Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Amit a csodálatos Ciprus adhat

Kourion Ciprus tenger látványosság ókori rom

Kourion Ciprus tenger látványosság ókori rom

Ciprus egy olyan kettéválasztott kicsiny sziget, mely viharos történelme és megtépázott jelene ellenére is remek úticélul szolgál a turisták számára. A hely megosztottsága nem befolyásolja annak látogathatóságát, biztonságát, érdekességét és szépségét. A Földközi-tenger vize, csodálatos kéksége és tisztasága lenyűgözi az ide látogatókat.

LAST MINUTE AJÁNLATOK CIPRUSRA 

Görög Ciprus

Ciprus nem mindig volt sziget: a Gibraltári-szoros elzáródásakor a tenger fokozatosan tűnt el, így a kontinensről különféle állatfajok, többek közt vízilovak és elefántok vándoroltak át ide. Az elzáródott fal leomlásakor azonban az itt élő állatok izolálódtak mindentől, ennek köszönhetően sajátos változásokon estek át, például csökkent a testméretük. A különös törpe vízilovak és törpe elefántok sajnos az első emberek megjelenésével kipusztultak. A mini vízilovak egykori otthonául szolgáló barlangokat azonban a mai napig meg lehet tekinteni.

barlang tengerpart görög ciprus

barlang tengerpart görög ciprus

Az emberek térthódításának következtében egyre több falu és kolostor jött létre a szigeten. Az egyik ilyen ma is látogatható kolostor az Aya Napa, ahol a lenyűgöző épületegyüttes mellett megcsodálhatunk egy 600 éves platánfát is.

A sziget hosszú időkre visszanyúló történelmét bizonyítja az a rekonstruált kőkorszaki falu, ahol időszámításunk előtt 10 000 évvel az első emberek élhettek. Különös szokásaik közé tartozott, hogy halottaikat saját házaikban helyezték örök nyugalomra. Az eredeti falu romjai is látogathatóak.

Ciprust az első emberek megjelenése óta sok különféle népcsoport lakta, köztük a görögök és rómaiak is, akik szintén hátrahagyták építészetük maradványait. Az ókori hódítókat a törökök, majd később az angolok is követték. Az angolok végül elhagyták a helyet, de a törökök maradtak az északi területeken, így a görög lakosok a sziget déli felére szorultak. A területszerzés természetesen magával hozta a háborút, mely a mai napig tart, igaz már több évtizede nem voltak valódi harcok és a sziget mindennapjait a békés egymás mellett élés jellemzi, a megosztottsága azonban megmaradt.

A déli területeket körbejárva a fent említett romok megtekintése mellett érdemes ellátogatni Limassol városába, ahol megkóstolhatjuk az ínycsiklandozó helyi frappét. A történelem szerelmeseinek azonban mindenképpen meg kell tekinteniük Agios Neofytos által alapított kolostort, ahol ortodox misén is részt vehetnek.

Török Ciprus

A csodálatos kolostorokat hátrahagyva, a sziget északi felére tartva elérjük a zöld vonalat. Ez egy semleges övezet, mely a görögök több évtizedes függetlenségi törekvései nyomán jött létre. Ez a néhány lakatlan utca osztja ketté Ciprust és egyben a fővárost, Nicosia-t is. A város északi felén már a törökök laknak. Külön érdekesség, hogy a két rész között a sziget állampolgárai csak útlevél felmutatása mellett közlekedhetnek.

A megosztottság ellenére a török területeken is szívesen fogadják a turistákat és látnivaló is akad bőven.

Érdemes ellátogatni Kerínia (Girne) nevezetű halászfaluba, ahol a világ legrégebbi, 2300 éves hajóját és annak rakományát lehet megtekinteni. Rendkívül érdekes a megkövesedett vörösbor látványa. Innen nem messze találhatóak a Bellapais apátság romjai, melyek egész jó állapotban maradtak fent.

Az északi területeken tovább haladva elérjük Varósziát, ahol egy szellemváros áll. Különös élmény a tengerparton a strand mellett látni ezt az elhagyatott, török és ENSZ katonai ellenőrzés alatt tartott területet. Sajnos csak kívülről tekinthetjük meg az omladozó szállodákat és az épületeket, ugyanis bemenni szigorúan tilos. A török megszállás következtében nem csak bizonyos területek néptelenedtek el, hanem egyes épületek funkciója is megváltozott. Erre felé nem szokatlan, hogy egy egykori gótikus katedrális muszlimok szent helyeként működjön.

 A történelem érdekességei mellett természetesen a helyi ételekről se feledkezzünk meg. A Földközi tengernek köszönhetően mindenféle tengeri étellel találkozhatunk, és persze különleges fogásokat is megkóstolhatunk, mint például a csiga vagy a birkafej.

BŐVEBBEN CIPRUSRÓL

2023.09.05. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.