Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Serengeti Nemzeti Park – az afrikai parkok koronázatlan királya

Serengeti Nemzeti Park

Serengeti Nemzeti Park

Tanzánia északi részén, a Viktórai-tótól keletre található az egyik leghíresebb afrikai nemzeti park, a Serengeti Nemzati Park. Elképzelhetetlen síkságai és a világ legnagyobb, vadon élő állatsereglete miatt tulajdonképpen egy sajátos királysággal állunk szemben.

A végtelen prérik

A Serengeti szó maga a maszáj nyelvből ered, jelentése pedig „végtelen préri“ vagy „végtelen föld“. Nem véletlenről vagy túlzásról van azonban szó, hiszen az afrikai állatvilág itt nem kevesebb, mint 15 ezer km²-t tudhat a magáénak. A több százezer állat mai formában működő otthonát 1951-ben alapították, ezzel a legrégebbi tanzániai nemzeti park – de ezen felül a legnagyobb és leghíresebb is. Harminc évvel később a Serengeti NP felkerült az UNESCO Világörökség listájára is.

Végtelen síkság a Serengetiben

Végtelen síkság a Serengetiben

Kövesd a vándorló állatok nyomait

A park egyik legfontosabb turisztikai vonzereje a több ezer, vándorló csorda, különösen a gnúk, a zebrák és a gazellák állományai, amelyek évről évre lélegzetelállító látványt nyújtanak. Az állatok vándorlásának oka az esős és a száraz évszak váltakozása, amire így reagálnak az élelem és a víz felkutatása miatt - évszázadok óta.

A hatalmas csordák gyors mozgásuk közben hatalmas porfelhőket kavarnak a patáikkal, minden évben kiérdemelve a figyelmet és tiszteletet. A Serengeti NP látogatói többsége szeretné megnézni ezt a hihetetlen szabadtéri színházat, de a park méretei miatt ehhez bizony egy kis szerencse sem árt. Ha azonban több napot töltesz a Serengetiben, akkor ennek az esély megsokszorozódik.

Vándorló csordák a Serengetiben

Vándorló csordák a Serengetiben

Mire számíthatsz a Serengeti Nemzeti Parkban?

A szavanna gyönyörű tájai, lápokkal és mocsarakkal sok kelet-afrikai állatnak adnak otthont. Az itt élő 500 madárfajt és legalább 70 fajta emlőst egy egyszerű látogatás során nincs esélyed mind személyesen megismerni, hiszen felsorolni sem egyszerű őket. Viszont biztosan találkozni fogsz a leghíresebb állatokkal, mint például a zebra, a zsiráf, az elefánt, az orrszarvú, az oroszlán, a leopárd, a gepárd vagy az orrszarvú, és lássuk be, ez sem tűnik kevésnek, ha életre szóló élményekről van szó.

Gepárdcsalád a Serengeti Nemzeti Parkban

Gepárdcsalád a Serengeti Nemzeti Parkban

Utazás a parkba

A parkban többnyire autóval közlekedhetsz, de busszal is körbe lehet járni. Az utóbbi években egyre népszerűbbek a körutak is, a végtelen síkság felett pedig nem csak repülővel, de már hőlégbalonnal is átkelhetsz.

Hőlégballonnal a Serengeti NP felett

Hőlégballonnal a Serengeti NP felett

Időjárás a Serengetiben

A legjobb időszak a vándorló csordák megtekintésére december és június közé tehető. Ilyenkor napközben 17 és 21°C között mozog a levegő hőmérséklete. Az európaiak számára szokatlan lehet a nappalok és az éjszakák közötti nagy hőmérséklet különbség, amely akár 15°C fok is lehet.

Elefántok a Serengetiben

Elefántok a Serengetiben

Az állat- és növényvilág szerelmesei számára a vadon élő állatok ezreinek megfigyelése természetes környezetükben az egyik leginkább csábító érv lehet a fekete kontinens mellett.

2018.02.19. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.