Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Sydney – az ikonikus városok városa

Sydney

Sydney

Ahogy Párizsnak az Eiffel-torony, vagy New Yorknak a Szabadság-szobor a legismertebb szimbóluma, úgy Ausztráliában Sydney városának is megvan a maga jelképe - az építészet egyik gyöngyszeme, a méltán világhírű Operaház.

A börtönöktől a világszínvonalú városig

Ausztrália legnagyobb és legnépesebb városa a csendes-óceáni partvidéken fekszik, és az idelátogató turisták leggyakoribb célpontja. A több, mint négymilliós Sydney városát 1788-ban alapították a brit tengerészek, az Angliából deportált elítéltek számára. A következő évek és évszázadok során hatalmas kulturális, mezőgazdasági és gazdasági fellendülés indult be, így Sydney egyike lett a világ nagyvárosainak, és a Föld legszebb helyeinek.

Hyde Park Sydney-ben

Hyde Park Sydney-ben

Miért érdemes Sydney-be ellátogatni?

Hogy mi miatt olyan népszerű Sydney, miért annyira vonzó a turisták számára? Például a nyugodt életmód, a vendégszerető és barátságos környezet okán, amely évente több ezer turistát vonz, beleértve a diákokat is – de mellette szólnak az egész évben kedvező éghajlat, a gyönyörű fehér strandok, a végtelen öblök és a botanikus kertek is buja növényzetükkel. Míg a sportolók számára az Olimpiai Park is egy kötelező látványosság, melyben 2000-ben a legszebb olimpiai játékok egyike zajlott, a természet kedvelői a Royal Botanic Gardenben találhatják meg számításaikat; itt 30 hektáron mintegy 7500 csodás fát találunk.

Bondi tengerpart, Sydney

Bondi tengerpart, Sydney

A legkedveltebb célpont egyértelműen a város szimbóluma, a lélegzetelállító Operaház (Sydney Opera House). Azonban a kevésbé ismert Harbour Bridge megtekintésére is érdemes időt szánni.

A Sydney Operház

A turisták első útja a városban legtöbbször a már említett Operházhoz vezet, amelyet a Port Jackson-öbölnél találhatsz meg. Hajók széltől dagadó, fehér vitorláit idézi az épület formája, egyben az újkori építészet egyik remekműve, melynek munkálatait 1973-ban fejezték be.

Sydney Operaház

Sydney Operaház

Ebben a hatalmas kultúrközpontban 5 főbb előadóterem, hangfelvevő stúdió, kiállítóterem, étterem, bár és könyvtár is található. Anézőtéren összesen 5467 hely található. Az évi több, mint 1500 előadásnak és a több millió vendégnek köszönhetően ez a Világ legforgalmasabb színháza. Ha szerencséd van, és bejutsz egy előadásra, operára vagy koncertre az Operaházba, arra biztos, hogy egész életedben emlékezni fogsz.

A tetőn dagadozó fehér vitorlák maguk is „fellépneki“ minden évben, egy látványos fényműsor vetítővásznaként – ezt te is láthattad már, hiszen az újévi ünneplést Sydney-ből a tévében is évről évre közvetítik.... de lássuk be, élőben, a helyszínen élvezni ezt a csodás látványt, egy teljesen más kategória.

Fényshow az Operaházon

Fényshow az Operaházon

Harbour Bridge

A hatalmas, 502 m hosszú és 134 m magas hídat, amely Sydney északi részét köti össze annak központjával, a nagy gazdasági világválság idején építették. Ehhez a hatalmas acélóriáshoz 8 sávos autópálya, 2 vasút, járdák és bicikliutak vezetnek. A hídszerkezet tetejére, vagy az egyik oszlopra felmászva a városra és a kikötőre is gyönyörű kilátás tárul elénk.

Harbour Bridge Sydney-ben

Harbour Bridge Sydney-ben

Halpiac

A déli félgömb legnagyobb halpiaca Sydney-ben található. Az Operaháztól induló kompok egyenesen az események központjába viszik az embert. A halpiac páratlan atmoszféráját, minden szagával, illatával, kiabálásával, vitatkozásával az érkezést követő első pillanatban meg fogod szeretni.

Halpiac

Halpiac

ha pedig már ott vagy, ne hagyd ki a helyi ínyencségeket; vásárolj élő homárt és hagyd, hogy elkészítsék neked az egyik bódéban úgy, ahogy az a legjobb - garantáltan nem fogod megbánni.

A piacra minden nap friss halakat és különböző tengeri élőlényeket szállítanak, amelyekből finom ételeket kóstolhatsz a tengerparton is, a választék pedig minden alkalommal bőséges.

Sydney-ben tanulni, dolgozni, turistáskodni és élni is nagyon jó – ezt bizonyítja az is, hogy a Világ egyik legélhetőbb városa lett.

Sydney Ausztráliában

Sydney Ausztráliában

2018.02.06. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.