Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Világítótornyok Európában

A tengerparti jelzőfények az már az ókorban hatalmas segítségül szolgáltak, a hajók éjjel könnyebben navigálhatóak voltak ködben, viharban és hatalmas hullámokban egyaránt. A behatoló fény számtalan hajót és emberi életet mentett meg a sziklákban való becsapódástól. Íme a legimpozánsabb európai világítótornyok:

1. Világítótorony a Fréhel-fokon (Franciaország)

Franciaország egyik legszebb, lélegzetelállító táján az ősi jelzőfény egy masszív sziklafalban emelkedik, és még XIV. Lajos, a Napkirály uralkodása idején épült. A jelenlegi szerkezet , amely két korábbit váltott ugyanazon a helyen, 1946 és 1950 között épült. Napjainkban a hajók szárazföldre való navigálásához modern technikát használ, de a hosszú, érdekes múltja miatt még mindig rendkívül érdekfeszítő.

Világítótorony a Fréhel-fokon

Világítótorony a Fréhel-fokon

2. Világítótorony a Giglio szigeten (Olaszország)

A Costa Concordia luxus hajójárat 2012 januárjában történt összeomlás miatt rossz hírű szigeten összesen három jelzőfény található. A legmagasabb közülük a 21 méteres Vaccarecce világítótorony  amely még 1850-ben épült a Giglio Castello közelében. Bár ez ma már nem működik, kedvelt célpont a turisták számára a lenyűgöző táj miatt.

Világítótorony a Giglio szigeten

Világítótorony a Giglio szigeten

3. Világítótorony Genovában (Olaszország)

Kolumbusz Kristóf szülőhelyén, a város legnagyobb kikötőjében pompázik ez a ritka látványosság, melynek címerén Szent György, a város védőszentje látjató. A 16. században épült 117 méter magas  genovai világítótorony a világ legrégebbi működő világítótornya.

Világítótorony Genovában

Világítótorony Genovában

4. Világítótorony Savuldrija-ban (Horvátország)

A szlovén határ közelében fekvő Savudrija-fok partján fekvő világítótorony 1818-ban épült, így az egyik legrégebbi jelkép az Adriai-tengeren. A 36 méter magas torony fénye 32 km távolságból látható.

Világítótorony Savuldrija-ban

Világítótorony Savuldrija-ban

5. Világítótorony Beachy Head-en (Anglia)

Anglia déli partján, East Sussexben 43 méter magas jelzőfény található. 1902-ben helyezték üzembe navigációs célra. A világítótorony több, mint 80 évig működött, 1983-ban pedig automatizálták, így a fénye még mindig látható, ráadásul akár 42 km-ről.

Világítótorony Beachy Head-en

Világítótorony Beachy Head-en

6. Világítótorony Pertusato (Franciaország)

A korzika legdélebbi pontján, Pertusato kiugrásán található jelzőfény, melyet a sziklák nyílása után neveztek el, 1884-ben kezdte fényjellel mutatni az utat. 1986-ban automatizálták. A toronyból csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező sziklákra.

Világítótorony Pertusato

Világítótorony Pertusato

7. Világítótorony Akrotir (Görögország)

Az azonos nevű faluban található Akrotiri-világítótorony, amely Santorini délnyugati partján fekszik, a Kyklades-szigetcsoport egyik legszebb világítótornya. 1892-ben épült, Görögország egyik legrégebbi épülete. 1988 óta a világítás folyamata automatizált. A bájos, magányos, fehér falú, épületről csodálatos a kilátás, főleg naplementekor.

Világítótorony Akrotir

Világítótorony Akrotir

A jelzőfények furcsa, kissé titokzatos és mégis csábító hangulattal várják az ide látogatókat. Ráadásul többségük rendkívül fotogén. Gyönyörű helyeken vannak, így sokan meglátogatják őket rövid időkre, de a személyzet soha nem változik: nem mindenkinek való az élet a sötét, mély tenger partján.

2018.12.13. Iveta Zouharová

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.