Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A vadregényes Erdély

a csodálatos Erdély, hegyekkel és mezőkkel

a csodálatos Erdély, hegyekkel és mezőkkel

Erdély méltán ismert lenyűgöző természeti kincseiről és autentikus bájáról: az út szélén legelésző tehenek és a lovaskocsik látványa egy pillanatra visszarepítenek minket az időben, hogy még inkább át tudjuk érezni a csodálatos erdőségek vadregényes hangulatát.

Békás-szoros és a Gyilkos-tó

Erdély bővelkedik látnivalókban, melyek közül érdemes a lehető legtöbbet felkeresni. A kihagyhatatlan helyszínek listáján van a Békás-szoros, ahol egykor őseink vonultak át, elfoglalva a Kárpát-medence térségét. A lenyűgöző sziklahasadék mellett patak folyik, mely még inkább szemet gyönyörködtetővé varázsolja a tájat.

Békás-szoros Erdélyben

Békás-szoros Erdélyben

Innen nem messze terül el a Gyilkos-tó, melyet a hegyekről leomló törmelékek hoztak létre, elzárva a környező patakok útját. A vízből a letarolt fenyves fáinak csonkjai ágaskodnak ki, ezzel téve különlegessé a látványt. Sajnos a tó folyamatosan visszahúzódóban van, és minden bizonnyal néhány évtizeden belül teljesen el is fog tűnni. Akit lenyűgöz a mesebeli természet látványa az mindenképpen látogasson el ide, amíg teheti. A szoros és a tó a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén találhatók. A Békás-szoros jelenleg is természetvédelmi terület.

Gyilkos-tó csónakokkal, Erdély

Gyilkos-tó csónakokkal, Erdély

Parajd aranya

Parajdon található a Kárpát-medence legjelentősebb sóbányája, Európa egyik legfontosabb sótartaléka. Az 1960-as évektől a bányában gyógykezeléseket tartanak a légúti megbetegedésben szenvedők számára. Azóta a bánya egyre inkább épít a turizmusra is, hiszen 120m mélyen egy föld alatti kis „falut” hoztak létre, ahol találhatunk játszóteret, kápolnát, kávézót, de még mozitermet is.

Parajd aranya, sóbánya, Erdély

Parajd aranya, sóbánya, Erdély Szemes Elek

Az itt kitermelt sóból természetesen vásárolni is lehet, mely nagyon jó minőségének és finom ízének köszönhetően ízletesebbé és egészségesebbé varázsolja az ételeket. Árulnak továbbá fürdősót, mely rendkívül jót tesz a bőrnek.

A bánya nem csak a különleges otthoni fürdőzést teszi lehetővé, hanem a helyi strandon is kényeztethetjük magunkat a sós vízben.

Aki igazán szeretne elmerülni a sós habokban, annak feltétlenül el kell látogatnia Szovátára, mely csupán 11km-re található a bányától. Itt fekszik a csodálatos Medve-tó, mely a világ legnagyobb heliotermikus tava. Meleg, sós vizének gyógyhatása van, mely reumás és gyulladásos panaszok kezelésére kiváló.

Medve-tó, Szováta, Erdély

Medve-tó, Szováta, Erdély

Székelyföld további kincsei

Parajdról Erdély mélye felé haladva elhaladunk Korond faluja mellett, mely kézműves termékeiről ismert. Érdemes megállni és szétnézni az út mellett felállított kis üzletekben, ahol mindenféle kézzel készült termékkel találkozhatunk. Az utat tovább folytatva elérünk Székelyudvarhelyre, mely Erdély legjelentősebb központja, ugyanis ebben a városban és környékén él a legnagyobb lélekszámú székely közösség. Ez a kedves kis város jó bázisul szolgálhat a környező területek felfedezésére. A túrázás kedvelőinek mindenképpen érdemes felkapaszkodnia a Budvárra, ahonnan beláthatja Udvarhely városát és annak teljes környékét.

Korondi (Erdély) hagyományos, díszített kerám

Korondi (Erdély) hagyományos, díszített kerám

Továbbá érdemes még ellátogatni a Szent Anna-tóhoz is, mely egy már nem aktív vulkán kráterében jött létre. Sajnos fokozatosan elláposodik, így aki szereti a természetes vizeket, az ne hagyja ki ezt a csodás helyet sem.

Szent Anna-tó, Erdély

Szent Anna-tó, Erdély

A Fogarasi-havasok a Déli-Kárpátok hegyláncolatának a tagja. A szerpentines úton felfelé kanyarogva egyszerűen lélegzetelállító a táj. Az óriási erdőségeket, a hegycsúcsokat látva az embert szinte megigézi a természet nagysága. Néhol az erdőt sziklás, füves részek váltják fel, ahol patakok csordogálnak, majd egy-egy sziklaormon zúdulnak alább. Leírhatatlanul magával ragadó a látvány. A csúcsra felérve egy tiszta vízű tó fogad bennünket, melyben szinte kedvünk lenne megmártózni.

Transzfogarasi havasok, szerpentin, fogarasi

Transzfogarasi havasok, szerpentin, fogarasi

Természetesen rengeteg szép helyet rejt még magában ez a vidék, ilyen például Brassó csodás óvárosa, a Törcsvári Drakula Kastély, a máramarosi fatemplomok, vagy a vajdahunyadi vár, melyet legalább egyszer látni kell.

A törcsvári kastély, Drakula vára, Castelul D

A törcsvári kastély, Drakula vára, Castelul D

2017.12.01. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.