Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Varázslatos Svájc

Varázslatos Svájc

Varázslatos Svájc

Európa szívében, monumentális hegyvonulatok bűvöletében fekszik a kantonokra osztott Svájci Államszövetség. A szabályok oltalmába bújt országban tetten érhető a múlt értékeinek és a jelen kincseinek megóvása, melyhez politikai semlegesség, szárnyaló gazdaság és jólét társul. Ez az a hely, ahol tökéletes biztonságban csodálkozhatunk rá a természet erőire, a hegyvidékes táj szépségeire és a világháborúk szörnyűségeitől megmenekült klasszikus svájci városok egyediségére.

Ebben a lenyűgöző országban bármerre is induljunk, mindenhol káprázatos látnivalókba botlunk, csupán a különböző régiók eltérő nyelvhasználata tudatja velünk, mely területre is érkeztünk. Svájc nyugati felén, Genf környékén francia szót hallhatunk, délen a képeslapra illő szépséggel bíró Lugano közelében olaszt, délkeleten rétorománt, míg északon és az ország középső tájain a német nyelvet és annak különféle változatait használják. Az alábbiakban ez utóbbi térség leggyönyörűbb helyeit mutatom be, melyek garantáltan utazásra csábítanak!

Bern - a főváros, amely visszarepít az időben

Bern madártávlatból, Svájc

Bern madártávlatból, Svájc

Az ország középső régiójában az Aare folyó kanyargós partjai mentén fekszik Svájc fővárosa. Habár Bern a tudományos és oktatási élet központja - ennek megfelelően rengeteg egyetemmel, színházzal és múzeummal - mégsem az a tipikusnak mondható, lüktető nagyváros. Sokkal inkább egy, a természettel összhangban lévő, régi, boldog időkbe visszarepítő hely, ahol nyugalom és szépség vesz körül. Ez a különleges légkör az UNESCO világörökség részét képező óvárosi központban csak még inkább kiteljesedik, ahol a széles macskaköves utcákon járva rácsodálkozhatunk annak egyediségére. A pasztell zöld színekbe öltözött, ódon városnegyedben bolyongva láthatjuk a több száz éves motívumokkal díszített kutakat sorakozni, végig a sétáló utca közepén, elvezetve az óratoronytól egészen a Nydegg hídig. Itt, a híd lábánál vehetjük szemügyre a világhírű medvevermet, melyben már évszázadok óta tartanak - a város címerállataként is megjelenő - barna medvéket.

A lenyűgöző, múltbéli hangulatot árasztó utcákon sétálva további nevezetességekre is bukkanhatunk, mint például a 15. századból származó Münster-székesegyházra, valamint a Városházára. A városképet uraló parlament épülete a Rózsakertből szemlélve nyűgözi le az ideérkezőket.

Luzern - belopja magát az ember szívébe

Luzern csodás bevárosa

Luzern csodás bevárosa

Közép-Svájcban, a Luzerni-tó (Vierwaldstatti-tó) északnyugati csücskénél létezik egy város, mely az első pillanattól fogva belopja magát minden ember szívébe. Luzern atmoszférája maga a testet öltött béke, a tökéletesség és az otthon. Ahol a kristálytiszta vizű Reuss folyó a meseszép tóba ér, ott találjuk a világ legrégebbi fedett fahídjait, a Spreuerbrücke-t és a Kapellbrücke-t. Ez utóbbi az 1300-as évek elején épült, Luzern legfőbb turisztikai látványossága és jelképe, melyen átsétálva csak még inkább megérint a hely különleges varázsa. A színes virágokkal díszített hidak az óvárost kötik össze az új városrésszel. A régi negyed tökéletesre festett, lenyűgöző motívumokkal díszített épületei között barangolva tetten érhető a kivételes egyediség és a megtestesült szépség. A sok százéves utcákat róva olyan további nevezetességeket fedezhetünk fel, mint a legjelentősebb reneszánsz svájci templom, a Hofkirche, vagy a Városháza parasztházas stílusú épülete. A folyó menti kávézókban megpihenve zavartalanul élvezhetjük a város eleganciáját és magával ragadó báját.

Azonban Luzernben nem csak az Altstadt-i részen, hanem az új városnegyedben is találhatunk felfedezésre váró érdekességet, a Közlekedési Múzeum képében. Itt a régi vonatoktól kezdve, a különleges autókon át, mindenféle közlekedési eszközt és módot megtekinthetünk.

Thun – bájos kis ékkő

Thun a természettel összhangban

Thun a természettel összhangban

Az Aare folyó és a Thunersee találkozásánál van egy kedves kis város, Thun, melyet kötelező felkeresni. A települést ketté szelő folyó átlátszóan tiszta vize, a távoli hegyek látványa és a házak fölé magasodó várnegyed romantikus sétára csábít. A régi várban kialakít történeti múzeum, a csodás templom és a szűk utcácskák megmelengetik a kíváncsi turista szívét. A csodálatosan csillogó vízpart mentén sorakozó éttermek és kávézók teraszán ülve élvezhetjük a színpompás ősz utolsó sugarait. Thunban járva feltétlenül keressük fel a Schadau kastélyt, melynek gótikus stílusban épült tornyai csodálatra méltóan törnek az égbe.

Lauterbrunnen - mesebeli vízesések otthona

Lauterbrunnen, Svájc egyik gyöngyszeme

Lauterbrunnen, Svájc egyik gyöngyszeme

Thun kedves városkáját elhagyva a Thunersee szemkápráztató hegyekkel körülvett, tipikusan svájci faházak mentén kanyargó útján érünk el Lauterbrunnen településére. Az Interlaken-től alig pár kilométer távolságra található hely egy völgyben fekszik, melyet varázslatos hegyek és mesés vízesések vesznek körül. A képeslapra illő táj ölelésében rácsodálkozhatunk a természet szépségére és egyediségére. A környéken járva feltétlenül keressük fel Trümmelbachfälle-t, mely egy hegy gyomrában rejtező, káprázatos vízeséssorozat.

A hegyi réteken legelésző tehenek , a havas hegycsúcsok, a zubogó vízesések és az impozáns erdők látványában benne van minden, mely maga a varázslatos Svájc.

Zürich - a gazdasági központ

A napos Zürich, Svájc

A napos Zürich, Svájc

Habár az ország fővárosi posztját Bern tölti be, mégis Zürich a legtöbb lakossal rendelkező, gazdaságilag legjelentősebb svájci város. A Zürichi-tó partján elterülő település már a római korban is fontos szereppel rendelkezett, így nem meglepő, hogy ma pénzügyi és kereskedelmi központ. Azon túl, hogy a város számos ipari létesítménnyel bír, itt kapott helyet Svájc elsőszámú repülőtere is. Igaz, Zürich leginkább gazdaságilag tölt be meghatározó szerepet, ennek ellenére turisztikai látnivalókban sem szenved hiányt, így érdemes legalább egy fél napot itt is eltölteni.

Legnagyobb vonzerejének a már említett Zürichi-tó számít, mely partjainál kellemes sétát tehetünk. A művészet szerelmeseinek az itt álló Operaházba feltétlenül el kell látogatniuk, a városnézés kedvelői számára pedig a Lindenhof negyed kötelezően felkeresendő. A romantikusan kanyargó macskaköves utcák és elegánsan díszített, tökéletesre festett házak között átérezhetjük a város értékének mibenlétét. Az egykori vár helyéről beláthatjuk az alattunk elterülő Zürich legszebb részeit, átadva magunkat a hely egyedi hangulatának.

Sankt Gallen – a kolostor helye

Sankt Gallen, kolostor

Sankt Gallen, kolostor

Kelet-Svájc központjában a Bóden-tó és az Alpok hegyvonulatai közé ékelődve találjuk a 600-as években alapított Sankt Gallent. A város szívében a Gallus, ír szerzetes által emeltetett kolostor a mai napig jelentős szerepet tölt be, melyet mi sem bizonyít jobban, mint, hogy az UNESCO világörökség részét képezi. Az ódon falak közt megbújó, lenyűgöző könyvtárban a világ egyik leggazdagabb középkori gyűjteményére bukkanunk. A számos, 1000 évnél is régebbi kéziratok mellett a kalandozó magyarok támadásairól találhatunk leírást, valamint szemügyre vehetjük az egyedülálló Sankt Gallen-i alaprajz néven ismert építészeti rajzot is.

+1 Schaffhausen - Rajna-vízesés

Ha már egyszer Svájcban járunk, akkor az ország északi csücskében lévő Rajna-vízesést mindenképpen keressük fel. Európa legnagyobb vízesésének testközelből való csodálata kötelező és maradandó élményt rejtő program!

Schaffhausen, a legnagyobb vízesés

Schaffhausen, a legnagyobb vízesés

2018.10.30. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.