Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Vízesések a Krka Nemzeti Parkban (Horvátország)

Krka Nemzeti Park, Horvátország

Krka Nemzeti Park, Horvátország

A Krka Nemzeti Park 1985 óta védett terület, Horvátország Sibenik régiójában, a gyönyörű, lélegzetelállító vízesésekben gazdag Krka folyó mentén található. A hét fenséges vízeséssel a park szó szerint csodálatos természeti- és karszt-jelenség. Két leglátogatottabb és könnyen megközelíthető része a Skradinski buk és a Roški slap.

Skradinski buk (Skradinski vízesés)

A Skradinski buk, a Krka folyó legnagyobb vízesése, Horvátország egyik legismertebb természeti szépsége. Több erőteljes teraszból, tavakból és szigetekből áll. Az ösvényeknek és a sok hídnak köszönhetően egész évben biztonságosan és kellemesen körbejárható. A vízesést autóval Lozovac felől közelítheted meg, ahol ingyenes a parkolás, vagy Skradin városa felől, akár hajóval is. A természetet kedvelők és a túrázni vágyók természetesen gyalog is felkereshetik a vízesést, ami Lozovac községtől mindössze 875 méterre, Skradintól bicikliúton pedig 4 km távolságra található.

Skradinski buk (Skradinski vízesés)

Skradinski buk (Skradinski vízesés)

Roški slap (Roski vízesés)

A Roski vízesést, 22,5 méterével tűzhányóként is emlegetik, és a Krka folyótól 36 km-re található. Itt Többnyire érintetlen természettel találkozhatsz. A vízesés bal partján több vízimalom is áll, amelyekből néhány a mai napig működik. A helyi vízesésrendszer a legérdekesebb és a legértékesebb természet alkotta csoda Dalmáciában és egész Horvátországban.

Roški slap vízesés

Roški slap vízesés

Manojlovac vízesés

A Knin-Kistanje útvonalon, a Brunum régészeti lelőhelytől pár száz méterre található a Manojlovac vízesés, a 3. legmagasabb - és sokak szerint a legszebb - vízesés a Krka folyón. A kanyont buja környezet veszi körül, a folyó mentén több kisebb legelővel és mezővel. 2011-ben egy új utat nyitottak meg itt a látogatók számára, illetve helyet kapott egy emléktábla is, I. Ferenc József osztrák császár emlékére, aki feleségével, Erzsébet királynéval innen gyönyörködött a vízesés szépségében.

Manojlovac vízesés

Manojlovac vízesés

Visovac sziget

Visovac szigete Horvátország egyik legjelentősebb természeti és kulturális műemléke. 1445. óta áll itt egy ferences kolostor és a Szűz Mária templom. A hely egyedülálló atmoszférával, és a tó körüli pompás, gazdag természettel büszkélkedhet. A viharos történelem ellenére Visovac továbbra is a béke és a csendes imádság szigete maradt. A kolostor értékes régészeti emlékeket őriz, valamint történelmi egyházi öltözékeket és gazdag könyvtárat történelmi kéziratokkal, értékes könyvekkel és ősnyomatokkal. A sziget mindig is vonzotta a zarándokokat, akik a mai napig kirándulóhajókkal érkeznek. Ezt a különleges helyet a Skradinski buk vízeséstől induló hajóúttal fedezheted fel, amely magába foglalja a sziget, a kolostor, a templom és a múzeum látogatását is.

Visovac sziget

Visovac sziget

Oziđana barlang

Az Oziđana barlang Stinica és Roški slap területeivel együtt a legszebb horvátországi útvonalak, ahol részletes információs táblákat találsz a helyi növény- és állatvilágról, a földtani eseményekről, valamint a kulturális és történelmi emlékekről az út folyamán. Az út hossza 8,5 km, ami nagyjából 2,5-3 órát vesz igénybe, és egész évben járható.

Stinice - Roški slap - Oziđana pećina útvonal

Stinice - Roški slap - Oziđana pećina útvonal NP Krka

Az Oziđana barlang egyedülálló természeti, kulturális és történelmi értékekkel rendelkező hely. A régészeti kutatások során megerősítették az Adriai-tenger összes neolitikus kultúrájának jelenlétét, beleértve és réz- és bronzkorszakot is. A barlang értékes régészeti gyűjteménnyel rendelkezik.

Oziđana barlang

Oziđana barlang NP Krka

Amfiteátrum és a Burnum római katonai tábor

Dalmácia közepén elrejtve található meg az egykori Burnum római katonai tábor. A látogatók megtekinthetik a parancsoki épület maradványait, az egyetlen katonai színházat Horvátország területén és több katonai edzőteret is. A régészeti ásatások során feltárt leletek – fegyverek, eszközök, mindennapos tárgyak – a Puljane kiállításon megtekinthetőek. A térség és a kiállítás egész évben látogatható.

Burnum

Burnum

Praktikus információk a Krka Nemzeti Park látogatói számára

A Krka Nemzeti Park egész évben látogatható, nem csak a gyalogos útvonalakon, de hajóval is. A park főbejárata – a turistabuszoknak és az egyéni látogatóknak – Lozovac községnél, a már említett ingyenes parkolónál található. Áprilistól októberig a turistákat innen busszal viszik a Skradinksi vízeséshez és vissza. A park weboldalán megtalálhatod a 2018-as árlistát csoportok és egyéni látogatók számára is. A fürdés itt csak a speciálisan kijelölt területeken engedélyezett, és tilos búvárkodni, horgászni, a növényeket gyűjteni, drónt használni, reklámfelvételt készíteni, stb. A kutyákat bizonyos részekre, pórázon bevihetjük, de a Visovac sziget például nem kutyabarát.

Turistaút a Krka Nemzeti Parkban

Turistaút a Krka Nemzeti Parkban

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.