Megnyitás | Vissza a főmenühöz

5 európai város, amit 2018-ban látnod kell

Tallinn, Szent Katalin passzázs

Tallinn, Szent Katalin passzázs

Európa városai lenyűgözőek, mely elsősorban a gazdag történelmi múltnak köszönhető. Természetesen az „öreg kontinens” megállás nélkül fejlődik, változik, formálódik, így mindig találhatunk valami különlegeset, ha nyitott szemmel járunk.

Korábbi bejegyzésekben már sok Európai nagyvárost ajánlottunk úticélul, de szerencsére még bőven van felfedezni való hely, melyek felkeresése után garantáltan élményekkel telve fogunk hazatérni.

Könnyed nápolyi életérzés: irány Olaszország!

Dél-Olaszország legnagyobb városa mediterrán éghajlattal rendelkezik, melynek köszönhetően borítékolható a könnyed életérzés. Nápoly történelme egészen Kr.e. 5-4. századig nyúlik vissza, mikor még - a Római Birodalom előtt - a görög kultúra volt a domináns.

Piazza del Plebiscito, Nápoly

Piazza del Plebiscito, Nápoly

Azóta sok idő telt el, de a város még mindig áll és napjainkban is rendkívül jelentős szerepet tölt be. Gazdaságának alapja a turizmus, ezen kívül a kereskedelme, ipara és a mezőgazdasága is nagy hangsúlyt kap. Nápoly mégsem ennek, hanem a pizza-nak köszönheti hírnevét, ugyanis a világszerte kedvelt étel feltalálását egy nápolyi férfinak, Raffaele Espositónak tulajdonítják.

A remek fogások élvezetén kívül rengeteg nevezetességet vehetünk itt szemügyre, többek közt a nápolyi dóm-ot, ahol Szent Januáriusz ereklyéit őrzik.

A nápolyi dóm

A nápolyi dóm

Nápoly jelképét, az 1200-as években épített Castel Nuovo-t kötelező megtekinteni és minden szegletét felfedezni.

Castel Nuovo

Castel Nuovo

Ezen kívül érdemes felkeresni a Sansevero Chapel Múzeumot, és a San Carlo operaházat (Teatro di San Carlo) is.

Ha már Nápolyban járunk feltétlenül látogassunk el Pompei maradványaihoz, mely virágzó várost a Vezúv vulkán pusztította el 79-ben.

Pompei

Pompei

Lengyelország kulturális fővárosa, Krakkó

A Visztula partján elterülő város már 1000-ben is létezett, mely tény jól mutatja történelmi jelentőségét. Krakkó mindig is jelentős szerepet játszott, hiszen 1795-ig Lengyelország fővárosa volt. Jelenleg az ország második legnépesebb települése, és fontos kulturális központ. Bővelkedik látnivalókban és nevezetességekben, melyek közül az Óváros és a Wawel a legjelentősebbek - az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek. A Wawelben található többek közt a Királyi palota és a Waweli székesegyház is, mely nagy Kázmér Sírját rejti.

Krakkó, Wawel

Krakkó, Wawel

Posztócsarnoka, és azt körülölelő főtere minden évszakban csodálatos, és remek kiindulópont a környező, hangulatos kis utcák, éttermek és bárok bejárásához.

Krakkó különlegessége, hogy több tucat parkkal és öt természetvédelmi területtel rendelkezik. Ennek köszönhetően tökéletes azok számára, akik a városi hangulat mellett a természet közelségét is szeretnék élvezni.

Újraéledő múlt Tallinban (Észtország)

Észtország fővárosának történelme egészen a 13. századig nyúlik vissza, így nem csoda, hogy oly sok nevezetesség található itt. A legautentikusabb rész, az Óváros, ahol a Szent Olaf-templom és a Nyevszkij székesegyház áll. Ezen a környéken sétálva úgy érezhetjük, mintha a múlt éledne újra, annyira magával ragadó és lenyűgöző a látvány. A történelmi hangulatnak itt még nem kell búcsút intenünk, inkább keressük fel a Szűz Mária-templomot, mely a város Dómhegyén (Toompea) található. A középkorban emelt templom mind a mai napig büszkén és méltóságteljesen áll és várja a látogatókat.

Alexander Nyevszkij katedrális, Tallinn

Alexander Nyevszkij katedrális, Tallinn

Természetesen várakat és palotákat is találunk itt, melyek közül a legizgalmasabb a Kadriorgi palota, melyet I. Péter orosz cár építtetett barokk stílusban. A 18. században emelt építészeti alkotás napjainkban az Észt Szépművészeti Múzeumnak ad otthont.

Kadriorgi palota

Kadriorgi palota

Egy európai ikon: Berlin, Németország

Németország fővárosa jelentős és viharos történelmi múlttal rendelkezik. Szinte mindenki tudja, hogy a második világháború során Berlin nagy részét lebombázták, azt követően pedig kettéosztották. A Berlini fal leomlása után ismét egyesült a két rész, így mára az ország legnagyobb városává vált. Napjainkban Európa egyik legjelentősebb központja, mind politikai, gazdasági és kulturális tekintetben. Ehhez mérten sok szép látnivalót tartogat, amelyeket érdemes felkeresni.

Berlin és egyben az ország legikonikusabb építménye a Brandenburgi Kapu, mely a 18. század óta áll büszkén, a város nagyságát hirdetve.

Brandenburgi kapu, Berlin

Brandenburgi kapu, Berlin

További híres épületei közé tartozik a Berlini tévétorony, ahonnan csodálatos városi panoráma tárul a szemünk elé.

Ezen kívül feltétlenül el kell mennünk a Berlini dóm-hoz, valamint a Reichstag épületéhez is, mely csakúgy, mint a múltban, napjainkban is a parlamentnek ad otthont.

Berlini dóm

Berlini dóm

Nem tudod, mit hagysz ki: Valletta (Málta)

Málta szépséges fővárosa mediterrán éghajlatával, lenyűgöző építészeti alkotásaival, szűk, szinte minden irányból a tengerbe torkolló utcáival és egyedi hangulatával ejti ámulatba az ide látogatót. A várost a Szent János Lovagrend nagymestere, Jean Parisot de La Valetta alapította 1566-ban, mely a mai napig viseli nevét. Valletta számtalan lenyűgöző nevezetességgel büszkélkedhet, melyeket érdemes alaposabban is megismerni. Az egyik ilyen a barokk stílusban épült Szent János- társkatedrális, mely Málta legnagyobb és legismertebb temploma.

Valletta csodás látképe

Valletta csodás látképe

A vallási épületek mellett érdemes meglátogatni a Felső Barakka Kerteket is, ahol kellemes sétát tehetünk a növények hűsítő árnyékában, valamint az itt található teraszról megcsodálhatjuk a tengert és a kikötőt.

A múzeumok kedvelőinek remek választás lehet a Nemzeti Hadtörténeti Múzeum, vagy a Játék Múzeum.

További jelentős turisztikai célpontnak számít a Casa Rocca Piccola palota, és az új Parlament épülete, melynek építése néhány évvel ezelőtt fejeződött csak be és amely a modern építészetet képviseli a több száz éves templomok és paloták közt.

A parlament épülete Vallettában (Málta)

A parlament épülete Vallettában (Málta)

Idén, azaz 2018-ban Valletta viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet – ennek megfelelően gazdag programkínálattal vár minden kedves érdeklődőt.

Kihagytunk valamit? Vagy a te listád máshogy festene? Facebook oldalunkon kommentekben várjuk a javaslatokat!

2018.03.01. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.