Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Tájékozódj az úti célodról!

Veletek is előfordult már, hogy hallottatok egy helyről, amit mások dicsértek, elutaztatok, de végül csalódtatok, mert nem tájékozódtatok megfelelően az adott helyről? Velem már igen, és be kell vallanom, nagy pofon volt. Egy életre megtanultam, hogy mindig minden lehetséges információt össze kell gyűjteni a vágyott úti célról, mielőtt nyakunkba vesszük a világot – vagy keresni valakit a helyszínen, aki valóban otthonosan mozog ott.

Az úti okmányok, a megfelelő pénznem fontosságáról, a korábbi bejegyzésekben már szó esett, de a kultúra szerepéről keveset beszéltem. Az adott úti cél kultúrája, vallási beállítottságának ismerete alapvetően rengeteg mindenben a segítségünkre lehet. Ez alapján tudhatjuk, melyek az elvárt normák, amiket illik követnünk. Ilyen például a helyi sajátosságnak megfelelő öltözet betartása, mely komfortosabbá teheti az ott tartózkodásunkat. Egy másik példa a japán kultúrában a leves szürcsölése, mely az étel elismerését jelenti. Ezeken kívül rengeteg hasonló szokással találkozhatunk még a világ különböző pontjain. Az azonban elmondható, hogy a kultúra meghatározza az emberek élethez való hozzáállását is.

Ha már tudjuk, milyen vallási és felfogásbeli eltérésekre számíthatunk, térképezzük fel, melyek azok a nevezetességek, amiket feltétlenül látnunk kell. Egy kutatás szerint az utazók többsége nem tájékozódik előzetesen az úticéljáról…ez járhat a bevezetőben leírt eredménnyel is, de ha szervezett utak mellett voksoltok, akkor a helyi, telepített idegenvezető segítségével előzetes kutatómunka nélkül is részetek lehet mindabban a csodában, amit az adott országban kár lenne kihagyni. A szállodában lefoglalhatjátok előre a kiválasztott fakultatív kirándulásokat, melyek minden részletéről időben, megfelelő tájékoztatást kaptok; utána csak annyi dolgotok van, hogy a választott napot a strand helyett a szálloda előtti parkolóban kezdjétek, ahol már várni fog rátok a busz, így anélkül, hogy a helyi közlekedéssel szenvednétek, gyorsan és kényelmesen eljuthattok minden titeket érdeklő látnivalóhoz.

A szemünk gyönyörködtetése mellett ne feledkezzünk meg az ízlelőbimbóink kényeztetéséről sem. Egy új helyet a hasunkon keresztül is könnyen felfedezhetünk. Bárhová is utazom, mindig igyekszem megkóstolni a helyi specialitásokat, még akkor is, ha az elsőre talán nem tűnik a legfinomabb falatnak. Ha nem ízlik, végső soron, gyűjtöttem egy újabb tapasztalatot, mellyel egy picit talán több lett az életem.

Az új dolgok felfedezése mellett is figyeljünk testünk, egészségünk épségére. Érdemes tájékozódni az adott ország vízfelhasználási szokásairól. Sok helyen a csapvíz nem alkalmas arra, hogy abból igyunk, erről viszont mi, magyarok az itthoni jó minőségű víz miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Nem csak a víz minőségében tapasztalhatunk eltérést. Vannak olyan térségek, ahol a nap jóval erősebben tűz és nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő napvédelemre. Én mindig tartok magamnál 50 faktorú fényvédő krémet, hogy elkerüljem a napégést és annak minden velejáró kockázatát, de egy szalmakalap és a könnyű, minél nagyobb testfelületet fedő, világos, szellős ruhák is jó szolgálatot tehetnek.

Amint azt láthatjuk, nem kell túlzottan sok mindenre odafigyelnünk, de ezek a dolgok igen fontosak, ha valóban azt akarjuk, hogy a nyaralásunk örömmel és egészségben teljen.

2017.07.21. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.