Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A Comói-tó Téged is elvarázsol!

Olaszország a megunhatatlan, örök kedvenc, mely kimeríthetetlen látnivalóival egyszerűen mindenkit levesz a lábáról. Gazdag történelmi értékei, kellemes tengerpartjai és finom ételei messze földön híresek. Ugyanakkor hatalmasat tévedünk, ha azt hisszük Itália pusztán csak ennyivel szolgálhat! Kihagyhatatlan nevezetességei közt ugyanis ott szerepel a George Clooney által is oly kedvelt Comói-tó, melyet legalább egyszer az életben mindenkinek fel kell keresnie.

Amit feltétlenül tudni érdemes

A Comói-tó Téged is rabul ejt

A Comói-tó Téged is rabul ejt Shutterstock

A fordított Y alakzatot mintázó Comói-tó az ország harmadik legnagyobb tava a Garda-tó és a Lago Maggiore után. A 146 km² összterületű állóvíz több, mint 400 méteres mélységével Európa egyik legmélyebb állóvizének számít. Ennek következtében nem kifejezetten alkalmas a fürdőzésre, ugyanakkor e tény ne tántorítson el senkit, hiszen itt a vizuális élvezeté és a hajózásé a főszerep.

Az Alpok hegyvonulatainak szomszédságában megbújó varázslatos tó vizét az északról, Colico településtől nem messze beömlő Adda folyó táplálja, mely végül Lecco városánál távozik. Ennek következtében a délnyugati ágnak nincs kifolyása, így a tó Como városánál gyakran lép ki medréből.

A Comói-tó térsége kellemes klímájának köszönhetően egész évben kiváló úticélnak számít. Nyáron nincs kifejezett forróság, télen pedig nem kell tartani a mínuszoktól, így mindig ideális alkalmat teremt szépségeinek felfedezéséhez. Egyedi látnivalókból pedig akad itt bőven, de bármelyik ágát is válasszuk utazásunk fő helyszínéül, csalódni biztosan nem fogunk.

A tavat övező hegyek, az örök maradásra csábító települések és a csodás növényzet bájos egyvelege teszi a Comói-tavat oly ellenállhatatlanul vonzó úti céllá.

Bármelyik települése felé vigyen végül utunk, egyvalamit semmiképpen se hagyjunk ki, ez pedig nem más, mint a tavon való hajókázás. Ugyanis a vízen ringatózva érezhetjük meg igazán a hely mesebeli varázsát.

A legismertebb látnivalók

Varenna, A Comói-tó egyik legszebb települése

Varenna, A Comói-tó egyik legszebb települése Shutterstock

A tó partjai mentén tucatszámra találhatunk településeket, amelyek mindegyikében van valami egyedi báj, ugyanakkor néhányuk kiemelkedik a sorból. Így, ha az össszes település körbejárására nincs is elég időnk, a következő helyek felkeresésével garantáltan megkaphatjuk a Comói-tó legjavát.

Como

A délnyugati ág, és tulajdonképpen az egész tó legjelentősebb (fő)városának számító Como egy életteli turistaközpont. A régi idők emlékei - mint a gótikus stílusú székesegyház, a Duomo; a San Fedele-templom; vagy a Broletto, az egykori városháza épülete - és a modern 21. század egyvelegét magán hordozó település tökéletes bázisul szolgálhat a vidék feltérképezéséhez. Már a kelták idején is lakott terület régi utcáin sétálva különleges hangulat keríti hatalmába az embert. Szívet melengető életérzés ez, mely az est leszálltával csak még különlegesebbé változik. Csodás élmény a főtéren ülve borozgatni és átengedni magunkat a comoi este megismételhetetlen szépségének.

Persze a várost nem hagyhatjuk el addig, míg felvonóval el nem értük a Brunate hegy kilátóját, ahonnan a vidék pazar panorámája tárul a szemünk elé.

Bellaggio

Egy-egy hely bemutatása során mindig igyekszem elfogulatlanságra törekedni, de most egyszerűen muszáj kivételt tennem! Kérlek, nézzétek el nekem….

Habár a Comói-tó számtalan elbűvölő településsel van megáldva, engem mégis Bellaggio ejtett igazán rabul. A tó három ágának találkozásánál fekvő városka egy pillanat alatt megigézett. A lépcsőkkel teletűzdelt macskaköves utcácskáival, szuveníreket kínáló boltjaival, letűnt korra emlékeztető épületeivel és az Alpokra tekintő pazar látképével lopta bele magát végleg a szívembe. A víz partján, virágokkal ékített fák árnyékában kávézgatva csodás érzés tölti el az embert, örök emléket hagyva maga után.

Bellaggio édes kis települését autóval, busszal és természetesen hajóval is könnyen elérhetjük.

Séta a Villa Balbianello kertjében - Lenno

Séta a Villa Balbianello kertjében - Lenno Shutterstock

Menaggio

Bellaggioval nyugati irányban, átellenben fekszik Menaggio, mely természetközeliségével veszi le az utazót a lábáról.  Kevés épülettel, hosszú tóparti sétánnyal, és csodás virágokkal, valamint békés hangulattal megáldott falucska ez, a nyugalmat keresők mentsvára. A kevesebb turistának hála talán itt jobban beleláthatunk a helyiek mindennapi világába.

Varenna

A tó középső térségében maradva egy másik városka is megbújik, mely szintén kihagyhatatlan látnivalónak számít. Míg Menaggio Bellaggiotól nyugatra, addig Varenna keleti irányban, észak felé található. Sokak szerint Varenna a Comói-tó legszebb települése vízpartra épült színes házainak, valamint a Villa Cipressi és a Villa Monastero kertjeinek köszönhetően. Varenna elbűvölő látnivalóinak további, szerves részét képezi a Castello di Vezio csodás panorámája is.

És a további kihagyhatatlan helyek…

Lenno

A tó nyugati ágán láthatjuk Lenno falvacskáját, mely hírnevét főleg a Villa Balbianello-nak és a hozzá tartozó lenyűgöző parknak köszönheti. A víz partján büszkén álló épület látványa valóban magával ragadó. A római korig visszanyúló történelemmel büszkélkedő település utcáit és további épületeit is érdemes megtekinteni, mint például a 14. századi, bájos templomot.

Lecco

A Comói-tó keleti ágának legdélibb, ugyancsak római eredetű városa elsősorban a kirándulásra, túrázásra vágyók tökéletes megállója. A magas hegyek ölelésébe bújt Lecco az a hely, ahol az Adda folyó kilép a tóból, így nem csoda, hogy leginkább természeti értékeivel vonzza a turistákat. Persze itt is sétálhatunk az óvárosi részen, de a legélvezetesebb programlehetőséggel mégis a Piani d’Erna csodás panorámája kecsegtet.

A tavat elhagyva

Bergamo, Città alta felfedezése

Bergamo, Città alta felfedezése Shutterstock

A Comói-tavat magunk mögött hagyva - mielőtt még haza felé vennénk az irányt - feltétlenül álljunk meg Bergamo óvárosában.

A minden bizonnyal kelták által alapított város két fő része, a középkori Città alta és a 20. századi Città bassa nagy jelentőséggel bír. Klasszikus városnézés szempontjából szerintem a Felsőváros, azaz a Città alta érdekesebb, ahová leggyorsabban fogaskerekűvel juthatunk fel. A régi óváros egésze lenyűgöző és igazán figyelemre méltó, azonban a Piazza Vecchia, a Rocca (vár), a Duomo és a Cittadella abszolút kihagyhatatlan látnivaló.

Még akkor is megéri legalább egy fél napot szentelni Bergamo régmúltra visszatekintő városrészére, ha nincs túl sok időnk. Tegyük mindezt azért, hogy a lehető legteljesebb élménnyel hagyhassunk magunk mögött Észak-Olaszország gyöngyszemét a Comói-tavat.

2019.08.28. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.