Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Pihenj itthon a tavaszi szünetben – a legjobb tippek Húsvétra

A legjobb tippek Húsvétra

A legjobb tippek Húsvétra

Nemsokára elérkezik Húsvét - és vele együtt a tavaszi szünet időszaka is. Ez tökéletes alkalom arra, hogy a családdal az ünnepi készülődés, a rokonok végiglátogatása és a locsolók fogadására való felkészülés, vagy az előlük való bujkálás helyett inkább pihenjünk egy kicsit. Az alábbi 5 hazai úticél ideális választás lehet ennek a szép, hosszú, tavaszi hétvégének a tökéletes eltöltéséhez.

Kőszegen vár a Jurisics-vár

A Nyugat-Magyarországon, az osztrák határ mentén húzódó város jelentős történelmi múlttal büszkélkedhet, melynek köszönhetően hazánk műemlékekben egyik leggazdagabb városaként tartják számon. Kőszeg történelme egészen az Árpád-korig nyúlik vissza, ennek köszönhetően olyan csodás épületek találhatóak itt, mint a kőszegi vár (Jurisics-vár). Sajnos az évszázadok viharai nyomán nem maradt sértetlen, de a 2000-es évek elején jelentős felújításon esett át, így jelenleg is látogatható. A városban azonban nem ez az egyetlen figyelemre méltó látnivaló, melyet az itt tartózkodás alatt érdemes megtekinteni.

Jurisics-vár

Jurisics-vár Pan Peter12

A Jurisics tér, mely egykor a település központjául szolgált, manapság is bővelkedik szebbnél szebb építészeti alkotásokban. Itt találjuk többek közt a Hősök kapuját, a Városi Múzeumot, az Arany Egyszarvú Patikamúzeumot és a Levéltárat is.

A Jurisics-tér éjjel, Kőszegen

A Jurisics-tér éjjel, Kőszegen

A Városháza, mely szintén ezen a téren helyezkedik el, már a 14. század óta hivatali funkciót tölt be; ezzel hazánk legrégebbi városházaként működő épülete.

A tér jelentőségét az is jól mutatja, hogy két templomnak is otthont ad. Az egyik a Szent Imre-templom, a másik pedig a Szent Jakab-templom, mely már a XIII. század óta fogadja az embereket.

Kőszeg szépségét tovább emeli a Kőszegi-hegység, mely túraútvonalai mellett az Óház-kilátóval és több építészeti alkotással is büszkélkedhet. E helyen található többek között a Kálvária templom, ahonnét nem messze a Csónakázó-tó nyújt remek lehetőséget a pihenésre és a természet szépségeinek élvezésére.

A kőszegi Kálvária

A kőszegi Kálvária

Bükfürdő, gyógyvíz és kirándulás egy helyen

A Vas megyében elhelyezkedő Bükfürdő Bük városának szélén fekszik, ahol a Gyógy- és Élménycentrumban 14 hektáros, fákkal övezett parkban, összesen 34 medencében élvezhetjük a gyógyvíz ölelését. A fürdőkomplexumban minden a pihenésről, gyógyulásról, kikapcsolódásról szól, hiszen a fürdőzés mellett szaunázhatunk, részt vehetünk masszázson, vagy akár különféle gyógykezeléseken is. Bükfürdőn mindent megtalálhatunk, amire egy ilyen nyugodt, csendes pihenés alatt vágyhatunk: találunk éttermeket, panziókat, boltokat és még golfpályát is. Összetett komplexumának hála ez a hely ideális választás kisgyermekes családok számára is.

Bükfürdő

Bükfürdő

Természetesen az aktív kikapcsolódás kedvelői sem unatkozhatnak, hiszen Bük városa olyan látnivalókat tartogat, mint az Evangélikus templom, vagy a Répcementi tanösvény, melynek végigjárása során megismerkedhetünk a vidék növény- és állatvilágával.

Tavaszi, családi kikapcsolódás

Tavaszi, családi kikapcsolódás

Gyógyító utazás Zalakaroson

A Zala megyében található városról már IV.Béla korából is származnak feljegyzések, de igazán jelentős történelmi múlttal nem bír, ez azonban cseppet sem von le érdemeiből. Az egykori mezőváros az 1960-as években vált igazán jelentős hellyé, ugyanis ebben az időben bukkantak rá a termálvízre, mely gyökeresen megváltoztatta Zalakaros életét. Gyógyfürdő nyílt, majd ennek következtében a város rohamos fejlődésnek indult.

Jelenleg is gyógyvize az, mely messzi földről ide csábítja a turistákat a kikapcsolódás és gyógyulás ígéretével. Az itt található, 2000 méter mélyről feltörő termálvíz tökéletesen alkalmas többek között krónikus nőgyógyászati betegségek és különböző mozgásszervi panaszok kezelésére.

Gyógyító pihenés Zalakaroson

Gyógyító pihenés Zalakaroson

Zalakaros ideális hely a fürdőzés kedvelői, valamint a gyógyulni vágyók számára. Az itt töltött idő nem csak a testet, hanem a lelket is feltölti energiával és remek stresszoldó hatással bír.

Gyula történelmének feledezése

Az ország legalacsonyabban fekvő városa a keleti határon, a Fehér-Körös bal partján terül el. Kiváló adottságainak hála, már a honfoglalás előtt is lakott volt, így gazdag történelmi múltjának is köszönhetően rengeteg látnivalóval büszkélkedhet.

Gyula egyik legjelentősebb helye a gyulai vár és környéke, mely nem csak építészeti emlékei, hanem az innen nem messze, az Almásy-kastély parkjában található Várfürdő miatt is egyedi. A vár történelme kapcsán fontos megemlíteni, hogy az 1400-as években épült gótikus stílusban, a török hódítás alatt fontos végvár volt, sokáig ellenállt, de végül sajnos mégis az ellenség kezére került. A történelem viharos évszázadait túlélő épület jelenleg a Vármúzeumnak, és a Gyulai Várszínháznak ad otthont.

A gyulai vár

A gyulai vár

Ahogy azt már említettem, innen nem messze találjuk a Várfürdőt, melynek különleges vízösszetétele segít a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésében. A termálvíz élvezése mellett a sétálást sem kell nélkülöznünk, ugyanis a fürdő az Almásy-kastély parkjában lett kialakítva, így minden adott a gyógyuláshoz és rehabilitációhoz.

A város természetesen további szépségeket is tartogat, melyeket ha tehetjük, a lehető legjobban próbáljunk meg kiélvezni. Keressük fel a Városi Képtárat, a Ferences romkertet és az ország második legrégebbi cukrászdáját, a Százéves cukrászdát is, mely az Erkel tér sarkán található. Gyula város szülötte Erkel Ferenc, akinek Himnuszunkat köszönhetjük, így érdemes meglátogatni szülőházát, mely az Apor Vilmos tér 7. szám alatt áll, ahol állandó kiállítással is várják az érdeklődőket.

Almásy-kastély, Gyula

Almásy-kastély, Gyula

Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor keressük fel a várostól néhány kilométerre található Tanyamúzeumot, itt lehetőségünk van lovagolni és különféle programokon részt venni.

Villány a bor szerelmeseinek paradicsoma

A város az ország déli területén, Baranya megyében fekszik, a Villányi-hegység keleti oldalán. Elhelyezkedésének köszönhetően ma hazánk egyik legjelentősebb bortermelő vidéke. A település története oly régre nyúlik vissza, hogy már a római korból is maradtak fenn emlékek, melyek szerint már abban az időben is folyt itt szőlőtermesztés. A viharos évezredek Villányt sem kímélték, a török hódoltság alatt félő volt, hogy elveszik a borkészítés tudománya, de szerencsére nem így történt, sőt, az azt követő időkben a német és szláv népcsoportok betelepítésének következtében nem csak nemzetiségét tekintve vált sokszínűvé a vidék. Példának okáért a német lakosság hozta magával a Kékorportó szőlőfajtát, ezzel is gazdagítva szőlőművelési kultúránkat.

Villányi pincesor

Villányi pincesor

Ma Villány a bor szerelmeseinek paradicsoma, a hatalmas szőlőültetvények mellett a városon végighúzódó bájos pincesorok jellemzik e helyet. Igazán pihentető egy finom pohár borral kiülni valamelyik pince elé, élvezni a tavaszi napsütést, a vidéki levegőt és megkóstolni a helyi ételeket.

Akinek ennyi nem lenne elég, az aktív programokon is részt vehet, többek közt meglátogathatja a Villány mellett található Nagyharsányi Szoborparkot vagy megtekintheti a Villányi Bormúzeumot. A túrázás kedvelőinek a Villányi-hegység nyújt remek lehetőségeket, hiszen szakvezető segítségével felkapaszkodhatunk annak legmagasabb pontjára, a 442 méteres Szársomlyóra is.

Nagyharsányi szoborpark

Nagyharsányi szoborpark Takkk

Forrás: http://www.bukfurdo.hu

2018.03.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.