Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Vietnám titokzatos UNESCO emlékművei

Sárkányhajó, Hue

Sárkányhajó, Hue

Vietnám egy gyönyörű ország, ahol van mit megnézni, felfedezni és megkóstolni. Teraszos rizsföldek, ókori emlékművek, finom ételek és káprázatos természet, ez mind megtalálható itt. Szépségek, amelyek annyira ugyan nem kapcsolódnak a mai országhoz, de az UNESCO Világörökségi listáján is szerepelnek. 2017-ig a listán szereplő 1073 értékből 8-at Vietnám tudhat magáénak.

1. Hue város emlékmű-komplexuma

Hue városát 1802-ben alapították, majd egészen 1945-ig Vietnám fővárosa is volt. A legfontosabb emlékmű a Hoáng Thánh (Királoyi palota), amely a maga idejében csak a királyi családé volt. Mára sajnos nem sok maradt belőle. A legjobb állapotban az olvasóterem, a királyi ősöknek szentelt templom (itt megtalálhatjuk az egykori királyok portréit is), vagy a 17. századból származó Thien Mu pagoda maradt fenn. A város körül megnézhetjük a Nguyen-dinasztia (1802-1945) sírhelyét is.

A tiltott város kapuja, Hue

A tiltott város kapuja, Hue

2. Ha Long-öböl

A Ha Long-öböl a Tonkini-öböl része. Jellegzetességei a tengerből kiálló mészkő sziklák (kb. 1900 szigetecske). A legenda szerint a kiálló sziklákat egy sárkány alkotta, ahogy utat vájt magának, ezért is hívják Ha Long-öbölnek - a hely, ahol elmerült a sárkány. Az öblöt kirándulóhajóval közelítheted meg. A sziklák között halászokat is láthatunk – házaik tutajokra épültek. 2012-ben bejegyezték a világ 7 csodája közé is.

Ha Long-öböl

Ha Long-öböl

3. Hoi An, az ókori város

Jó állapotban megmaradt kereskedelmi kikötő a 15-19. századból, ahol a helyi és a külföldi építészeti kultúra keveredik (kínai, japán, portugál). A város történelmi szíve a mai napig hiteles formában maradt meg. Több mint 1000 terület szerepel a listán, a legcsodálatosabb a japán fedett híd, a kínai gyülekezeti és ünnepi terem, és a helyi, díszes faházak. Régi mesterségek is fennmaradtak – a mai napig élő hagymonányokkal rendelkezik a faragás, szabás, kerámia és lámpásgyártás.

Japán híd, Hoi An

Japán híd, Hoi An

4. My Son

Hindu templomok együttese, amelyek építését a 4. században kezdték, majd 900 éven keresztül használták. Délkelet-Ázsia egyik legjelentősebb műemléke, egyben a Champa Királyság legfontosabb helyszíne. Annak ellenére, hogy az erdő mélyén rejtőznek a templomok, az 1969-es amerikai bombázásokat követően a 70 épületből csak 25 maradt épségben. Egykor az uralkodók sírhelyeként is szolgált.

My Son maradványok, Vietnam

My Son maradványok, Vietnam

5. Thanglongi császári város

A császári város maradványai Hanoie szívében fekszenek. A 12. században, Ly Viet uralkodása alatt építették, mint a császár új székhelyét. Az emlékmű magába foglalja a déli és az északi kaput, a hercegnő pagodáját, Hoang Dieu 18 utcát és a régészeti lelőhelyet. Nagyon sok ereklye került elő innen, és föld alatti paloták maradványiat is felfedezni vélték.

Thanglongi császári város, Hanoii

Thanglongi császári város, Hanoii

6. Ho-dinasztia királyi emlékhelye

Eredetileg a 14. században a király új székhelyeként szolgált. 1397 és 1407 között a Vietnámi Birodalom fővárosa is volt, akkori nevén Tay Do. Az emlékmű négyszögletes alaprajza kőblokkokból (zöld gránitból) épült. Az eredeti palotából már csak romok maradtak fenn, valamint a déli kapu kősárkányai. A Feng Shui elvére építették fel, ami bizonyítja a csillagászat akkori fejlettségét.

Ho-dinasztiából származó déli kapu

Ho-dinasztiából származó déli kapu

7. Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park

Az Annamite-hegység része, területe 857 km2 (csak a vietnámi részen), de Laosz területére is átnyúlik. Ázsia egyik legrégebbi karsztvidéke több, mint 300 barlanggal. Az UNESCO listájára a biológiai sokféleség, a geológiai kiválóság, a geomorfológiai és a földrajzi értékei miatt került fel. A fák 5-600 évesek, 1320 fajta növényt fedeztek itt fel, amelyek közül több faj is védettséget élvez. A táj meghatározó elemei a folyók, a vízesések, a patakok, amelyek a barlangok föld alatti labirintusában csordogálnak és együtt alkotják, alakítják a szépséges barlangrendszereket. A Phong Nha és a Hang Toi barlangok állnak nyitva a látogatók előtt.

Phong Nha-Ke Bang Nemeti Park barlangja

Phong Nha-Ke Bang Nemeti Park barlangja

8. Trang An tájegyüttes

Vietnam egyik legszebb helye. Szintén mészkő- és karszthegyek alkotják. Trang An egy 48 barlangból álló rendszer, gyönyörű ökoszisztémával. Többek között buddhista palotákat és nagy rizsföldeket is találunk itt. A leglátogatobb kulturális emlék a Hoa Lu városban található Bich Dong pagoda, a Hang Mua palota, a buddhista Bai Dinh komplexum és a Tam Coc-öböl, ahol a legtöbb emlékmű található. Nagyon népszerűek a túrautak is a káprázatos természetben. A Ngo Gond folyón utazva 3 barlangot is láthatunk (Hang Ca 127m, Hang Giua 70 m, Hang Cuoi 40 m). Különlegesség még az úszó élelmiszer- és italüzletek.

Trang An, Vietnam

Trang An, Vietnam

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.