Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Pamukkale – a legérdekesebb török természeti csoda

Pamukkale, Törökország

Pamukkale, Törökország

Törökország délnyugati része egy egyedülálló természeti csodával büszkélkedhet, amelynek nincsen párja a világon, és szavakkal egyszerűen nehezen leírható. A több ezer év alatt keletkezett Pamukkale térségében némán állhatsz és gyönyörködhetsz a pompás természeti alkotásban, amelytől biztosan eláll a lélegzeted. De hogy is néz ki a hely, ahol a természet nem tud nem elvarázsolni?

Teraszos, ásványi anyagban gazdag tavak Pamukkaleban

A török Pamukkale – szó szerint „gyapotvár” – egy olyan hely, amely már az első pillantásunk során megragadja tekintetetünket. A hegy tetején feltörő, magas kalciumtartalmú forrás a több ezer év során gyönyörű, tiszta tavakat hozott létre, amelyek lenyűgöző teraszokat alkotnak... minden szempontból. Az ásványi anyagoknak köszönhetően minden hófehér - távolról akár úgy is tűnhet, hogy csillogó, frissen behavazott hegyet látunk. Közelebbről már kivehető, hogy valójában hófehér mészkő vízesések alkotják a hegyet – teljesen egyedi természeti alkotás, amilyet sehol máshol nem találsz a világon. A sziklákból feltörő forrás az ásványi anyagok lerakódásával teraszos szinteket hozott létre. Ez a valóban érdekes és nagyon lassú folyamat még mindig folytatódik, és ideális estben még több ezer évig folytatódni fog.

Teraszos tavak, Pamukkale

Teraszos tavak, Pamukkale

A kristálytiszta vízben szigorú szabályok mellett lehet fürödni

A gyönyörű, tiszta, meleg, gyógyforrás alkotta természetes medencékben mindenki szívesen elmerülne, azonban tilos a fürdés, a természetvédők szeretnék ugyanis megőrizni a jelenlegi formájában a következő generációk számára is - ami érthető és dicséretes. A fürdésre a közelben, mesterségesen létrehozott tavakban van ehetőség, ezekben a víz akár 40°C-os is lehet. A természetes tavak vizében viszont tehetsz egy sétát - természetesen a szabályok betartásával –, szigorúan cipő nélkül. Persze még így is mindig akad valaki, akit nem érdekel ennek a természeti csodának a fenntarthatósága, csak a saját szórakozása; miattuk őrök figyelik a helyszínt, és a szabálysértőket minden kedvességet nélkülözve dobják ki.

"Fürdés" Pamukkaleban

Veszélyben van Pamukkale?

Pamukkale legnagyobb gondja a kevés víz; több tóban nagyon sekély, vagy egyáltalán nincs. A vízhiány miatt a teraszok egy része elkezdett sötétedni és algásodni, így ezek elvesztik eredeti, egyedi jellegüket. Egyes helyeken ez a természeti alkotás lassan tönkre megy.

Pamukkalet veszélyezteti a vízhiány

Pamukkalet veszélyezteti a vízhiány

Hogyan kerüljük el a turisták tömegét Pamukkaleban?

Pamukkale nagyon keresett helyszín, ezért turisták tömegével kell számolni, még a magas árú belépőjegy ellenére is. De még ezek tudatában is érdemes felkeresni, mert valóban csodálatos látványban lesz részed. A legjobban talán azzal jársz, ha kora reggel, vagy késő délutáni érkezel, elkerülve a napközbeni zsúfoltságot.

Sok turistával számolj Pamukkaleban

Sok turistával számolj Pamukkaleban

Az ókori Hierapolisz városa

Pamukkale közelében, közvetlenül a teraszos medencék felett található az egykori antik fürdőváros, Hierapolisz („Szent város”) - pontosabban annak romjai és egykori temetője. A mészköves teraszokkal együtt Pamukkale felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára is.

Hierapolisz, Törökország

Hierapolisz, Törökország

Fedezd fel a ritka építészeti maradványokat és a temetőt

Az egykori gyógyfürdőnél egy római korabeli színház romjai is fennmaradtak, amely a maga idejében akár 20 ezer nézőt is képes volt befogadni.

Az Apollón-templom maradványainál, ahol az egykori bizánci kapu és temető is megtalálható volt, több ezer sírhelyet tártak fel. Ez a légkör ezer évvel repít vissza a múltba.

Bizánci kapu Hierapoliszban

Bizánci kapu Hierapoliszban

Hierapolisz része a régészeti múzeum is, ahol megtekintheted a ritka leleteket, és megismerheted a város érdekes múltját.

Az egyedülálló Pamukkale térsége valóban a természeti csodák királya. Törökország ritka gyöngyszeme, amelyre csendben irigykedik az egész világ.

2021.07.28. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.