Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Top 10 inspiráló utazós film

Utazni jó, csodálatos, felemelő, lélekmelengető - és persze sokszor kalandos is. Semmihez sem fogható érzés nyakunkba venni a világot, felfedezni vad tájakat, megismerni idegen kultúrákat és barátságokat kötni új emberekkel.

Van, hogy magáért a nyaralás öröméért utazunk, hogy kiélvezzük a tengert, vagy, hogy síeljünk egy havas tájon. Azonban akadnak olyanok is, akik egy trauma miatt, vagy önismereti felfedezés gyanánt vágnak neki az ismeretlennek, és miközben bejárják lenyűgöző bolygónk rejtett csodáit, megtalálják lelki békéjüket és az önmagukban rejlő boldogságot is.

Akármi is legyen a cél, sokszor könnyebb csak vágyni az utazásra, mint ténylegesen felkerekedni. Néha kell egy inspiráció, egy utolsó lökés, hogy valóban elinduljunk. Éppen ezért összeállítottam egy listát kedvenc utazós filmjeimből, melyek megnézése után Te is garantáltan elkezded becsomagolni a bőröndödet, hogy végre nekivágj a nagyvilágnak.

10. Keleti nyugalom - Marigold Hotel

A Keleti nyugalom - Marigold Hotel című könnyed, szórakoztató vígjáték-drámában hét brit nyugdíjas életének egy fontos szakaszát követhetjük, akik Dzsaipurba, Rádzsasztán fővárosába utaznak - céljuk egy időseknek fenntartott szállodában megtalálni a nyugalmat. A hirdetéssel ellentétben azonban a hotel korántsem luxusszálló, ráadásul fiatal igazgató kissé ügyetlenül, hiába próbálja fellendíteni. Főszereplőink India egyedi, színes forgatagában az egyszerű, vágyott béke helyett izgalmas kalandokba keverednek. A viszontagságok ellenére végül így vagy úgy, de mindegyikük megtalálja a maga boldogságát.

A film után - kortól függetlenül - garantáltan mindenki úgy érzi majd, hogy sosincs késő utazni, és új kalandokba belevágni. Na és persze ne feledjük, „A végén minden jóra fordul. Ha valami nem jó, akkor az még nem a vége.”

9. Vicky Christina Barcelona

Woody Allen filmje egyszerre romantikus, őrjítő és kalandra csábító. Két amerikai barátnő (Vicky és Christina) Barcelonába utaznak egy kellemes, nyári vakációra. A konszolidált és eljegyzett Vicky a hely kulturális életét szeretné közelebbről megismerni, ezzel szemben az egyedülálló Christina kalandokra vágyik, és élete értelmét keresi nagy erőkkel. Nyaralásuk akkor érkezik fordulóponthoz, mikor találkoznak a bohém festőművésszel, Juan Antonióval, aki fenekestül felkavarja az életüket. A bonyodalmakat csak tetézi Juan ex-felesége, a kissé őrült Maria Elena megjelenése.

A filmet átszövi a spanyol életérzés, mely arra sarkall, hogy azonnal fedezzük fel Spanyolországot - csak a végén nehogy találkozzunk Juannal!

8. Bor, mámor, Provence

A Londonban sikeres bankárként dolgozó Max, nagybácsija halála után, hatalmas szőlőbirtokot és gyönyörű házat örököl Provence-ben. A lenyűgöző francia vidékre érkezvén fogalma sincs, mihez kezdjen, megtartsa vagy eladja a helyet. Mikor már végre döntésre jutna, felbukkan Christie, a nagybácsi törvénytelen lánya. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy Max kezdi megkedvelni Fanny-t, a közeli étterem tulajdonosnőjét.

A filmet látva legszívesebben most azonnal magunk mögött hagynánk munkával teli hétköznapi életünket, és egy olyan gyönyörű helyre költöznénk, mint Provence. A finom bor mámorító íze, a csodás szőlőültetvények és a nyugodt, békés vidéki élet elementáris erővel csábítanak.

7. Fellini nyomában

Lucy húsz évesen még mindig egy álomvilágban él, soha nem dolgozott, nem voltak barátai. Édesanyja mindentől és mindenkitől meg akarta óvni, így egy burokban élte életét. Egy nap Lucy úgy dönt, elindul állást keresni. Clevelandbe megy, ahol egy Fellini-fesztiválon megnézi az Országúton című filmet, mely arra inspirálja, hogy személyesen keresse fel a filmrendezőt, így végül elutazik Olaszországba, hogy megkeresse Fellinit.

Ez a lenyűgözően művészi, igaz történeten alapuló film a legfélősebbeket is arra buzdítja, hogy legyenek bátrak, és kezdjenek el élni – hiszen mint tudjuk, az igazi élet a komfortzonánkon túl, gyakran egy másik országban vár minket.

6. Hét év Tibetben

Az igaz történeten alapuló filmben visszautazunk az időbe egészen 1939-ig, mikor a híres osztrák hegymászó, Heinrich Harrer a Himaláját igyekszik meghódítani. A második világháború azonban ezen a távoli vidéken is érezteti hatását, melynek következtében Heinrich hadifogságba kerül. A kalandos megmenekülés után társával, Peterrel elérnek Lhászába, Tibet szent fővárosába, ahol egyedüli idegenkén otthonra lelnek. A gőgös és önző Heinrich felkelti az akkor még gyerek Dalai láma figyelmét, aki a tanítványává fogadja. Heinrich idővel rátalál lelki békéjére, mialatt közte és a láma között barátság szövődik, azonban a háborítatlan Tibetet a kínai megszállás egy másik hellyé változtatja.

A Hét év Tibetben egy magával ragadó film, mely a felfedezés szépségének bemutatásán túl önmagunk megtalálására is inspirál.

5. Távol Afrikától

Igazi klasszikus, nem csoda, hogy több Oscar-díjjal is jutalmazták. Ez a lebilincselő és megindító film részben megtörtént eseményeken alapul, ettől csak még szívhez szólóbb.

Az Afrika vadregényes tájain játszódó történet Karen Blixen életének egy szakaszát mutatja be. A dán származású Karen hozzámegy Blixen báróhoz, majd Kenyába költöznek. A kezdeti boldogság nem tart sokáig, ugyanis a kicsapongó életet élő férj gyakran hagyja magára Karent, aki minden idejét a kávéültetvénye felvirágoztatásának szenteli. Időközben beleszeret a kalandor Denys Fintsch Hattonba, de boldogsága ezúttal sem tarthat sokáig... ha kíváncsi vagy, hogyan folytatódik a történet, nézd meg ezt a lenyűgöző, csodás helyszíneket felvonultató filmet!

4. Ízek, imák szerelmek

Liz látszólag tökéletes életet él, hiszen megvan mindene, ennek ellenére rendkívül boldogtalan. Úgy dönt, hogy otthagyja férjét és új életet kezd: egy évig utazgatni fog. Először Olaszországba megy, ahol az olasz nyelv rejtelmeibe és a kulináris élvezetekbe veti bele magát. Ezt követően Indiába utazik, ahol a belső békéjét igyekszik megtalálni, végül Balin köt ki, ahol a nyugalom mellett még egy izgalmas férfira is rátalál.

Az igaz történet inspirálta film láttán nincs olyan, aki ne akarna most azonnal elutazni és bejárni azokat a csodás helyeket, melyeket Liz is felkeresett.

3. Vadon

A megtörtént eseményeken alapuló film központjában az önmegismerés és a megtisztulás vágya áll. Cheryl élete, részben saját hibájából, összeomlóban van, ezért úgy érzi, Amerika nyugati partján kell gyalogútra indulnia. Miközben folyamatosan felidézi múltját, elkövetett hibáit, több mint ezer kilométert tesz meg. Zarándoklatának legfőbb célja, hogy megtalálja önmagát és a lelki megnyugvást.

Rendkívül inspiráló film, melyből erőt meríthetünk. Mindenkinek ajánlom, aki hasonló zarándokutat tervez végigjárni.

2. Napsütötte Toszkána

Frances sikeres és boldog írónő, akinek házassága egyszer csak váratlanul tönkremegy. Boldogtalanságából barátnője próbálja kirángatni, így vesz neki egy jegyet Olaszországba. A varázslatos Toszkána egyszerűen magával ragadja Francest, aki hirtelen ötlettől vezérelve egy romos villát vásárol. Ahogy a ház egyre szépül, az ő lelke is úgy talál új otthonra és boldogságra.

A Napsütötte Toszkána kötelezően megnézendő film az utazás szerelmeseinek. A mesés Toszkán vidék és az Amalfi part láttán azonnal elkap a vágy egy olasz nyaralás iránt. Valahányszor megnézem ezt a filmet, mindig csomagolni akarom a bőröndömet, hogy én is átélhessem Olaszország romantikus varázsát.

1. A bakancslista

A bakancslista számomra a létező leginspirálóbb film, mely utazásra sarkall. Az életben mindenkinek kell készítenie egy bakancslistát azokról a dolgokról, amiket feltétlenül meg szeretne tenni, mielőtt végleg feldobná a bakancsot.

Így van ezzel Carter Chambers és Edward Cole is, akik halálos betegségük tudatában úgy döntenek, beutazzák a Világot és olyan dolgokat tesznek, amikre mindig is vágytak.

A film nézése közben újra és újra ráébredek, hogy az élet igazából egy hatalmas kaland, mely telis-tele kell, hogy legyen utazással és nevetéssel!

2018.08.31. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.