Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A baszk gasztronómia esszenciája

Pintxo

Pintxo Shutterstock

Spanyolország sok szempontból a turisták kedvence – nem véletlenül. Rengetegen rajonganak tengerpartjaiért, építészetéért, nem is beszélve a képzőművészetről. Gasztronómiája sem mellékes, melyben kiemelkedő helyszínnek számít a Baszkföld. Legnagyobb városaiban, Bilbaoban és San Sebastianban a természeti és kulturális látnivalók mellett az ételek is központi szerepet töltenek be.

Nem biztos, hogy eszünkbe jutna, de Kyoto után San Sebastian a világon a második a lakosságarányos Michelin-csillagok számában, így joggal tartják a csúcsgasztronómia egyik fellegvárának. Utunk célpontja ezáltal lehet akár a fine dining éttermek végigjárása is, azonban szerényebb pénztárcával rendelkező turisták is bizonyára találnak kedvükre való finomságokat.

Krokett baszk zászlóval

Krokett baszk zászlóval Shutterstock

Az oly népszerű tapas, avagy baszk nyelven pintxo (ejtsd: pincsó) például a megfizethető ételek táborát erősíti, mégis kóstolhatunk különleges ízkombinációkat. A helyiek általában csak egy-két darabot fogyasztanak italuk mellé, miközben kellemes társasági életet élnek. Turistaként természetes azonban, hogy végig kell kóstolni a kínálatot, akár – egy több bárt érintő –  pintxo-túra keretében.

Nézzük tehát, hogy milyen fogások jellemzik leginkább az észak-spanyol gasztronómiát.

A baszk ételek különféle alapanyagokat használnak a helyi gazdaságok terményeitől a tengeri halakig, melyeknél azonban különösen ügyelnek a szezonalitásra és a kiváló minőségre, hiszen igazán ízletes fogások a legjobb összetevőkből születnek.

Bacalao al Pil Pil

Bacalao al Pil Pil Shutterstock

A Vizcayai-öböl mentén magától értetődően nagy népszerűségnek örvendenek a halételek, a régióban főként a tőkehal meghatározó. Ebből készül a nemcsak itt, de egész Spanyolországban népszerű Bacalao al Pil Pil is. A fogás nagyon egyszerű, a halat olívaolajon fokhagyma, chili és petrezselyem ízesítésével sütik meg.

Piperade

Piperade Shutterstock

Szintén közkedvelt étel a Piperade, mely a baszk zászló színeiben, azaz pirosban, zöldben és fehérben pompázik. Lényegében ez a baszk lecsó, melynek fő összetevői a paradicsom, a paprika és a hagyma. Ebben a régióban nem rántottával, hanem tükörtojással szokták feldobni.

Töltött kagyló

Töltött kagyló Shutterstock

Tipikus előétel a Tigres (vagy Mejillones Rellenos), azaz a töltött kagyló. A párolt kagylót a héjában hagyva, száraz fehérborral és Espelette paprikával ízesített bechamel-szósszal töltik meg, majd zsemlemorzsában kirántják.

Gâteau Basque

Gâteau Basque Shutterstock

A desszertekre rátérve, a környék legnépszerűbbje a Gâteau Basque (spanyolul pastel vasco, baszk nyelven etxeko bixkotxa), azaz baszk sütemény. Az alapja egy pitetészta, melyet Baszkföld francia részén hagyományosan feketecseresznye-lekvárral, a spanyol részen pedig vaníliával töltenek, de esetenként kombinálják is a két ízvilágot. Érdemes mindegyiket megkóstolni!

Baszk sajttorta

Baszk sajttorta Shutterstock

Nem mehetünk el szó nélkül a Magyarországon is igen nagy kedvencként számontartott baszk sajttorta mellett sem. Ezt kekszes alap nélkül készítik, magát a sajtkrémes réteget sütik meg. A tökéletesen sima felületekre sem kell ügyelni, épp a rusztikus mivolta adja a lényegét, így egyáltalán nem baj, ha kívül sültebb, a közepe pedig krémesebb.

Txakoli borrégió

Txakoli borrégió Shutterstock

Baszkföldön a pintxo mellé előszeretettel fogyasztják a Txakoli névre hallgató helyi eredetű gyöngyözőbort, mely magas savtartalmával és alacsony alkoholtartalmával kiváló kísérője az apró fogásoknak. A tőkehalból készült ételek vagy a sajttálok mellé pedig a baszk cider ajánlott, melynek érdekessége, hogy szénsavmentes. A januártól áprilisig tartó txotx időszakában bontják meg a hordókat az almaborházakban (sagardotegi). Az italt különösen ekkor ajánlatos a palackozott változat helyett egyenesen a hordóból mérve fogyasztani.

A spanyol utazásokat tehát érdemes a nyaralás és városnézés mellett akár a gasztronómia köré is felépíteni, hiszen az ország ebben a tekintetben is nagyon színes lehetőségeket kínál.

Kedvet kaptál? Spanyolország legjobb utazási ajánlatai egy helyen

Híres zarándokutak nyomában

Ez is érdekelhet:

Híres zarándokutak nyomában

 

Forrás:

https://www.sansebastianturismoa.eus/

https://www.spain.info/en/gastronomy/basque-country-cuisine/

https://www.worldtravelconnector.com/basque-foods/

 

2022.07.22. Viktória Varjú

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.