Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Amszterdami élménybeszámoló

Hollandia, Amszterdam

Hollandia, Amszterdam Shutterstock

Soha nem hittem volna, de Hollandia fővárosa elrabolta a szívem. Hogyan? Nem tudom. Hiszen jártam már sokkal szebb és izgalmasabb városokban is, mégis ez a hely észrevétlenül és csendesen költözött belém. Ez az indokolatlan és mélyről jövő boldogság, amit adott már szinte undorító és olyan művészi, mint maga Amszterdam.   

A víz ölelésében 

Amszterdam belvárosa

Amszterdam belvárosa Shutterstock

A várost a 13. században halászok alapították. A fából készült középkori házak elpusztultak, így a ma is látható történelmi épületek egy része, illetve a városszerkezet Amszterdam úgynevezett „arany korszakából”, a 16-17. századból származik. Ami a belvárosba érve elsőre feltűnt, hogy rengetek a víz. Az épületek és az emberek tulajdonképpen együtt lüktetnek a csatornákkal, folyókkal, kikötőkkel. Amszterdam páratlan atmoszféráját ez mindenképpen meghatározza. A vízen átívelő kisebb-nagyobb hidak ikonikus jellegzetességnek számítanak, amelyek egységet teremtenek és összekötik az utcákat. A csatornák vizén ringatózó csónakok és lakóhajók tovább fokozzák az abszurditás élményét. Szerencsére számos nyitott, illetve fedett üvegtetőjű turistahajó közlekedik a belvárosban, így a vízről egy teljesen más látkép tárult a szemem elé.    

Nevezetességek 

Rijksmuseum

Rijksmuseum Shutterstock

Szállás tekintetében érdemes Amszterdam belvárosát választani. Innen minden lényeges nevezetesség gyalog nagyjából 30 percen belül elérhető. Elsőre azt hihetnénk, hogy pár múzeumon és egy nagyobb téren kívül túl sok érdekeset nem találni itt. Szerencsére ez nincs így. Igaz, az tagadhatatlan, hogy Amszterdam számos kitűnő múzeummal rendelkezik, amelyeket muszáj felkeresni. Hollandia nemzeti múzeuma a Rijksmuseum többek között értékes festményeket rejt. Az év 365 napján nyitva tartó tárlatban megcsodálhatók például Rembrandt, Vincent Van Gogh és Vermeer alkotások. Aki hozzám hasonlóan imádja Van Gogh műveit, annak érdemes átsétálnia az innen pár sarokra található Vincent Van Gogh Múzeumba is. A kiállításnak otthont adó épület hemzseg a híres festő alkotásaitól. Az életműbe való betekintés különös érzelmi hullámvasútra tudja felültetni a látogatót. A múzeumok felfedezését célszerű egy ebéddel megszakítani. Szerencsére a múzeumnegyed szomszédságában található Brasserie Keyzer étterem tárt karokkal várja a kíváncsi utazót. A hely klasszikus hangulata és a holland konyha finom ételei igazán üdítően tudnak hatni a több órás festménynézegetés után.  

Anne Frank

Anne Frank Shutterstock

Amszterdam felfedezését az Anne Frank ház felkeresésével folytattam. Mindenképpen fontos megjegyeznem, hogy ajánlott akár hetekkel, vagy hónapokkal előre megváltani a belépőjegyet, mert hamar elfogynak. A ház mérete okán csak korlátozott számú turista látogathatja, előre megszabott időrend szerint. Számomra szívszorító élmény volt végigjárni azokat a szobákat, ahol a 16 évesen, koncentrációs táborban elhunyt Anne életének utolsó éveiben bujkált. Ezekről a nehéz idökről híres naplójában írt. Ezt követően jóleső érzés volt visszatérni a pillanatba és élvezni az innen alig pár percnyi sétatávolságra található Dam tér nyüzsgését. Itt olyan szép épületek magasodnak, mint a Királyi palota, a De Bijenkorf áruház vagy a Madame Tussaud ViaszmúzeumaA múzeumokon kívül Amszterdam jó néhány templomot is rejt, amelyek azon túl, hogy remek tájékozódási pontul szolgálnak, még a szemet is gyönyörködtetik. Így a Dam tértől három sarokra magasodó Westerkerk templom előtt muszáj megállni és néhány fotót készíteni. Még talán ennél is szebb egyházi épület a Sint-Nicolaaskerk (Szent Miklós-bazilika), amely monumentalitásával és különleges rózsaablakával biztosan megérinti a szépség iránt fogékonyakat. A Red Light District közvetlen szomszédságában álló, a 13. századból ránk maradt Oude Kerk ugyancsak páratlan látványt nyújt.   

Vásárlás és ételek 

Sajtok

Sajtok Shutterstock

Amszterdamban lehet ugyan shoppingolni, de azért Londonnal, Párizzsal vagy Milánóval nem szabad összehasonlítani. A Dam térről nyíló fő utca, a Rokin rendkívül forgalmas, számos üzlettel. De nemcsak itt, hanem a vele párhuzamosan futó utcákon szintén találni boltokat, illetve a The 9 Streets is a shoppingolást kedvelők kedvence. Nyüzsgő, életteli ez a környék, ahol jó sétálni, rácsodálkozni a helyiek és persze a turisták lazaságára, életigenlésére. Minden sarkon találni klasszikus holland sajtokat árusító üzleteket. Érdekesség, hogy vásárlás előtt meg lehet kóstolni a kiválasztott terméket. Sajtimádóként ez számomra maga volt a földi paradicsom. Külön kiemelném a központban fellelhető virágpiacot. Habár a hideg időszakban virágzó tulipánokat nem, de tulipánhagymákat lehet vásárolni. Ezeket a szeptember és december közötti időszakban kell elültetni.  

Almás pite

Almás pite Shutterstock

A belvárosban számos különféle étterem várja a vendégeket. A klasszikus holland fogásokat kínálóktól az olasz finomságokon át, egészen a thai konyhaművészetig, van itt minden. Nem könnyű választani, de mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és ízlésének megfelelőt. Azonban van egy kávézó, ahol a város legfinomabb almáspitéjét készítik. Ez nem más, mint az Anna Frank háztól pár sarokra, a zsidó negyed szívében megbújó Winkel 43. Az itteni almáspite kicsit más, mint a magyar változat. Sokkal laktatóbb, nagyobb almadarabokkal, tejszínhabbal a tetején. Mellé friss mentalevélből készített tea tökéletes ízélményt garantál. Megéri a sorban állást.   

Red Light District, Coffeeshopok és nyitottság 

Red Lights District

Red Lights District Shutterstock

Amszterdammal kapcsolatban talán az egyik legmeglepőbb és legismertebb tény a piros lámpás negyed, illetve a coffeeshopok megléte. Ez számomra egészen addig volt különös, amíg a saját szememmel nem láttam. Ott ezek a dolgok annyira hétköznapiak és elfogadottak, mint itthon a mákosrétes. A belváros utcáin járva mindenhol marihuána szag terjeng a levegőben, nem zavaróan, inkább csak lágyan, egy alapillatot kölcsönözve ezzel Amszterdamnak. Lehet ettől olyan nyugodtak és elfogadók itt az emberek?! A Red Light District felnőtteknek való turisztikai attrakció! Egy hosszú utca tele bárokkal, vörös függönyökkel eltakart ablakokkal. Még egy szexmúzeum is található itt, amely különféle erotikus eszközöket festményeket és szobrokat mutat be. Turisztikai szempontból egyszer érdekes megnézni.   

Biciklik mindenhol 

Amszterdam és a biciklik

Amszterdam és a biciklik Shutterstock

A biciklizők hatalmas száma viszont elsőre okozhat némi frusztrációt. Engem kifejezetten idegesítettek a nagy sebességgel, a közlekedési szabályokat gyakran figyelmen kívül hagyó biciklisek. Attól, hogy egy autós elüt egyáltalán nem tartottam, de attól igen, hogy egy bicajos belém ütközik a zebrán, amikor nekem zöld a lámpa. Hollandiában, így Amszterdamban is kultúrája van a kerékpározásnak. A szűk utcák és a csatornák miatt ez az egyik leghatékonyabb módja a közlekedésnek. Érdekesség, hogy nemcsak a hétköznapi emberek, hanem a rendőrök egy része is két keréken járja az utcákat.   

Hollandia varázslatos tulipánmezői

Ez is érdekelhet:

Hollandia varázslatos tulipánmezői

Ha vidékre vágynál 

Zaanse Schans

Zaanse Schans Shutterstock

Amszterdami tartózkodásom alatt volt szerencsém részt venni egy úgynevezett „countryside tour” -on. Ez a néhány órás vidéki utazás lehetőséget adott bepillantani a fővároshoz közeli vidéki létbe. Az biztos, hogy érdemes felkeresni Zaanse Schans faluját, ahol autentikus holland házak mellett szélmalmokat is látni. Ezen kívül a Kaasboerderij de Jacobs Hoeve sajtgyár szintén remek programlehetőség. A tipikus holland halászfalvak felfedezését érdemes inkább a melegebb évszakokban megejteni, de hűvösebb időben is remek időtöltés. Volendam, Marken és Edam települések főleg azok számára lehetnek érdekesek, akik a nyugodt vidéket jobban kedvelik a nyüzsgő nagyvárosnál.   

Egy szó, mint száz: Hollandiába és különösen Amszterdam annyira megérintett, hogy bármikor visszamennék. Te kedvet kaptál hozzá?  

Böngészd át hollandiai útjainkat!

2023.01.06. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.