Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Taj Mahal, a szeretet szimbóluma Indiában

Taj Mahal, India

Taj Mahal, India

A monumentális Taj Mahal Uttar Prades Észak-indiai államban, Agrában található. Az indiai mogul, Shahdzahan építette elhunyt felesége, Mumtaz Mahal tiszteletére, az örök szeretet és odaadás bizonyítékaként. 1983. óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, 2007. óta pedig egyike a világ hét új csodájának. A világhírű szimbólumot évente nagyjából 8 millió turista látogatja meg.

A Taj Mahal eredete

A Taj Mahal belülről

A Taj Mahal belülről

Míg egy másik házassága elsősorban érdekből jött létre, Shahdjahan és Mumtaz nagyon szerették egymást. A nő 1631. június 17-én halt meg, tizennegyedik gyermeke születését követően. Először Burhanpurban temették el, a Zainabad-falú kertben, a Tapti folyó partján. Ezt a helyet azonban Sahdjahan nem találta megfelelőnek ahhoz, hogy itt pihenjen legszeretettebb felesége, ezért testét később kiemelték a sírból, majd egy arany koporsóban szállították vissza. Ekkor egy kis épületben temették el a Yamuna folyó partján. Shahdahan ekkor kezdett el egy fenséges mauzóleum építéséről gondolkodni. Huszonkét éven át (1632-1654.), 20.000 munkás részvételével zajlott a híres Taj Mahal (a paloták koronája) felépítése, amelynek eredménye rgy drágakövekkel díszített, egyedülálló márvány emlékmű lett.

A Taj Mahal kívülről és belülről

A díszes kripták

A díszes kripták Donelson

A palota Mughal kertjében található, a vizesárkok végén. A bejárati ajtóból egy kis kriptával találkozhatnak az ide látogatók, itt a szimbolikus szarkofág fölött állva csodálhatják meg a valódi síremlékeket. Sahdjahan nagyobb sírja ellentmondásossá teszi az amúgy harmonikus teret, ami azt is jelzi, hogy valamilyen tragédia állhat a háttérben.

A méretében és finom részleteiben lenyűgöző mauzóleum négyzet alakú alapzattal rendelkezik, melynek sarkait négy, egyenként 40 méteres minaret díszíti. Az épületet rengeteg freskó és drágakő díszíti: összesen körülbelül 60 féle drágakő kapott kitüntető helyeket a palota különböző pontjain. A virágmotívumokat alaposabban szemügyre véve azok geometriai pontossága nyűgözhet le minket, valamint úgy általánosságban a márvány domborművek erőteljes dominanciája a díszítőelemek között.

Naplemente a Taj Mahalnál

Naplemente a Taj Mahalnál

A buja zöld táj, a vöröses sétányok és a kék ég színkombinációja folyamatosan változó árnyalatokat és hangulatot kölcsönöz az emlékműnek- ahogy változnak napközben a fényviszonyok, úgy változnakk a mauzóleum színei is. Reggel inkább rózsaszínes, este pedig tejfehér, amikor pedig elkezdik beragyogni a holdsugarak, gyönyörű, aranyszínű kabátot ölt. Az épületet körülvevő ősi kert, valamint annak arányai és szimmetriája hozzájárulnak ahhoz, hogy ha ránézünk, úgy érezzük, az épület szinte lebeg a levegőben.

A Taj Mahal jelenleg

Taj mahal, az örök szerelem jelképe

Taj mahal, az örök szerelem jelképe

A Taj Mahal 30 perccel napkelte előtt nyitja meg kapuit a látogatók előtt, és általában 30 perccel napnyugta előtt zár be. Péntekenként zárva tart, mivel délután csak azok számára elérhető, akik a mecsetben való imádkozás miatt keresik fel. Külföldi turisták számára a jegy ára 1100 rúpia, ami nagyjából 4500 forintnak felel meg.

A súlyosan szennyezett levegő miatt az épület mára inkább sötétsárgás színt öltött. Eredeti, fénylő fehér színének visszaállítására több javaslat is érkezett – ezek közül az egyik lehetőség, hogy az egész épületet beburkolják sárral, majd lemossák róla, mivel a sár magába szívja a lerakódott szennyeződéseket. Ez az eljárás két hónapot venne igénybe, és 230 000 dollárba kerülne. Emellett két-három éventeb meg kell ismételni, hogy továbbra is megőrizze a színét az épület. Bármilyen színű legyen is azonban a Taj Mahal, mindig az indiai művészet egyik ékköve lesz. Ez ugyanis több, mint a kegyelet és a méltóság monumentális emlékműve - egy, az emberiségnek szóló üzenet is: a tiszta szeretet az élet legfőbb értelme.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.