Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Utazni jó! - de vajon egyedül vagy barátokkal a legjobb?

Nő hintán, egyedül utazni

Nő hintán, egyedül utazni

Az kétségtelen tény, hogy utazni, bejárni a világot, felfedezni a Föld szépségeit jó, sőt, az egyik legjobb dolog. Az azonban már korántsem egyértelmű, hogy mindezt hogyan, milyen formában a legcélszerűbb megtenni. Talán a barátaink körében, vagy egyedül, rálépve ezzel az önmegismerés rögös útjára? Ennek a kérdésnek a megválaszolására felsorakoztattam néhány érvet mindkét opció mellett. Döntsünk bárhogyan is, abban biztosak lehetünk, hogy vagy így, vagy úgy, de mindenképpen életre szóló élményekkel leszünk gazdagabbak.

A világ felfedezése baráti körben

Barátokkal elmenni nyaralni, vagy csak elutazni egy hétvégére és felfedezni Európa valamelyik fővárosát rendkívül szórakoztató lehet. A társas kikapcsolódás melletti legfőbb érv, hogy ha valamilyen baj érne bennünket, biztosan van segítségünk és így nem egyedül kell szembenézni a váratlan nehézségekkel, ami szerencsére azért ritkán történik meg.

Baráti társaság Párizsban

Baráti társaság Párizsban

Mégis az egyik legjobb dolog a haveri társasággal való utazás során az a garantáltan jó hangulat, az éjszakába nyúló bulik és a szórakozás.

Persze negatív oldala is van a barátokkal való nyaralásnak. Az egyik ilyen, hogy amíg a barátaink egy része múzeumról múzeumra járva képzeli el a tökéletes szórakozást, addig mi inkább csak ülnénk egy kedves kávéházban a helyi süteményeket majszolgatva, vagy körbebringáznánk az adott várost. Az eltérő érdeklődési kör épp ezért komoly feszültséget is okozhat, különösen akkor, ha nem születik mindenkinek megfelelő kompromisszumos megoldás.

Római kávézó

Római kávézó

A baráti körben való utazás legeslegjobb előnye azonban az, hogy ha látunk egy szép dolgot, mint például egy csodás épületet vagy egy gyönyörű parkot, vagy csak egy vicces embert velünk szemben sétálni akkor, azt azonnal megoszthatjuk velük, hiszen a közösen átélt kellemes pillanat elmélyítheti és még jobban megszilárdíthatja a barátságot.

Út önmagunk felé

Ha egyedül vágunk neki egy nyaralásnak vagy egy hosszabb-rövidebb kirándulásnak, akkor először talán nehéznek, sőt kiábrándítónak is tűnhet az út. A magány érzésén azonban felül kell kerekedni, el kell engedni és élvezni kell az egyedüllét adta lehetőségeket és szabadságot. Az ilyen típusú kirándulás során a legfontosabb, hogy értékes időt tudunk eltölteni önmagunkkal, meg tudjuk jobban ismerni saját korlátainkat és az utazás végén talán közelebb kerülünk magunkhoz. Ehhez azonban bele kell vágnunk a nagy kalandba, mely remek alkalmat biztosít önmagunk határaink felfedezéséhez, a világról és az emberekről alkotott nézeteink tágításához.

Eldhraun, Izland, sziluett a naplementében

Eldhraun, Izland, sziluett a naplementében

Ha egyedül utazunk, akkor nagyobb valószínűséggel kötünk új barátságokat, ismerünk meg új embereket és ez által új kultúrákat is. Több időnk és energiánk marad a helyi nyelv - akár csak felületes - elsajátítására. A napi programunk összeállításakor sem kell másokhoz alkalmazkodnunk, azt tehetünk, amit és amikor csak akarunk.

Találkozás a helyiekkel, turista helyiek köré

Találkozás a helyiekkel, turista helyiek köré

Az egyedül való utazás, nyaralás, bár nem való talán mindenkinek, de aki egyszer veszi a bátorságot, az az út végén garantáltan más emberként fog hazatérni.

2017.12.04. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.