Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A napraforgós szalag és ami mögötte van

Az utazásra, nyaralásra való készülődés a legtöbbünk számára izgalmas, de valljuk be őszintén, sok esetben stresszes is. Ez az izgatottság fokozottan megjelenhet, ha az ember családostul tervezi a vakációt.

Az otthoni készülődéstől kezdve a szükséges okmányok előkészítésén át egészen a repülőtéren való eligazodásig egy fokozott érzelmi állapotot élhetünk át. Emlékszem az első repülőtéri kalandomra: minden nagyon újnak és idegennek hatott. Fogalmam sem volt merre induljak, ráadásul a nagy tömegben még elveszettnek is éreztem magam. Az idegeskedésem egészen a megérkezésig velem maradt.

Gondoljunk bele, ha egy egészséges, teljesen hétköznapi nőből ennyire negatív hatást tudott kiváltani a repülőtéren való eligazodás, akkor egy valamilyen, sokszor rejtett, nem látható fogyatékossággal, valamilyen mentális zavarral vagy nehézséggel élő embertársunkra vajon mekkora nyomást tud egy ilyen helyzet gyakorolni?

Segítség a repülőtereken

Hölgy a check-in pultnál

Hölgy a check-in pultnál

A rejtetett, avatatlan szem számára láthatatlan, vagy nem nyilvánvaló, esetenként félreérthető fogyatékossággal élő emberekkel is előfordul, hogy nehezen kérnek segítséget - a reptéri személyzettől is akár. Sokszor félnek a negatív előítéletektől, a hátrányos megkülönböztetéstől, a tüneteikre adott reakcióktól, vagy az azokat övező értetlenségtől, számos alkalommal pedig éppen a már eleve adott helyzet okozta feszültség teszi számukra lehetetlenné, hogy abból kimozdulva kérhessenek segítséget annak kezelésében, az ahhoz kapcsolódó nehézségek megoldásában.

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

Ez is érdekelhet:

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

Ennek a jelenségnek a megoldására és a láthatatlan fogyatékossággal élők támogatására számos, jótékonysági szervezetek által támogatott rendszert igyekeznek szerencsére egyre több reptéren bevezetni.

Ennek fontos eleme egy élénkzöld alapon, napraforgóvirággal tarkított, nyakba akasztható szalag. Viselője ezzel diszkréten tudathatja a reptéri személyzettel, hogy nagyobb odafigyelésre van szüksége.

Várakozó család a repülőtéren

Várakozó család a repülőtéren

Az ilyen nyakbavalóval rendelkezőnek több időt biztosítanak a biztonsági ellenőrzésre és a beszállásra, és plusz információkkal is segítik számukra a folyamatban való eligazodást. Emellett külön odafigyelnek, hogy a családtagjaiktól, kísérőiktől még átmenetileg se szakítsák el őket. Világos és érthető, szükség esetén akadálymentesített tájékoztatást adnak arról, mire kell odafigyelni a reptéri tartózkodás során, és ott mire számíthatnak.

A szalag és a váróterem

Napraforgó a bőröndön

Napraforgó a bőröndön

A napraforgós szalagot az Egyesült Királyságban szinte bármelyik repülőtéren be lehet szerezni. Habár a figyelemfelhívó eszköz napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, azért érdemes tudni, hogy először a Gatwick repülőtéren kezdték el használni, 2016-ban. Az eltel időben már több más reptér is átvette ezt a gyakorlatot. A megfelelő szervezetek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy egyre több reptér ismerje meg és kezdje el használni ezt a tapintatos és hatékony módszert.

Olcsó nyaralás repülővel

Ez is érdekelhet:

Olcsó nyaralás repülővel

A program fejlesztése révén a nyakbavalók mellett a manchasteri repülőtéren péládul napraforgós várószoba is kialakításra került. Ez lehetővé teszi a speciális igényekkel érkező utasok számára a nyugodt, tömegtől mentes várakozást, ezzel is csökkentve az őket érő stresszt és szorongást.

TOP utazási ajánlatok

Fontos kezdeményezés ez, amelynek segítségével a szalag viselője nem csak a repülőtéri dolgozóktól, hanem minden embertársunktól együttérző támogatást kaphat!

Forrás: https://www.bbc.co.uk/newsround/49345642

Kép, forrásmegjelöléssel: https://girlonthespectrum.com/2020/01/15/sunflower-lanyards/

2021.08.23. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.