Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Puszi-útmutató: avagy hogyan fest a puszi a különböző kultúrákban?

Hány puszi illendő köszönéskor?

Hány puszi illendő köszönéskor? Shutterstock

Egyes országokban az emberek megismerkedésükkor biccentenek, kezet ráznak, máshol arcra puszival üdvözlik egymást. Vigyázz azonban, mert a puszik száma és módja a világ különböző pontjain eltérő lehet! Hogyan kerülheted el az esetlegesen ebből fakadó kellemetlen helyzeteket? Olvasd el tippjeinket!

Egy puszi és vége!

Latin-Amerikában teljesen természetes puszival köszönteni azt, akit éppen most ismertél meg – olyan ez náluk, mint nálunk a kézfogás. Az egy puszis megismerkedés tehát Kolumbiában kezdődik, és Argentínán, Chile-n, Perun át a Fülöp-szigetekig is elkísérhet.

Tartsd oda a másik orcádat is

Érdemes tudni, hogy hol, hány puszira számíthatsz. Külföldiként ez önmagában is bonyolult lehet, vannak azonban országok, ahol annak egyes régióin belül is jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Franciaországban például a párizsiak kettőt tekintenek normálisnak, Provence-ben három az alap, míg a Loire-völgyében négy szükséges. Párizson kívül az orcánkénti egy puszi a jellemző még Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Németországban, Magyarországon, Romániában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Brazíliában (bár itt a puszik száma, hasonlóan Franciaországhoz, régiónként eltérhet). A két puszit néhány közel-keleti ország is elismeri, azonban csak akkor, ha nem két ellentétes nemű személy között csattan el.

Minden jó, ha jó a vége

Valamivel szenvedélyesebbek a belgák, szlovének, makedónok, montenegróiak, szerbek, hollandok, svájciak, egyiptomiak és az oroszok, ahol köszöntésenként minimum három puszi vár rád. Oroszországban pedig egy barátságos medveölelés kíséri őket. Ez túl soknak tűnik Neked? Más országokban ez felháborítóan kevésnek bizonyulhat. Például Afganisztán egyes részein akár nyolc puszi is lehetséges...

Fedez fel velünk a világot: találd meg álmaid utazását

Szemtől szembe>

A puszira világszerte különböző bájos szavakat használnak - Spanyolországban például el beso, Portugáliában bejinhos, Brazíliában beijos, a Fülöp-szigeteken pedig beso-beso. A művelet logisztikája viszont ennek ellenére viszonlag egyszerű: oldalra fordítani és a jobb arcoddal megérinteni a másik személy jobb arcát, majd ugyanezt megtenni a bal oldalon is. Ez alól azonban Olaszország kivételt képez, ahol az il Bacio-t balról kezdik. Egyes kultúrákban az ajkak is megérintik az arcot, de közel nem minden esetben, éppen ezért légy visszafogott, és inkább csak a levegőbe dobj egy cuppanósat. Miért jobb ez? Nos, sokak szerint a rúzsfoltok, míg mások szerint a bacilusok miatt, de bármitől is kímélné meg magát a puszink címzettje, azt jobb, ha tiszteletben tartjuk.

Tükrözés

Az alapokkal tehát megvolnánk, de mi a helyzet a test többi részével? Ha viszonylag távolabb állsz a másik személytől, a kezed pedig csípőre van téve, a másik számára zárkózottnak, vagy akár ellenségesnek is tűnhetsz. Amennyiben olyasvalakit köszöntesz, akit már jól ismersz, az ölelés is elfogadható. Ellenkező esetben jobb, ha csak óvatosan megérinted a vállát. A legésszerűbb megoldás pedig az, ha lemásolod azt, amit a másik ember csinál. A köszöntést ugyanúgy ismételd meg, és közben próbálj meg nem lefagyni amiatt, amihez esetleg nem vagy hozzászokva.

A két nő vagy nő és férfi közötti puszival való köszönési forma elfogadott Európában és Latin-Amerikában is. Két férfi között a puszival való köszönéssel azonban már ritkábban találkozhattok Argentínában, Szerbiában vagy Olaszország déli részén. Tartsd azonban észben, hogy a konzervatívabb vallási értékeket valló országokban a nők és férfiak közötti puszik sem igazán elfogadottak.

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.