Megnyitás | Vissza a főmenühöz

10 gasztronómiai specialitás kíváncsi és erős gyomrú versenyzőknek

Szeretsz utazni és közben új, korábban ismeretlen kultúrákkal megismerkedni? Akkor Te is biztosan nyitottan állsz az új ízvilághoz is, főleg, mivel ezek között elég nagy eltérések lehetnek. Legyen szó egzotikus üdülésről, vagy egy európai kirándulásról, a nemzeti konyha ízei mindig meglephetnek.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy ez a meglepetés nem mindig, és nem feltétlenül kellemes. Mutatunk is egy olyan étlapot, ami azokat a bátor jelentkezőket leszámítva, akik szinte sportot űznek az extrém, furcsa ízek és konyhák felfedezéséből valószínűleg inkább hangzik bizarrnak, mint kívánatosnak... Meg mernéd kóstolni például a hangyatojást, a sült kígyót, vagy akár egy erősen mérgező hal húsát? Olvass tovább és győződj meg róla, valóban az újdonságokra elég nyitott emberek közé tartozol-e!

1. Sült tarantula, Kambodzsa

Sült tarantula Kambodzsa nemzeti étel

Sült tarantula Kambodzsa nemzeti étel

Aki fél a pókoktól jobb, ha Kambodzsát nagy ívben elkerüli. Ugyanis itt a fokhagymás olajban sült tarantula egy közkedvelt étel. Ez az ínyencség nem csak a magas fehérjetartalma miatt különösen népszerű, de a hagyományok is azt tartják, hogy a tarantulát fogyasztó emberek szebbek. Hiába, valamivel muszáj kedvet csinálni hozzá…

2. Fugu, Japán

Fugu Japán hal nemzeti étel

Fugu Japán hal nemzeti étel

Ne hagyd, hogy ez a japán hal felszeletelve, és első ránézésre megtévesszen, a látszat ugyanis csal. Ez nem egy „hagyományos” hal: egy fugu annyi mérget hordoz magában, amely képes lenne megölni 30 embert, magától a ténytől pedig valószínűleg a legbátrabb kísérletezőnek is ráfagyna a mosoly az arcára. A bátor fogyasztóknak nem marad tehát más, mint reménykedni, hogy a szakács tapasztalt és nincs éppen rossz napja.

3. Suri férgek, Amazónia

Suri férgek Amazónia nemzeti étel pálmazsizsi

Suri férgek Amazónia nemzeti étel pálmazsizsi

Amazóniában nagy finomságnak számítanak a nagy és szaftos férgek, a Surik. A pálmazsizsik lárváiról van szó, amelyek főleg az őserdei pálmák belsejében élnek. A Surikat vagy élve fogyasztják, vagy feltűzik egy nyársra és úgy megsütik.

4. Haggis, Skócia

Haggis belsőségek skót nemzeti étel birkaszív

Haggis belsőségek skót nemzeti étel birkaszív

Szereted a belsőségeket? Akkor ettől a skót nemzeti ételtől el leszel ragadtatva! A Haggis fő hozzávalói ugyanis a birkaszív, birkamáj és birkatüdő, összekeverve némi hagymával, fűszerekkel és liszttel. Az egész keveréket aztán birkagyomorban főzik készre, és burgonyakásával tálalják.

5. Sannakji, Dél-Korea

Sannakji Dél-Korea nemzeti étel élő polipok

Sannakji Dél-Korea nemzeti étel élő polipok

Ez az étel igazi próbatétele a tűrő- és ítélőképességnek. Ez a dél-koreai delikátesz ugyanis lényegében egy hozzávalóból áll – élő polipokból. A csápok, amelyek a tányéron egyfolytában mozognak, nem csak nem kifejezetten kívánatosak, de sokszor életveszélyesek is. A csápok szívókorongjai ugyanis rátapadhatnak az ember torkára, és így akár a halálát is okozhatják.

6. Casu Marzu, Olaszország

Casu Marzu Olaszország nemzeti étel

Casu Marzu Olaszország nemzeti étel Shardan

A sajt szerelmesei az olaszországi Szardínia szigetén egy igazi ínyencséget kóstolhatnak meg. A módszer lényegét ugyanis, mellyel a helyi farmerek a Pecorino kecskesajt finom és különleges ízét biztosítják, az adja, hogy hagyják, hogy a legyek letegyék petéiket a sajtban. A lárvák és a kecskesajt ízének kombinációja állítólag felejthetetlen élmény.

7. Sült tengerimalac, Peru

Sült tengerimalac

Sült tengerimalac

Valakinek imádott háziállat, másnak kiváló étel. A peruiak körében a második lehetőség a népszerűbb – a sült tengerimalac Peruban közkedvelt ínyencségnek számít. A tengerimalacot az esetek többségében egészben tálalják, a fejével együtt, az íze pedig állítólag leginkább a nyúléhoz hasonlít.

8. Sült kígyó, Kína

Sült kígyó Kína kígyóhús gasztronómia

Sült kígyó Kína kígyóhús gasztronómia

A kígyók Kínában a közkedvelt ételek közé tartoznak – a statisztikák szerint 4000 tonna kígyót fogyasztanak el itt évente. Annak ellenére, hogy a kígyóhúsnak rengeteg elkészítési módja létezik, a legkedveltebb mégis az, amikor a kígyót feltűzik egy nyársra és nemes egyszerűséggel , bő olajban kisütik. Ezt a helyi finomságot a nagyobb városokban található utcai árusok valamelyikénél is jó eséllyel megkóstolhatod.

9. Balut, Fülöp-szigetek

Balut Fülöp-szigetek nemzeti étel

Balut Fülöp-szigetek nemzeti étel

Az, hogy Délkelet-Ázsiában a tojás a legkedveltebb étel, még nem tartozik a furcsaságok közé. A Fülöp-szigetiek kedvenc étele viszont már bizarrnak nevezhető. Az ottani egyik ínyencség a főtt tojás, melynek belsejében sárgája helyett egy már majdnem kifejlett kiskacsát találunk: a tojáshéj lefejtése után tökéletesen kivehetőek a kis állatka lábai, szárnyai, valamint a csőre is.

10. Escamoles, Mexikó

Escamoles Mexikó mexikói kaviár hangyáktojása

Escamoles Mexikó mexikói kaviár hangyáktojása

A világhírű tequila távolról sem az egyetlen termék, amelyet a mexikóiak az agávénak köszönhetnek. Ezen lédús növény gyökerei között ugyanis hangyák élnek, melyek tojásai Mexikóban igazi ínyencségnek számítanak. A „mexikói kaviár“ íze állítólag nyomokban hasonlít a mogyoróéhoz , leggyakrabban pedig tacoban tálalják, a szokásos guacamole mártással.

2017.06.16. Leona Tomšů

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.