Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Szlovák ételek a téli hidegben

Juhtúrós haluska

Juhtúrós haluska

Északi szomszédunk gasztronómiájában az egyszerűség dominál. Ugyanakkor területi elhelyezkedése és változatos történelme okán számos nemzet hagyományai hatottak rá. Az alapanyagok és az elkészítési mód puritánsága kreativitással és nagyszerűséggel párosul. Habár nincs az a kifinomultság, mint például a francia konyhaművészetben, a szlovák ételek igenis egyediek és finomak. Ízvilága különösen a téli időszakban tud páratlanul élvezetesen és lélekmelengetően megmutatkozni.

Alapanyagok

Burgonya

Burgonya

A szlovák konyha alapanyagok tekintetében viszonylag szűk körből merít. A burgonya, káposzta, hüvelyesek és különféle tejtermékek mellett főleg a hagyma, valamint a sertéshús dominál. Ezen felül gyökérzöldségek is sokszor szerepelnek az ételekben. Tradicionálisan ritkábban kerül a tányérra marha, csirke vagy hal. Fűszerek tekintetében a bors, a babérlevél, a kömény, az őrölt pirospaprika és a petrezselyem jelenik meg leggyakrabban.

Finom fogások

Kapustnica

Kapustnica

A szlovák ételek kétségkívül kiadósak, ami a téli időszakban jól tud esni. A pompás tésztaféleségek, a burgonyából készült fogások, a nagyszerű sütemények mind-mind feltöltik az embert. Ezek a testet-lelket melengető étkek különösen az ország nevezetességeinek meglátogatása során tudnak plusz energiát és örömet adni. Hideg időben pláne jólesik egy tál forró, tápláló leves. A kapustnica, másnéven káposztaleves pont ilyen. Füstölt sertésből vagy marhahúsból, savanyúkáposztából és fűszerekből áll. Rendkívül népszerű, amelyet tejföllel tálalnak. Nemzeti étel, így nem meglepő, hogy gyakran szerepel az ünnepi menüben is. Előételek közül kiemelkedik még a krémes savanyúbab- (Fazuľová Polievka) és a juhtúrós leves (demikát). Általában a szlovák levesek kiadósak és laktatók. Például egy síeléssel töltött nap során kifejezetten jó választásnak bizonyulnak.

Lokše

Lokše

A főételek között szerepel az ország gasztronómiai jelképének tekintett Bryndzové halušky, vagyis juhtúrós haluska. A burgonyagombócból, juhtúróból és szalonnából álló fogás tetejét tejföllel locsolják meg és újhagymát szórnak rá. Egyes vidékeken káposztát is tesznek hozzá, habár ez a verzió kevésbé elterjedt. Szlovákiában járva a juhtúrós haluska egyszerűen kihagyhatatlan fogásnak számít. Húsételek közül a Mäsové Guľky, vagyis a burgonyás-húsos gombóc emelkedik ki. Általában darált sertéshúsból és fűszerek keverékéből áll, amelyhez köretnek burgonyát tálalnak. Ki ne imádná a palacsintát?! Természetesen mindenki kedvence az, amit az anyukája vagy a nagymamája készít. De a szlovák Lokše megkóstolása után garantáltan ez a finomság is felkerül a kedvelt palacsintaféleségeink listájára. Igaz, ebben az esetben egy burgonyás, sós ételről van szó, ami savanyú tejjel vagy tejföllel az igazi. Jobban belegondolva a lokše sokkal inkább hasonlít egy lepényre, mint palacsintára.

Édességek a boldog percekért

Kürtöskalács

Kürtöskalács

A szlovák konyha édességek tekintetében sem szeret elrugaszkodni a lisztes vonaltól. Híres finomságuk a Szakolcai kürtöskalács, amely nagyon hasonlít a magyar-székely verzióhoz, mégis egy kissé eltér tőle. A 19. század óta létező kalács sütésének az országban nagy hagyománya van. A pozsonyi kiflit (Bratislavské rožky) a 16. század vége óta készítik. Mákkal vagy dióval töltik és annyira elterjedt az egész Kárpát-medencében, hogy hazánkban is a mai napig előszeretettel kerül a családi asztalra. Persze úgy az igazi, ha a pozsonyi kiflit szülőföldjén kóstoljuk meg egy finom forraltbor kíséretében.

Pozsonyi kifli

Pozsonyi kifli

A Žemlovka egy édes kenyérpuding, amelyet reszelt almával és tejbe áztatott pékáruval készítenek. Nálunk máglyarakás néven vált ismertté. Habár a desszertek között szerepel, sokhelyütt leves után, főételként fogyasztják.

Italok

Sör Szlovákiában

Sör Szlovákiában

A szlovák gasztronómiával való ismerkedés nem lehet teljes a jellegzetes helyi italok feltérképezése nélkül. Mi magyarok igazán büszkék vagyunk a „jó öreg” házipálinkára, amely a vendégfogadás egyik nélkülözhetetlen eleme. A szlovákoknál hasonló szerepet tölt be a borovička (borókapálinka), amelyet akár nemzeti italként is aposztrofálhatunk. Ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a gyógynövényekből és erdei gyümölcsökből főzött Demänovka likőr. Az említett főzeteken túl az országban a helyi sör, a bor és a mézbor (medovina) örvend nagy népszerűségnek. 

Szlovák finomságokhoz Szlovákiai siútak!

2022.12.19. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.