Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Rum vagy szivar? Kubában találod a legjobbat!

Rum vagy szivar? Kubában találod a legjobbat!

Rum vagy szivar? Kubában találod a legjobbat!

A legtipikusabb szuveníreken kívül – mint a kubai rum vagy szivar – a Kubához kapcsolódóan elsőre beugró szavak még a tánc, zene és az oldtimerek. De Kuba kultúrája ezeken felül is felejthetetlen élményt nyújt, amivel mindenképpen érdemes személyesn is megismerkedni!

A kubai rum

Az ital készítésének hagyománya a messzi történelembe nyúlik vissza, és a cukornád-ültetvényeken kezdődik. A földeken dolgozó rabszolgák ügyesen rájöttek, hogyan készíthetnek maguknak az amúgy hulladéknak szánt cukornádból egy különleges színű és ízű, alkoholos italt. Az így kikísérletezett folyamat a későbbiekben fokozatosan javult, olyannyira, hogy idővel Facundo Bacardi megnyithatta saját, a rum készítésére és kereskedelmére specializálódott szeszfőzdéjét. Terveit sajnos keresztülhúzta a forradalom és a felkelések, ekkor az üzemet becsukták, és Havana Club név alatt folytatta a gyártást.

Havana Club

Havana Club

Ma, a komoly múltra visszatekintő hagyományoknak és a helyiek kitartásának köszönhetően Kubában kóstolhatjuk a legjobb rumokat a világon. Az egyik helyi specialitás, a fehér rum például több, nagyon népszerű koktél alapját képezi, mint például a Mojito, a Cuba Libre vagy a Daiquiri. A több éves, minőségi rumok pedig saját jogon is maximélis figyelmet érdemelnek – egy 15 éves rumnak például minden kortya külön élmény.

Cuba Libre

Cuba Libre

A kubai szivar

Kiváló minőségű dohány és hagyományos kézi sodrás – így lehetne összefoglalni a kubai szivarok főbb jellemzőit, amely Kuba gazdaságának meghatározó eleme. A dohány minőségét nagyban meghatározza az ültetvény elhelyezkedése; elsősorban Kuba nyugati részén termesztik, novembertől márciusig. Az egész vidékre vörös színű talaj jellemző, és számtalan háromszög alakú szárítót láthatunk mindenfelé. Akármerre mész is, a dohányba jó eséllyel minden lépésednél belefutsz majd, így megfigyelheted a szárítás és a gyártás folyamatát is. Felejthetetlen élmény lesz – csomagolók tucatjai ülnek az asztalaiknál, kis helyiségekben, és kézzel sodornak minden egyes darabot. Az egykori hagyománytól eltérve, amikor még ölben csavarták a kubaiak, a gyártás folyamata annak többi pontján továbbra is megfelel az eredeti hagyományoknak. A munka nehéz, de ennek ellenére is nagyon keresett, hiszen viszonylag jól fizető és megbecsült szakma.

Szivarok kézi sodrása

Szivarok kézi sodrása

Pinal del Rio térsége ideális a dohány termesztésére a viszonylag állandó időjárási körülményeknek köszönhetően. Gondos odafigyelést igényel a növény, és nagyon érzékeny az időjárás változásaira. A kész terméket, a szivart, több kategória szerint csoportosítják. A dohány minőségén túl eltérhetnek hosszukban, átmérőjükben, végződésükben - és ennek megfelelően persze az árukban.

Dohányültetvény Kubában

Dohányültetvény Kubában

Kubai légkör

Már a reptéren ritmusos zene fogad majd, ami nagyon jellemző a szigeten. Zenével és tánccal mindenhol találkozol majd a kirándulásod ideje alatt. Az emberek az utcákon, a tereken jó kedvükből, és a turisták szórakoztatásáért is mindig énekelnek. Minden bizonnyal ez a génjeikben van – a tánc és a zene több nemzetet is megihletett.

A kubaiak kiváló zenészek

A kubaiak kiváló zenészek

A zene és a tánc régióban betöltött, fontos szerepéről mindenki hallott már. Amit viszont sokan nem tudnak, az az, hogy az itteni kávét is a világ legjobbjaként tartják számon. Egy másik, Kubára jellemző tipikus elem a régi, nagy amerikai autók jelenléte, bár ez a szép hagyomány lassan, de kezd kikopni Kuba utcáiról, az amerikai autók helyett ugyanis egyre többen a cseh Škodát kezdik el használni.

Végül pedig, Kubáról mindenkinek a szocializmus és Fidel Castro jut eszébe. Ezzel együtt nem kell aggódniod, hogy minden sarkon az ő fényképét vagy szobrát fogod látni. Sokkal többször fogsz találkozni Ernest Che Guevara arcképével, aki Kuba legjelentősebb forradalmára volt.

Havanna, Kuba

Havanna, Kuba

Kuba számokban

Általánosan érvényes, hogy a sziget keleti fele az olcsóbb, és minél nyugatabbra mész, annál jobban növekednek az árak. Az árak alapvetően hasonlóak, mint itthon, viszont a fizetések sokkal alacsonyabbak. Ennek megfelelően alakultak ki az egyes termékkategóriák árai. A mindennapi élethez szükséges dolgok nagyon olcsók, de csak korlátozott mennyiségben kaphatóak, szuvenírekre és a kiegészítőkre viszont luxusként tekintenek, ezért magasabb árat is kell fizetni értük. Kicsit konkrétabban, egy olcsóbb étteremben kb. 1400 Ft-ért ebédelhetsz meg, egy korsó sörért 450, egy órányi internetért pedig 2200 Ft-ot kell fizetned (2018. márciusi adatok). A múzeumokba és kiállításokra nagyjából 1200 Ft-ért vehetsz belépőjegyet, a képeslapok 200 Ft körüli összegért kaphatóak. Nagyobb összegre érdemes számítani viszont, ha dohányterméket vagy alkoholt szeretnél vásárolni – egy doboz (25 szál) minőségi Cohiba szivarért akár 175 ezer forintot is elkérhetnek.

Trinidad, Kuba

Trinidad, Kuba

A fővároson, Havannán kívül érdemes még megnézni a szomszédos városokat is - Varadero gyönyörű tengerpartokkal és finom ételekkel, Viňales dohányültetvényekkel várja a látogatókat. Az időjárás januárban és februárban tökéletes az emlékművek felfedezésére, a szezon azonban sokkal tovább tart, decembertől egészen áprilisig. A kellemes 25 fokban, minimális csapadék mellett idális helyszín a hideg tél előli menekülésre is. Azzal viszont számolnia kell, hogy ebben az időszakban magasabbak az árak is. Júliusban és augusztusban van a legmelegebb, így kevesebb a turista is, ami olcsóbb szállodai árakat jelent. Bármelyik hónapban látogatod is meg a szigetet, programban bőséges kínálatra számíthatsz. Kuba olyan, mintha egy hatalmas múzeum lenne, melyben minden lépésed során egy darabka történelemmel találkozhatsz. Ezért hiszem, hogy ez a romantikus hely a gyönyörű tengerpartjaival, az azúrkék tengerrel, kedves lakosaival és mindent betöltő, vidám zenéjével biztosan kedvedre való lesz.

Kuba tengerpartja

Kuba tengerpartja

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.