Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Plovdiv, az egyik leglátványosabb ókori város

Plovdiv, Bulgária

Plovdiv, Bulgária

Plovdiv Bulgária második, és a Balkán-félsziget tizedik legnagyobb városa. Plovdiv Észak-Trákia kulturális, kereskedelmi és közlekedési központja az ország középső részén, a Marica folyó két partján helyezkedik el, és 2019-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. A Lonely Planet kiadó 2015-ben a 6. legmelegebb városként hivatkozott rá. Ókori szépségei, stratégiai fekvése és egész éves kulturális eseményei okán nagyszerű helyszín a különböző civilizációk és kultúrák találkozására.

Csodálatos ókori műemlékek Plovdivban

Plovdiv öregebb, mint Athén vagy Róma. A világon az 5., Európában az 1. legrégebbi város, amelyben folyamatosan éltek az emberek. Szintén megtalálható az első 10 leglátványosabb ókori turisztikai célpont között (mint például Athén, Jeruzsálem, Büblosz, Bejrút, Aleppó, Damaszkusz). 1956-ban régészeti és történelmi rezervátumnak nevezték ki, 1979-ben aranyérmet kapott műemlékei megőrzéséért. A régészeti feltárások során több csodálatos épületet véltek felfedezni: impozáns stadiont, gyönyörű amfiteátrumot, pogány templomokat, termálfürdőket, arisztokrata házakat és vízvezetékeket.

Fedezd fel Plovdiv összes látnivalóját

Fedezd fel Plovdiv összes látnivalóját

A város legrégebbi műemléke az ókori trák erőd. A fennmaradt ókori stadion nemrég komoly felújításon esett át. Közel 30 000 néző befogadására volt képes, és az egyik legjelentősebb régészeti lelőhely.

Ókori stadion Plovdivban

Ókori stadion Plovdivban Dennis Jarvis

A turisták érdeklődését jellemzően a város közepén található antik főtér kelti fel a leginkább – ez a legnagyobb ilyen építészeti alkotás, amely az ókori Trákiából származik.

Antik főtér, Plovdiv

Antik főtér, Plovdiv

A szépséges római amfiteátrum, amelyet az i. sz. 2. században Trajana császár uralkodása alatt építettek, az ókori város egyik legértékesebb régészeti öröksége. Jelenleg már felújításon is átesett. A szabad ég alatt élvezheted itt az aktuális, nagyszabású előadást, operát vagy koncertet.

Római amfiteátrum Plovdivban

Római amfiteátrum Plovdivban

A Chisar kapia, az erőd kapuja római eredetű, eredetét jelenleg a 11. és a 14. század közé teszik.

Chisar kapia kapu Plovdivban

Chisar kapia kapu Plovdivban

Plovdiv egyedülálló középkori műemlékei

Az ókori Plovdiv nyugati szélén, a Taksim tepe domb elején található a 14. századi Dzsumaja mecset. A török uralom idejéből származik, és a legrégebbi európai mecsetként tartják számon. Jelenleg muszlim templomként hasnzálják. Ebből az időből származik a pompás Čifte baňa fürdő is. Érdemes még megemlíteni a 16. századi tornyot a Sachat tetején, melynek órája Kelet-Európa egyik legrégebbi darabja.

Óratorony a Sachat tetején

Óratorony a Sachat tetején

Plovdiv további értékes gyöngyszemei

A bolgár felkelés idejéből jelentős templomok maradtak itt. A Szent Marina templomot értékes diófából faragott alkotások díszítik. Az északi bejárat felett 1870-ből származó, több emeletes faszerkezetű harangtorony emelkedik.

1844-ben leromboltak egy kicsi középkori templomot, amelynek a helyére egy hatalmas, háromhajós Szűz Mária katedrális épült.

Szűz Mária templom

Szűz Mária templom

A további látnivalók közül érdemes még megemlíteni II. Alexander orosz cár emlékhelyét, ahonnan nagyszerű kilátás tárul a városra. Plovdiv közelében (30 km-re délre) kedvelt látnivaló a Bachko kolostor, extravagáns díszítésű templomával.

Bachkovo kolostor

Bachkovo kolostor

ne hagyd ki a múzeumokat sem!

Plovdiv büszke lehet más érdekes helyeire, többek közt múzeum-kínálatára is. A regionális archeológiai múzeum Bulgária egyik legrégebbi kulturális intézménye. Hivatalosan 1882-ben nyitotta meg kapuit. Tárlata a régió történelmének legtöbb leletét mutatja be. Érdekes még a néprajzi múzeum, amelynek állandó tárlata az 1874-ből származó, gyönyörű, reneszánsz Argir Kuyumdjioglu házban található. Bemutatja a bolgárok hagyományos tárgyi és szellemi kultúráját a régióban. A múzeumi gyűjteményben kerámia tárgyakat, antik fegyvereket, ékszereket, varrott és horgolt csipkét, hangszereket és más érdekességek is várnak. A történelmi múzeumban megtekintheted a régmúlt ereklyéit, csodás légköre pedig a 15. és a 19. század közé repít vissza. És ha ez még mindig nem elég, látogass el a természetrajzi múzeumba is, és nézde meg a geológia, botanika, gerinctelenek, kétéltűek és hüllők, madarak, emlősök és a halak kiállítását. A múzeum egy édesvízi akváriummal is rendelkezik, ahol több mint harminckét halfaj és egzotikus növény található.

Néprajzi múzeum Plovdivban

Néprajzi múzeum Plovdivban

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.