Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Tunézia nemzeti parkjai

Tunéziai hegyek

Tunéziai hegyek

A tunéziai nemzeti parkok egyenlőre nem túl felkapottak - a turisták többsége a meleg tenger, a luxushotelek, a wellness vagy az egzotikus élmények miatt látogat el Tunéziába. Fedezd fel velünk a nemzeti parkok hegyeit, tavait vagy a szavannákat - összegyűjtöttük Neked a legérdekesebb tunéziai nemzeti parkokat!

A legérdekesebb tunéziai nemzeti parkok:

1. Iskul Nemzeti Park

Lenyűgöző hely, tele színekkel és illatokkal, mintha csak egy mesekönyvből bukkant volna elő. Bizerte városától 30 km-re található. A park központja a félsós Iskul-tó, amely tél idején akár 200 000 vándorló madárnak (gólyák, vadkacsák, vadlibák, flamingók) ad otthont. Az Iskul-tó és Bizerte az utolsó fennmaradt tavak egyike Észak-Afrika ezen részén. A szomszédos mocsarakat turista ösvény köti össze, ahol nem csak madarak ezreit láthatja az idelátogató, de bivalyok csordáit, vadmalacokat, kecskéket és juhokat is. A sík terepet az erdős Jebel Iskul csúcsa töri meg, lábait legelők és bozótos mezők veszik körül, amelyek rejtekhelyül szolgálnak a sakáloknak és néhány ritka sündisznó fajtának is. A helyi fauna nagyjából 300 állatfajt számlál, ezek közül külön büszkeségre ad okot az egyedülálló gyűrűsfarkú makimajom. A 13. században a Haszid dinasztiához tartozott a park területe. 1979-től az UNESCO listáján is szerepel a park. Az idelátogatóknak több lehetőségük is van a túrautak kiválasztásában, például a terep nehezsége szerint, de információs táblák és parkolóhelyek is a rendelkezésükre állnak. A parkba való belépés ingyenes.

Iskul Nemzeti Park

Iskul Nemzeti Park Marc Patry

2. Zembra Nemzeti Park - Zembretta

A sziklás szigettől, Sidi Daoud-tól 15 km-re található, földközi klímával, egykori kikötő maradmányaival és törékeny ökoszisztémával büszkélkedhet. Fontos menedékhelyként szolgál a Szicilía és Tunézia között vándorló madarak számára. A szigetet körülvevő tengerben gyakran delfinek csoportjai is felbukkannak. A tunéziai hadsereg számára is fontos terület a park stratégiai szempontból. 1977-től a parkot feljegyezték az UNESCO által védett rezervátumok közé.

Zembra Nemzeti Park – Zembretta

Zembra Nemzeti Park – Zembretta IssamBarhoumi

3. Feija Nemzeti Park

Az algír határ közelében, 550 és 1 150 m tengerszint feletti magasságban található ez a pompás, zöld környezet. A magas csapadékmennyiség bőséges nedvességet biztosít a lomblevelű fáknak és növényeknek, amelyek közül néhány faj csak itt található meg a Világon. Nagy mennyiségű paratölgy és különböző gyógynövények otthona. A sűrű erdő rejtekhelyet biztosít a vadmalacoknak, sakáloknak, vadmacskáknak, mongúzoknak és a sülöknek. A park látogatása során könnyen megfeledkezhetsz róla, hogy Afrikában jársz.

Feija Nemzeti Park

Feija Nemzeti Park

4. Bou Hedma Nemzeti Park

16 448 hektáros területével Tunézia és egyben a Föld második legnagyobb nemzeti parkja. Tunézia déli részén található, mindössze 85 km-re Gafsa városától. Kiterjedt akácerdők, meredek sziklák és szavannák találhatóak errefelé. Struccok, muflonok, antilopok csordái járják be a területet. A park legkülönlegesebb lakója a sörényes juh. 2008-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Antilopok a Bou Hedma Nemzeti Parkban

Antilopok a Bou Hedma Nemzeti Parkban

5. Chambi Nemzeti Park

Kasserine-től 15 km-re nyugatra friss hegyi levegőt szívhatsz magadba. A Jebel Chambi hegység, amely az Atlasz része, uralja a park 6 700 hektáros területét. Számos turisztikai lehetőséget kínál a kezdők és a profi hegymászók részére is. A fenyőkkel és különböző fajta gyógynövényekkel borított lejtőn csodálatos kilátás tárul a szemünk elé. A legszerencsésebbek akár gazellák, kosok vagy hiénák csordáit is láthatják.

Hiénák a Chambi Nemzeti Parkban

Hiénák a Chambi Nemzeti Parkban

6. Boukornine Nemzeti Park

A park területe részben a tunéziai hadsereg irányítása alá tartozik. A hatalmas területen (19 000 ha), mindössze 18 km-re délre Tunézia fővárosától, vadon élő orchideákat, tulipánokat és krumpliféléket találhatsz. Az állatbarátok sok-sok hüllőfélét (kígyókat, kaméleonokat, gyíkokat), madarakat és emlősöket is megfigyelhetnek. Az etruszk cickányok, a legkisebb ismert emlős állatok számára is itt a legideálisabbak a körülmények az élethez.

Boukornine Nemzeti Park

Boukornine Nemzeti Park IssamBarhoumi

7. Sidi Toui Sahara Nemzeti Park

A ritkán lakott 6 300 hektáros területen, Líbia határához közel, homokdűnék váltják egymást. Ez a terület a Szahara egyetlen nemzeti parkja. A homoki róka, a gazellák, a sivatagi rókák, számos hüllő és rágcsáló otthona. A turisták számára kijelölt ösvények és őrzött alvóhelyek állnak a rendelkezésükre. A park területén régészeti lelőhelyek is előfordulnak.

Szahara

Szahara

8. Orbata Nemzeti Park

A száraz, sivatagos Obrata Nemzeti Parkot (3 000 ha) hegyvonulatok keresztezik. A parkot 2010-ben alapították, hogy megóvják a veszélyeztetett növény- és állatfajokat. A türelmes megfigyelők hegyi gazellákat, juhokat, struccokat, kétéltűeket és hüllőket is láthatnak.

Orbata Nemzeti Park

Orbata Nemzeti Park IssamBarhoumi

9. Zagouan Nemzeti Park

Tunis városától 60 km-re terül el ez a 2000 hektáros park, amelyet többek közt sasok és egyiptomi keselyűk választottak fészekrakó helyüknek. A dombos terület nagyon jól megfelel több rágcsálófajnak (cickányok), kisebb ragadozóknak (sakálok) vagy hüllőknek. Jebel Zagouan a maga 1 295 méteres magasságával a park, és egyben Tunézia keleti részének a legmagasabb pontja. A hegy lejtőjén találhatóak a Temple de Eaux római templom romjai, ahonnan az életet adó vizet szállították a 100 km-re található Kartágó városába.

Temple de Eaux, Zagouan Nemzeti Park

Temple de Eaux, Zagouan Nemzeti Park

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.