Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Albánia legjobb strandjai

Shutterstock

Melyik a legjobb albán strand? 

Utazási célpontként Albánia egyelőre csak egy bennfentes tipp, nem egy felkapott úticél. De a dél-adriai országban rengeteg lehetőség rejlik. Erről tanúskodik a több, mint 200 kilométer hosszú partvonal, amely ideális hely egy tengerparti nyaraláshoz. Most bemutatjuk Albánia tíz legszebb strandját. 

Áttekintés

Albánia bővelkedik a festői szépségű helyekben és a tengerpartja semmivel sem rosszabb, mint Horvátországé vagy Nyugat-Görögországé. Az északi Velipoje természetvédelmi területétől egészen a délen, a görög határnál található Butrint Nemzeti Parkig szebbnél szebb strandok sorakoznak. 

Az albán turizmus még nem annyira fejlett, mint a tipikus nyaralóországoké, például Olaszországé és Görögországé. Bár ez néhány hiányossághoz vezet az infrastruktúrában, pozitív oldala is van. Sehol máshol az Adrián nincs annyi gyönyörű, háborítatlan strand, mint Albániában. 

Az albán strandok egy része az Adriai-tenger déli részén fekszik, amely az Otrantói-szorosnál találkozik a Jón-tengerrel. Az Albán Riviéra a Jón-tenger partján kezdődik a vízszorostól délre. Itt melegebb a víz, mint fent északon. Többek között ezért lesz hamarosan Albániából felkapott úticél, és nemcsak egy bennfentes tipp. 

1. Gjipe Beach

Kis utazásunkat Albánia tíz legszebb strandjának világába a Gjipe Beach felfedezésével kezdjük. A strand Vlora kikötővárosától néhány kilométerrel délre található és egy igazi drágakő a helyi strandok között. Ez elsősorban az elhelyezkedésének, de a fehér homoknak is köszönhető. 

A Gjipe Beach csak meredek, kanyargós úton érhető el. A strand parkolójától még egy harminc perces túra áll előttünk. Ez a távolság tovább fokozza a hely varázsát és lehetővé teszi a magányos elvonulást. A türkizkék víz kristálytiszta, a homokot pedig magas sziklák veszik körül, amelyek lélegzetelállító panorámát kínálnak. 

Az albán Gjipe Beach

Az albán Gjipe Beach Shutterstock

Gjipe barlangja a strand közelében a kalandorok egyik kedvelt célpontja. Az érintetlen természetnek és a tiszta víznek köszönhetően a Gjipe Beach kiváló hely a búvárkodáshoz is. Hoteleket és más szállásokat is foglalhatunk a közelben, így több napot is eltölthetünk itt, teljes mértékben kiélvezve a környék békéjét és szépségét. Ez határozottan egy olyan hely, amit vétek kihagyni, ha az Albán Riviérára látogatunk.

2. Plazhi Ksamilit

Ha még egy kicsit délre tartunk, egyből a görög határhoz érkezünk. A csodaszép Butrint Nemzeti Parkban található a Ksamilit strand, egy igaz gyöngyszem délen, és mindenképpen az Albán Riviéra egyek legszebb strandja. 

A Plazhi Ksamilit, amely Çerim-ként vagy Çerimi Beach-ként is ismert, egy csodaszép, hegyekkel körülvett homokos strand, Saranda város közelében. A tengerparti nyaraláshoz remek választás, ugyanis kristálytiszta vízzel rendelkezik, valamint lélegzetelállító kilátás nyílik a Jón-tengerre. Akár gyermekes családoknak és kezdő úszóknak is megfelelő úticél, mivel sekély a víz és hosszú a part. 

Plazhi Ksamilit

Plazhi Ksamilit Shutterstock

Ezenkívül a búvárkodók kedvelt helye a Plazhi Ksamilit. A vízi világ elképesztően gazdag. Aki szívesebben marad a víz felszínén, annak lehetősége van hajókirándulásra menni és olyan vízi sportokat kipróbálni, mint a kajak vagy a jetski. A strand körül számos étteremben és bárban fedezhetjük fel a helyi ételkülönlegességeket és a frissítő italokat. 

3. Buneci Beach

Valamivel északabbra Sarandatól van még egy strand az Albán Riviérán, amit Buneci Beach-nek hívnak. A nagyjából 800 méter hosszú kavicsos strand az egyik legnyugodtabb környék, tökéletes egy pihentető tengerparti naphoz. A nagyon tiszta, türkizkék víz úszásra és búvárkodásra csábít, a strand környékét pedig lenyűgöző sziklák és hegyek határolják körül, amelyek lélegzetelállító panorámával kecsegtetnek. 

Igen sok étterem és bár várja a látogatókat a közelben, ahol megismerkedhetünk az albán étel- és italkülönlegességekkel. A strand könnyen megközelíthető, és sok parkolóhellyel rendelkezik. Ha a vízi sportok szerelmesei vagyunk, akkor kajakozhatunk és jetski-re is pattanhatunk. 

A Buneci strand nagyszerű hely arra, hogy elmeneküljünk a város nyüzsgésétől, és hogy az albán tengerpart szépségét élvezzük. A holt idényben különösen eseménytelenek itt a hétköznapok. Tehát, ha magányra vágyunk, de strandolni is szeretnénk, akkor a kora őszi időszak remek választás. 

Teljes kikapcsolódás a Buneci strandon

Teljes kikapcsolódás a Buneci strandon Shutterstock

4. Livadhi Beach

Saranda és Vlora között félúton található a Livadhi strand. Nagy népszerűségnek örvend, ezért különösen nyár közepén elég sokan látogatják. Ezért itt minden megtalálható, amire csak a szívünk vágyik, a szállodáktól kezdve, a szupermarketeken át a tengerparti bárokig és éttermekig. 

Széles, homokos strand jellemzi, ami ideális családi nyaralásokhoz. Csodálatos kilátás nyílik innen a sarandai öbölre és a közelben elterülő görög szigetekre. A strand rendkívül tiszta és a türkizkék víz is hibátlan. 

A Livadhi strand is alkalmas az úszásra, napozásra, valamint a vízisportok kipróbálására. A kajakozás, jetskizés és a búvárkodás különösen kedvelt célponttá teszi, a helyiek és a nyaralók számára egyaránt. Ha erre a helyre esik a választásunk, a naplementét mindenképpen látnunk kell!

Álom úticél: Livadhi Beach

Álom úticél: Livadhi Beach Shutterstock

5. Narta Beach

Vlora kikötővárosát általában annak a pontnak tekintik, ahol az Adriai-tenger véget ér és a Jón-tenger kezdődik. Következésképpen a Vlorától északra fekvő Narta Beach éppen olyan, mint az albán Adria-tenger partjának legdélebbi strandja. Mindenekelőtt ez egy tiszta, enyhén lejtős partszakasz, amely még főszezonban sem zsúfolt. 

A Narta strand a mi titkos tippünk azoknak, akik a csendesebb helyeket kedvelik. A part csaknem három kilométer hosszú, finom homokkal és tiszta vízzel kápráztat el. Félreeső elhelyezkedésének és nyugodt jellegének köszönhetően a Narta Beach tökéletes hely a kikapcsolódásra és a pihenésre. 

Ugyan nincsenek hatalmas szállodák vagy éttermek a strandon, de van egy-két kisebb bár és grillsütőhely, ahol erőre kaphatunk. A strand nagyon népszerű a helyiek körében is, akik gyakran ott töltik a hétvégéiket. Tehát ez egy jó lehetőség arra, hogy megismerkedjünk az albánok kultúrájával és vendégszeretetével. 

Nyugalom és magány a Narta Beach-en

Nyugalom és magány a Narta Beach-en Shutterstock

6. Porto Palermo Beach

Ismét visszatérünk az Albán Riviérára és ezúttal a Porto Palermo strandot látogatjuk meg. Ez egy öbölben található, az azonos nevű erőd közelében, és népszerű úticél az Albániában nyaralóknak. Tökéletes hely a búvárok számára is az átlátszó vize miatt, ami sokszínű tengeri életet rejt. 

A strand önmagában viszonylag kicsi, de a helyhiányt a szépsége kiegyenlíti. Van néhány kis tengerparti bár és étterem, amelyek helyi ételeket és italokat kínálnak. Az árak itt általában valamivel magasabbak, mint Albánia többi strandján, de mindenképpen megéri a kilátás és a hangulat miatt. 

A pihenésünket érdemes összekötni egy kirándulással az erődhöz. A strand feletti dombon álló Porto Palermo erődöt Ali Tepeleni pasa építtette a 19. században. A festői szépség, a történelmi jelentőség és a tenger adta lehetőségek mindenki számára felejthetetlen élménnyé teszik a strandon töltött időt. 

A Porto Palermo strand

A Porto Palermo strand Shutterstock

7. Durrës városi strandja 

Durrës nemcsak az ország második legnagyobb városa, hanem a legfontosabb kikötővárosa is. Ezenkívül Tiranától mindössze 30 kilométerre található. Tehát, ha a két város egyikében szállunk meg, és szeretnénk egy napot a tengerparton tölteni, akkor ezt Durrësben gond nélkül megtehetjük. 

A városi strand valószínűleg a legkedveltebb és leglátogatottabb Albániában. Híres a puha homokról, a kifogástalan vízről és a látványos kilátásról a háttérben vonuló hegyekre. A strandon különféle lehetőségek állnak rendelkezésre, beleértve a jetskit, a siklóernyőzést, a strandröplabdát és még sok mást. 

A város számos tevékenység mellett széles választékot kínál éttermekből, kávézókból és bárokból, ahol megismerkedhetünk a helyi konyhával. Azoknak az utazóknak, akik többet szeretnének megtudni a régió történelméről, lehetőségük van meglátogatni az ókori római város, Durrës maradványait, ami a strandtól néhány perc sétára található. A város híres a szép állapotban megőrzött római fürdőről, amfiteátrumról és főtérről. 

Durrës városi strandja

Durrës városi strandja Shutterstock

8. Pogradec Beach

Pogradec strandja különleges helyet foglal el a listánkon. Valójában nem a tenger partján, hanem a Ohridi-tónál található. Ez a tó, amelyet Albánia megoszt Észak-Macedóniával a világ egyik legrégibb tava. Egyedülálló növény-és állatvilággal rendelkezik. De számunkra most sokkal fontosabb, hogy az Ohridi-tóban kellemes a fürdőzés. 

Itt is lélegzetelállító táj fogad bennünket. A látogatók úszhatnak, napozhatnak vagy egyszerűen csak élvezhetik a kilátást. A strand népszerű horgászhely is, valamint számos más tevékenységgel várja a nyaralókat. Például hajókirándulásokkal, jetskitvel és siklóernyőzéssel. A közelben sok olyan étterem van, amiben helyi különlegességeket, de mindenekelőtt frissen fogott halat kóstolhatunk. 

Ha jobban érdeklődünk Albánia kultúrája és történelme iránt, akkor érdemes ellátogatni a közeli Pogradec Múzeumba. Itt betekintést nyerhetünk a város és a környék történelmébe, valamint megismerkedhetünk a hagyományos albán művészettel és kézművességgel. Pogradec strandja tökéletes hely azoknak a pároknak, akik egy romantikus hétvégét szeretnének eltölteni. Nyugodt szívvel ajánljuk a családoknak is, akik vízparti időtöltésre vágynak, valamint a vízi sportokat kedvelő kalandoroknak is.

Romantikus életérzés Pogradec strandján

Romantikus életérzés Pogradec strandján Shutterstock

9. Sazan Beach

Most térjünk vissza a tengerhez, és látogassuk meg Sazan elbűvölő szigetét, amely Vlora városával szemben található. Az albán parttól nagyjából 15 kilométerre fekszik a Jón-tengeren. A sziget egy valóságos édenkert, és különösen kedvelt úticél mindenkinek, aki rajong a természetért és a történelemért. Például sok katonai létesítmény maradt meg a hidegháború korszakából, amikor a földközi-tengeri szigetet haditengerészeti bázisként használták. 

Sazan kétségtelenül remek hely a kikapcsolódásra, úszásra és búvárkodásra az albániai nyaralás során. A strand viszonylag kicsi, de nagyon rendezett, arról nem is beszélve, hogy a víz kristálytiszta, és zöld dombok ölelik körül. Tökéletes arra, hogy egy kicsit kiszakadjunk a mindennapokból és az álomszerű természet szépségét élvezzük. 

A strandra korlátozott a bejárás, és csak hajóval lehetséges. Van néhány járat, amely Volra és Saranda partjairól indul. A nehéz megközelítés előnye, hogy Sazan meglehetősen rejtett kincs, amely még mindig nagyon érintetlen és nem túl látogatott. 

Idill a Sazan strandon

Idill a Sazan strandon Shutterstock

10. Saranda Beach

Végezetül térjünk vissza az albán-görög határ közelébe, és látogassunk el Saranda városi strandjára. Santa Quaranta néven is ismert ez a festői szépségű strand, amely közvetlenül Saranda városi területén található, az Albán Riviérán. 

A Saranda Beach egy kiterjedt kavicsos strand, amelyet a Jón-tenger hullámai simogatnak. A környező hegyek lenyűgöző hátteret biztosítanak. A strand nagyon népszerű a nyaralók körében az idilli elhelyezkedése miatt, ezért gyakran forgalmas. Számos étterem, bár és kávézó is található itt, amelyek helyi és nemzetközi ételek széles választékát kínálják. Az éjszakai életet a strandbárok és a klubok teszik felejthetetlenné. 

A strand közvetlen közelében fekvő öblöket és szigeteket felfedezhetjük egy hajókirándulás során. Számos sportolási lehetőség, például a jetski, a víziejtőernyőzés és a szörfvitorlázás áll a látogatók rendelkezésére. Természetesen a Saranda Beach az úszásra, napozásra, sétára is ideális, de legfőképp a pihenésre. 

Saranda strandja

Saranda strandja Shutterstock

2023.04.27. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.