Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Tökéletes hosszúhétvége Szlovéniában

Tökéletes hosszúhétvége Szlovéniában

Tökéletes hosszúhétvége Szlovéniában

Habár a nyár elsősorban a vízparti nyaralásról szól, azért két tengerparti fürdőzés között beleférhet egy 3-4 napos hosszúhétvége a szomszédos Szlovénia varázslatos hegyei között. A nyári forróságban talán még jól is esik az erdőhűs árnyékában kirándulni és magunkba szívni a friss levegőés az érintetlen természet illatát.

Ha pedig ragaszkodunk a tengerhez is, akkor a lenyűgöző természeti kincsek felfedezése közben iktassunk be egy kis pihenést a szlovéniai Adrián!

Nézzük a tényeket!

Rabul ejtőTriglav

Rabul ejtőTriglav Shutterstock

A hazánktól délnyugati irányban található Szlovénia területének több, mint felét erdő borítja, mely többek között a farkasok, barnamedvék és őzek otthona. Ezen felül, természetesen számtalan más állat- és növényfaj él itt, melyek tökéletes harmóniája békét és egyediséget sugároz. A csodálatos vadvilág nélkülözhetetlen eleme a víz, amely kristálytiszta, türkizesen csillogó patakokban és halakkal teli tavakban mutatkozik meg.

Mivel Szlovéniában pusztán két millió ember él, így nem meglepő, hogy a vidék - még a kíváncsi turisták ellenére is - megőrizte vadságát és különleges báját.

Az ország szerencsés fekvéséből adódóan nem csak hegyekkel, hanem tengerparttal is büszkélkedhet, az Adriai-tengernek hála. Ezen felül olyan Világörökségi helyszínekre is bukkanhatunk itt, mint a Škocjan-barlangrendszer, vagy a történelem előtti cölöpházak.

Dél-Nyugati szomszédunkat, Szlovéniát elsősorban méretéből adódóan célszerű autóval felfedezni, hiszen így érhetjük el legkönnyebben nevezetességeit. Közelsége miatt Budapestről indulva alig négy és fél óra alatt - a kb. 450 km-es távot autópályán megtéve - megérkezhetünk az ország szívébe és fővárosába, Ljubljanába.

Mivel Szlovénia az Európai Unió része, ezért nincs szükségünk útlevélre, elég, ha személyi igazolványt és a hivatalos fizetőeszközt, az eurót visszük magunkkal. Szerencsére mindenki jól beszél angolul - de tényleg, még a parkolóőrök is - ezért alap angol tudással könnyen lehet boldogulni. Ennek és a barátságos, segítőkész légkörnek hála még a kevésbé rutinos utazók is kényelemben érezhetik magukat.

Hív a természet

Varázslatos Vintgar-szurdok

Varázslatos Vintgar-szurdok Shutterstock

Ahogy azt már említettem Szlovénia legfőbb vonzereje mesébe illő természeti kincseiben rejlik. Az ország szíve felé közeledvén az elénk táruló hegyek látványa engem picit Svájcra emlékeztet. Az erdők közé ékelődött falvacskák, a legelésző lovak, juhok és tehenek, továbbá a rendezett tisztaság kellemes érzéssel tölti el az embert.

Mivel szerettem volna a lehető legteljesebb módon magamba szívni a mesébe illő tájat, ezért a Triglav Nemzeti Park szélén, Rateče-ben szálltam meg. Rateče egy nagyon apró, csendes falvacska (alig pár utcából áll), éppen ezért a kicsivel mozgalmasabb szálláshelyet kedvelők számára a szomszédos Kranjska Gora-t ajánlom. Rateče és Kranjska Gora egyaránt tökéletes kiindulópont lehet a környék csodáinak felfedezéséhez. Szemet gyönyörködtető szépségekből pedig akad bőven!

Elsőnek ott van a hegyekkel körülölelt Jasna tó, melynek átlátszó vizében akár meg is lehet mártózni. Innen érdemes a hegyekbe vezető úton elindulni, ugyanis az erdő mélye, pontosabban a Vršič hágó az Orosz kiskápolnát rejti, melyet az első világháború orosz hadifoglyai építettek.

A következő kihagyhatatlan nevezetesség az innen kicsit távolabb, a Nemzeti Park szívében fekvő Bohinji-tó, mely az ország legnagyobb természetes tava. A sétáláson és a táj látványában való tobzódáson túl úszásra, kajakozásra és horgászásra is van lehetőség. Ha már itt járunk mindenképpen kapaszkodjunk fel a közelben található Savica-vízeséshez, mely a Száva forrása.

A Bohinji-tó térségét elhagyva a Bledi-tó felé érdemes venni az irányt, de mielőtt még az ország egyik leghíresebb nevezetességében elmerülnénk, mindenképp tegyünk egy kis kitérőt a Vintgar-szurdok felé. A több mint másfél kilométer hosszú szurdokot kiépített útvonalon lehet végigjárni, miközben csak ámulunk és bámulunk az alattunk kanyargó Radovna folyó türkizkék tisztaságán. A hab a tortán pedig nem más, mint a szurdok végén zubogó, szivárvánnyal tarkított vízesés.

Miután kigyönyörködtük magunkat a természet erőinek letaglózó formáiban, induljunk tovább a Bledi-tóhoz. Itt a páratlan atmoszférán túl egy csodálatos várat is találunk, ahova mindenképpen érdemes bemenni - ha másért nem, már csak magáért a szédítő kilátásért megéri. Ezen felül ugyancsak pazar panorámával rendelkező étteremben is lehetőségünk van megebédelni.

A vár bejárása után sétáljuk körbe a tavat, majd hajózzunk át a tó közepén található szigetre, ahol a Mária mennybemenetele templom magasodik. Kongassuk meg háromszor a kívánságot teljesítő templomharangot, majd együnk meg egy fagyit - ugyanis nagyon finom és ráadásul hatalmas gombócot is adnak belőle.

Mielőtt még végleg magunk mögött hagynánk a képeslapra illő szépségű Bledi-tavat, kóstoljuk meg a helyi specialitásnak számító Bledi krémest is!

Irány a tenger!

Piran szépsége

Piran szépsége Shutterstock

Ha már kellőképpen elfáradtunk a Júlia-Alpok, a tavak és a valószerűtlenül tiszta patakok látványától, akkor pihenjünk egy napot Szlovénia tengerpartján, Piran - Portorož tengelyében. Portorož homokos tengerparti részén adjuk át magunkat az Adriai-tenger hűs hullámainak, majd a késő délutáni órákban induljunk egy kellemes sétára a régi városrész utcáin, valamint Piran óvárosában.

Mivel Piran viszonylag kis település, ezért túl sok látnivalóra ne számítsunk, de maga a hely atmoszférája, a házak, az éttermek kavalkádja biztosan kielégíti az ember kíváncsiságát. Azért a Rózsafüzér Szent Mária templomot, a pirani várat és a Szent György templomot vétek lenne kihagyni.

Ljubljana látnivalói

Ljubljana óvárosa

Ljubljana óvárosa Shutterstock

A Triglav Nemzeti Parkot, valamint Piran és Portorož tengerparti településeit magunk mögött hagyva, úton hazafelé még mindenképpen tegyünk egy pár órás kitérőt a fővárosba, Ljubljanába. Itt a várból kiindulva lehet az egyik leghatékonyabban felfedezni a nevezetességeket. Már eleve a várban is megéri körbejárni, szemügyre venni a kiállításokat, valamint gyönyörködni az elénk táruló panorámában. Ezt követően menjünk le az óvárosba, ahol romantikus kis utcákon való korzózás közepette vegyük szemügyre a Három hidat, a Vásárcsarnok, a Sárkány hidat és a Dómot.

A sétálgatás közben érdemes szünetet tartani, megállni a számtalan finomabbnál finomabb helyi fogásokat kínáló éttermek valamelyikénél, egy jót ebédelni, valamint megkóstolni a prekmurska gibanica nevű sütemény különlegességet.

Ha egy kicsit több időnk van, akkor ebéd után mindenképp keressük fel az Auersperg palotát és a Tivoli kastélyt is, higgyétek el, garantáltan megéri!

2019.07.08. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.