török Riviéra

Míg Isztambulban a nyüzsgő metropolisz csodáiba vethetjük bele magunkat, addig az ország déli részén húzódó Török Riviéra meseszép tengerpartja nyugodt pihenésre csábít. Fekvésének köszönhetően az év nagy részében nyárias az időjárás, éppen ezért ideális őszi úticélnak számít. Ekkor már nincs az a hatalmas hőség és tömeg, ugyanakkor a levegő és a víz hőmérséklete egyaránt kellemesen meleg. Ha a vízparti lustálkodás, búvárkodás és a windsurfing kipróbálása mellett másfajta élményekre is vágynánk, keressük fel a csodás Side városát. Az itt álló ókori romok látványa egy letűnt kor emlékeiről tesznek tanúbizonyságot. Side településétől nem messze a Manavgat-vízesés nyújt kiváló túrázási lehetőséget.

Természetesen a Török Riviéra további számtalan, bájos településsel várja az ide látogatókat, így többek közt Alanya, Antalya és Belek is mesés élményekkel csábít.

Egyiptom

Egyiptom

Egyiptom

Észak-Afrikában, a Nílus folyó mentén elterülő Egyiptom legfőbb vonzerejét az ókori Egyiptomi Birodalomból fennmaradt relikviáinak és a gazdag élővilággal rendelkező Vörös-tengernek köszönheti.

A történelmi emlékek kedvelői számára Kairó kötelezően felfedezendő úticél. Azon túl, hogy itt találhatóak a Gízai piramisok és a nagy szfinx, a város egy másik jelentős épületnek, az Egyiptomi Régiségek Múzeumának is otthont ad. A múzeum az egykor dicső birodalom lenyűgöző nagyságáról tanúskodó tárgyi bizonyítékokat, több ezer éves múmiákat és Tutanhamon kincseit őrzi.

Az ország fővárosát elhagyva olyan további értékes helyekre bukkanhatunk, mint az Egyiptom középső részén fekvő Királyok völgye. A terület a letűnt korok nagyszerű királyainak sírkamráit rejti, melyek egy részét testközelből is lehetőségünk nyílik megcsodálni. A méltán híres völgytől nem messze áll Luxor városa, ahol a Karnaki templom, valamint a Luxori templom várja a kíváncsi turistát.

A múlt nagyságainak felfedezésén túl természetesen a klasszikus tengerparti pihenésre is van lehetőség. Ehhez a legjobb választás Marsa Alam, Hurghada vagy Sharm El Sheikh üdülőtelepülése. A kényelmes, magas felszereltségű, all inclusive ellátással csábító szállodák partjainál a Vörös-tenger csodáinak maradéktalan kiélvezésére nyílik lehetőségünk. A búvárkodás vagy snorkelezés alkalmával megcsodálhatjuk a gazdag tengeri élővilágot, de akár különféle vízi sportokat is kipróbálhatunk. Mivel az országban még novemberben is meleg az idő, így tökéletes őszi úticélnak számít.

Vörös-tenger

Vörös-tenger

Tunézia

Tunézia

Tunézia

Az Észak-Afrika partjainál fekvő ország elsősorban gyönyörű tengerpartjainak köszönheti népszerűségét. Földrajzi adottságaiból kifolyólag Tunézia területének közel felét a Szahara homokja birtokolja, azonban a többi részén gazdag élővilágot és nyüzsgő városokat találunk. Sokszínűségét jól mutatja, hogy az ország északi részében hegyvidékek nyújtóznak, melynek egyes csúcsai helyenként az 1500 méteres magasságot is elérik.

Habár a vállalkozó kedvűek túrázásra is adhatják a fejüket, az ország vonzereje mégsem ebben, hanem a már említett mesés tengerpartokban és a minden igényt kielégítő üdülőövezetekben rejlik. Az itt található szállodák magas szintű szolgáltatásokkal várják a pihenni vágyókat. Tunézia legvonzóbb városai közé Djerba</a>, Sousse</a>, Tunisz és Hammamet tartoznak. Közülök is elsősorban Tunisz települése kiemelkedő, hiszen amellett, hogy a Földközi-tenger kínálta előnyöket birtokolja, számos történelmi helyet és varázslatos épületet rejt. Ezek közül leginkább a káprázatos Medina és a lenyűgöző Dar Othman palota kihagyhatatlan célpont.

Szerencsére a látnivalók sora itt még nem ért véget, hiszen az ország más területe is bővelkedik nevezetességekben: Az ókorban alapított Kartago maradványait feltétlenül érdemes személyesen is megcsodálni! További felfedezőútra ad okot a 3. században létezett Kerkaván pun város, melynek maradványait a Bon-fokon találhatjuk. Ha már a Bon fokon járunk mindenképp keressük fel a kénes forrásokat és az itt kialakított fürdőhelyeket is.

Sousse, Tunézia

Sousse, Tunézia

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Északnyugat-Afrika szélén, az Atlanti-óceán partjainál helyet foglaló Marokkó remek úticélnak számít. Aki valaha is látta a Casablanca című filmet, az minden bizonnyal szeretne a való életben is elutazni Casablanca városába.

Az ország nyugati részén található város már a 7. században, a berberek által is lakott volt. Az arab hódításnak köszönhetően fokozatosan megváltozott a település arculata. Mára Marokkó egyik legjelentősebb gazdasági területe lett, mely szerep elnyeréséhez hatalmas kikötői is hozzájárultak. Mivel itt nem a turizmuson, hanem a gazdaságon van a hangsúly, ezért viszonylag kevés látnivalóval rendelkezik, viszont azokat érdemes felkeresni. Ugyanis Casablancaban áll a világ egyik legnagyobb mecsete, a II. Hassan-mecset. Ezen kívül medinát, a fallal körülvett, középkori városrészt is meg lehet csodálni, ahol igazán autentikus élményben lehet részünk.

Az ország délnyugati részén, az Atlasz-hegység lábánál fekvő Marakesh Marokkó elsőszámú turisztikai célpontja. Ha már itt járunk, vágjunk neki a hegység lenyűgöző csúcsának, amely megmászása maradandó élményekkel kecsegtet.

A főként berberek lakta Marakesh belvárosában számtalan lenyűgöző látnivaló várja az ide érkezőket. A Djemma el Fna főtéren éjjel-nappal nyüzsgő, híres piacot találunk. Ha úgy érezzük, hogy elég volt a helyi ételek és portékák színes-szagos kínálatából, akkor keressük fel a gyönyörű nevezetességeket. Marakesh legérdekesebb nevezetességei között olyan helyek szerepelnek, mint a Menara-kerteket, El Badi Palotájának romjai, a Koutoubia mecset, vagy a lenyűgöző szépségű Bahia Palota.

Kanári-szigetek

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

A Kanári-szigetek egész évben, így ősszel is tökéletes úticélul szolgálnak. A szigetekre jellemző kellemes, 25 °C körüli hőmérséklet langyos nyári hangulata miatt tökéletes választás. A Marokkó partjaitól pár száz kilométer távolságra, az Atlanti-óceán ölelésében fekvő szigetcsoport Spanyolország legdélebben fekvő autonóm része, így európai stílusú élet jellemzi.

Legjelentősebb és legkedveltebb részei Tenerife, Gran Canaria és Fuerteventura.

Az aktív, változatos programokkal teletűzdelt nyaralásra vágyóknak Tenerifére érdemes elutaznia. Itt mindig pörög az élet, soha nem lehet unatkozni! A vízi szórakozás kedvelőinek ott a Siam Park, melyet a világ egyik legjobb aquaparkjaként tartanak számon. Az állatok imádóinak a Loro Parkot kötelező felkeresnie, ahol többek közt delfinshown és fókashown lehet részt venni, de megcsodálható a világ legnagyobb papagáj-gyűjteménye is. Tenerife egyedi földrajzi adottságait jól tükrözi a sziget közepén magasodó, Teide nevet viselő vulkanikus hegy, melyet a kalandos lelkűek meg is mászhatnak. A napközbeni programokon túl a sziget nyüzsgő éjszakai élettel várja a bulizni vágyókat.

Habár a Kanári-szigetek másik jelentős tagján kevesebb a látnivaló, mégis érdemes néhány napot, vagy akár a teljes nyaralást Gran Canarián tölteni. A hegyeknek és a nem mindennapi növényzetnek köszönhetően ideális helyszínül szolgál a túrázás kedvelői számára. A hosszú felfedezőutak fáradalmait a sziget fővárosának, Las Palmas de Gran Canariának a több, mint 3000 méter hosszan elnyúló homokos strandján lehet a legtökéletesebben kipihenni. A kellemes vízparti lustálkodás után érdemes a várost is szemügyre venni. A bájos utcákon sétálva gyönyörködhetünk a régi házak romantikus megjelenésében. Azonban ahhoz, hogy valóban megismerjük a sziget mindennapi ritmusát, a helyi piacra is el kell látogatnunk, ahol a friss gyümölcsök és zöldségek mellett olyan finomságokat is kóstolhatunk, mint a churros.

Habár a harmadik, korábban említett sziget, Fuerteventura meglehetősen kopár, ennek ellenére ajánlott itt is eltölteni egy kis időt. Végtelennek tűnő, varázslatos tengerpartjaival, különleges kietlennek ható vidékével igazán egyedi látványt nyújt. A nyugodt tengerparti pihenés és a szörfözés kedvelői számára maga a földi paradicsom.

2019.09.24. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.