Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Taba - Pihenés és feltöltődés a maximumon

Egyiptom, sokak kedvelt üdülőhelye igazi bakancslistás úti cél. Meseszép tenger, homokos partok, különleges kultúra, páratlan történelmi nevezetességek és remek ételek jellemzik. Szórakozási lehetőségei és pazar, tengerparti szállodakomplexumai okán a „fáraók földje” továbbra is az egyik legjobb nyaralási élménnyel kecsegtet.

Láblógatás Tabán

Sznorkel a Vörös-tengerben

Sznorkel a Vörös-tengerben

A tengerparti pihenésre specializálódott üdülőváros magas szintű szolgáltatást nyújtó hotelekkel várja a feltöltődésre vágyókat. Taba pároknak és gyermekes családoknak egyaránt remek választás.

A Sínai-félsziget észak-keleti részén, az izraeli határnál fekvő települést egykor beduinok lakták. Ez az egyik oka, hogy Taba nem rendelkezik klasszikus történelmi városközponttal, autentikus bazársorokkal. Ennek tudatában nem érdemes hosszú városlátogatásra készülni, de itt nem is ez a cél. A térség elsőszámú vonzereje a lenyűgöző szépségű partszakaszaiban keresendő, ahol lábat lógatva adhatjuk át magunkat a napsütésnek és a tenger halk morajlásának. A legtöbb itteni szállodának van közvetlen kapcsolata a vízparttal. A beach bár közelében, ötcsillagos kiszolgálás mellet lubickolhatunk a vidék feltöltő erejében. Plusz pont, hogy Taba meseszép tengerpartját kősivatag és meredeken ívelő sziklás hegyek övezik. A passzív pihenést preferálók az aranyhomokos partot és a környező tájat biztosan kedvelni fogják. A téli időszakban alapvetően Egyiptomban nincs forróság, így a napsugarak kellemes melegét a nyugágyon pihenve akár egész nap élvezhetjük.

Taba tengerpart

Taba tengerpart

A vízi sportok szerelmesei egyszerűen imádják ezt a helyet. A tenger élővilága itt viszonylag még érintetlen formájában csodálható meg. Egyértelmű, hogy a búvárkodás és sznorkelezés bármikor választható kikapcsolódási opcióként várja a kalandorokat. Tabán a szörfösök sem panaszkodhatnak, de kivételes hullámokért a közeli Dahab városába kell menni.

Aktív pihenés

Salah El-Din kastély, Taba

Salah El-Din kastély, Taba

A vízen kívüli, aktív feltöltődést keresők számára is ideális Taba. Az állatok kedvelőinek a tevegelést egyszer mindenképp ki kell próbálniuk. A hús-vér járművek mellett quad nyergébe is pattanhatunk. A sivatagi ATV túra elsőre talán fiús sportnak hangozhat, de aki szeret autót vagy motort vezetni, az garantáltan imádni fogja. Függetlenül attól, hogy férfi vagy nő. Ha a Gízai piramisokhoz vagy a Királyok völgyébe nem szeretnénk ellátogatni, de közeli építészeti alkotásokat szívesen felkeresnénk, akkor irány a Zaman kastély. Ugyancsak remek építészeti látnivaló a tengerből kiemelkedő dombon álló Salah El-Din kastély.

Petra és Jeruzsálem

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Mivel Taba Izrael és Jordánia szomszédságában van, ezért a fakultatív programok között bibliai vonatkozású helyek is szerepelnek. Azon túl, hogy felmehetünk a Mózes-hegyre, ellátogathatunk Jeruzsálembe is. Taba extra vonzereje, hogy Petra híres romvárosa csak egy karnyújtásnyira fekszik. Az UNESCO Világörökség részeként Petra vörös sziklafalba vésett épületei a vidék és egyben Jordánia egyik legjelentősebb turisztikai vonzereje. A Szik szurdok 300 méter magas sziklafalai rejtik az egykor virágzó kereskedővárost. Az elsőre talán kicsinek ható területen meglepően sok építészeti alkotás látható. Petra városát az időszámításunk előtti 3. században alapították a nabateusok. Az egykor gazdag kereskedelmi csomópontot végül földrengések sorozata taszította hanyatlásba. Ennek ellenére az épületek jelentős része remek állapotban tekinthetők meg mind a mai napig. A Királyi palota, a színház, a piactér, az ed-Deir kolostor és a királyi sírok mind-mind lenyűgözik az ide látogatókat. Talán a legtöbbet fotózott épület az Al Khazneh kincsestár. Nem véletlenül, hiszen a völgybe vezető kanyargós, szűk szurdok végén ez az egyik első épület, amit megpillanthatunk. A város egyszerre titokzatos és gyönyörű, ahol a sziklafalak egy elfeledett kor emlékét őrzik.

Jeruzsálem, Izrael

Jeruzsálem, Izrael

Jeruzsálem óvárosa történelmi és vallási jelentőséggel egyaránt bír. Napjainkban is hívők milliói zarándokolnak el ide. Érdekesség, hogy különböző részeit eltérő vallású emberek lakják. Zsidó, örmény, muszlim és keresztény közösségek élnek itt. Jeruzsálem felkeresésekor számos, különleges nevezetességet csodálhatunk meg. Végigjárhatunk a Via Doloras-on, ahol a Biblia szerint Jézus vitte a keresztet. Megtekinthetjük a Templomhegyet, ahol Mohammed próféta a mennybe ment. Ámulatba eshetünk az óváros szívében magasodó Sziklamecset láttán. Mégis, talán Jeruzsálem leghíresebb emlékhelye a Siratófal, amely a zsidó vallásgyakorlás legszentebb eleme. Persze a felkeresendő nevezetességek listáját még bőven lehetne folytatni. Például a Sion-heggyel, a Getsemáné-kerttel és így tovább. Egy biztos: Jeruzsálem jelentősége elvitathatatlan. Mindegy, hogy hívők vagyunk vagy ateisták, ha egy kicsit is szeretünk különleges helyeket felfedezni, akkor Jeruzsálem óvárosa abszolút bakancslistás. És természetesen vele együtt Taba is!

Maximális pihenés: Taba!

2022.12.15. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Felfedeznéd személyesen is? Csak válaszd ki a Te utadat: